Kanta-Häme

Seksuaalinen hyväksikäyttö on tabu

 

Suvi Poussu tajusi 40-vuotiaana, että seksuaalisuus, johon hän oli kasvanut, ei todellakaan ollut normaali. Mutta jos sylilapsesta asti seksuaalisesti hyväksikäytetään aina aikuisuuteen asti, mitä lapsi sitten sen kuvittelee olevan? 
 
Tavallisessa perheessä varttunut Suvi Poussu luuli, että lastenhoitajan, sisaren poikaystävän, enon, ukin setäystävien ja serkkujen toiminta oli normaalia. Että he vain noin vain saavat kajota pienen tytön yksityisille alueille.
 
Lapsesta asti Suvi Poussulla oli kuitenkin paha olo. Syömisen jälkeen piti oksentaa, hän sai epileptisiä poissaolokohtauksia, hän nieli asioita ja änkytti. Myös oma seksuaalisuus oli kadoksissa.
 
– Kipeä, hämmentävä aihe, Suvi Poussu sanoo nyt 50-vuotiaana.
 
Kaikki kipeät asiat vaativat kuitenkin ulospääsyä.
 
Eheyttäviä kuvia
Suvi ja Eero Poussu näyttivät kuluneella viikolla kansainvälisessä seksuaalioikeuksien symposiumissa kuvateoksen Suvin tunteista, joita hyväksikäyttö on aiheuttanut. 
45 minuutin esityksessä kuvataan valokuvin ja musiikin keinoin niitä tunteita, joita hyväksikäyttö aiheuttaa. 
 
Kaikki teoksen kuvat on ottanut Suvin mies Eero Poussu. 
 
– Rankkaa ja mielenkiintoista. Lähes kaikki kuvat kuvattiin yhden viikonlopun aikana, kuvailee aviomies kuvaussessiota. 
 
Hyväksikäyttö ei ole vieras aihe Eero Poussullekaan. Myös hänellä on hyväksikäytöstä omakohtaisia kokemuksia ja tunteet ovat koettuja.
 
Suvin hyväksikäytön kokemukset ovat kuitenkin elämän mittaisia ja syviä. Sen vuoksi kuvaukset, helpotuksesta huolimatta, olivat erityisen raskaat, koska kaikki kauan padotut tunteet nousivat iholle. 
 
– Teimme tämän rohkaistaksemme muita hyväksikäytettyjä kertomaan. Teos kertoo myös ammattiauttajille, mitä hyväksikäyttö ihan oikeasti on, Suvi Poussu kertoo. 
 
Poussujen mielestä seksuaalinen hyväksikäyttö on edelleen tabu, vaikka siitä puhutaankin. 
 
– Asian sisään ei mennä, vaan käsittely on pintapuolista. 
 
Vihdoin äiti ymmärsi
Hyväksikäyttö aiheuttaa elämän eri alueille monimuotoisia ongelmia. 
 
Suvi Poussulle yksi iso ongelma oli äitiviha. Hän vihasi pitkään äitiään, koska tämä ei tajunnut eikä halunnut kuulla, mitä perheessä tapahtui. 
 
Valokuvateos kuvattiin kaksi vuotta sitten. Sen jälkeen Suvi Poussu puhui äidilleen ja näytti hänelle kuvat. Äiti ymmärsi. 
 
– Ei äiti välttämättä olisi aikoinaan pystynyt asiaa käsittelemään, mutta minulle on tärkeää, että hän ymmärtää asian edes nyt. 
 
Poussujen tärkein viesti hyväksikäytetyille on se, että sinä et ole syyllinen. Eikä hyväksikäyttöä tarvitse hävetä. 
 
Koulutusta ja kiertävä näyttely
Suvi ja Eero Poussu opiskelevat parhaillaan seksuaalineuvojiksi Sexpossa. Tarkoitus on jatkaa koulutusta seksuaaliterapeutiksi. 
 
Kuvateoksesta on tarkoitus tehdä kiertävä näyttely todennäköisesti yhteistyössä Sexpon kanssa. 
 
– Koulutamme myös alan oppilaitoksissa ammattiin valmistuvia kohtaamaan seksuaalista hyväksikäyttöä. 
 
Poussut kokevat, että nykyinen koulutus ei anna tarpeeksi valmiuksia kohdata hyväksikäytetyn tunteita. 
 
– Pitää uskaltaa mennä omalle epämukavuusalueelle. Vaikka asiat ovat ahdistavia, voi myöntää, ettei ymmärrä, mutta haluaa olla läsnä ja kuunnella. (HäSa)

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic