Kanta-Häme

Sektorirajat joutavat historiaan

Päättäjätkin ovat asukkaita ja ihmisiä. Tällainen innovaatio on tehty Hämeenlinnan uusi kunta -työssä.

Ajattelua pyritään muuttamaan niin, ettei ole jakoa meihin ja teihin – päättäjiin ja asukkaisiin. Asukkaat osallistuvat yhä enemmän asioiden valmisteluun.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) ottaa esimerkin.

– Vaikkapa järjestöavustusten jakoa voitaisiin uudistaa. Päätettäisiin jokin yhteissumma, joka avustuksiin olisi käytettävissä. Järjestöt pohtisivat sitten keskenään, kuinka se jaetaan ja tekisivät esityksen päättäjille, esimerkiksi lautakunnalle.

Järjestöt keskenään voisivat sopia esimerkiksi, että jonain vuonna perustellusta syystä yksi järjestö saisi enemmän avustusta ja seuravana taas toinen.

– Se sitouttaisi ja toisaalta toisi ymmärrystä siihen, että talous on kokonaisuus.

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto työsti uudenlaista kuntaa seminaarissaan viikko sitten. Käytännössä edessä on täysin uusi tilanne jo vuoden kuluttua alkavalla valtuustokaudella.

Sosiaali- ja terveysasiat siirtyvät maakuntien järjestämisvastuulle. Kunnille jäävät sivistys, elinvoima ja hyvinvoinnin edistäminen sekä infra.

Muutos on suuri. Hämeenlinnassa on lähdetty siitä, että kesäkuussa kaupunginhallitus saa eteensä työryhmien näkemyksiä uuden kunnan sisällöstä.

Syyskuussa pitäisi jo olla myös esitys siitä, millaiseen hallinnon rakenteeseen sisällön myllääminen johtaa.

Hämeenlinnalaisia konsultoiva FCG Kuntarekryn toimitusjohtaja Aija Tuimala painottaa, että ihan vielä ei ole tarvetta yksityiskohtaisesti pohtia rakenteita. Tosin aika pian myös niihin päätöksiin edetään.

Rautio ja Tuimala pohtivat, että tilaaja-tuottajamalli voi tulla arvioitavaksi uudelleen.

– Samoin nykyinen elämänkaari siinä mielessä, että samaan kaareen pitäisi oikeastaan saada kaikki. Nyt on taas menty siihen, että katsotaan vain omaa toimialaa, Rautio pohtii.

Esimerkiksi lasten ja nuorten tai ikäihmisten asioita katsotaan tiukasti omassa raamissaan, kun pitäisi katsoa kokonaisuutta.

Kolmen päätavoitteen saavuttamisessa on useita läpileikkaavia teemoja kuten digitalisaatio sekä kokeilut ja innovaatiot.

– Esimerkiksi Minun terveyteni -digipalvelu on sellainen, jota ei ole joka kylässä. Hämeenlinna on siinä aivan etunenässä.

Kokeiluja halutaan tehdä, vaikka odotuksena ei ole, että ne kaikki johtaisivat johonkin.

– On luonnollista epäonnistua joskus, mutta siitäkin voi oppia.

Uuden kunnan johtaminen on tiedolla ja taidolla johtamista, mutta ennen kaikkea verkostojohtamista.

– Siinä vaaditaan vuorovaikutustaitoja. Ei ole meitä ja niitä, vaan yhdessä pitää tehdä. On kaupungin organisaation rinnalla järjestöjä, yksityisiä toimijoita ja ns. 4. sektori eli kaupunkilaiset. HÄSA

Päivän lehti

13.8.2020