Kanta-Häme

Selkäänpuukotus onnistuu suomalaisiltakin

– Kauhea polte oli päästä kisaan mukaan. Kun pääsimme saarelle, meitä kyllä iskettiin heti kunnolla kasvoille. Pelin raakuus kävi ilmi välittömästi, fiilistelee Selviytyjät Suomi -kilpailuohjelmaan osallistunut Jarkko Kortesoja.

Kansainväliseen formaattiin perustuvan tosi-tv-sarjan suomalaisversioon haki ensimmäisellä kaudella yli 8000 seikkailunhaluista. Riihimäkeläinen Minna Sammatti ja janakkalalainen Jarkko Kortesoja olivat niiden 16 joukossa, jotka päätyivät seikkailemaan autiolle saarelle Malesiaan. Viime keväänä kuvattu kisa nähdään MTV3-kanavalla helmikuun loppupuoliskolta lähtien.

Minna Sammatti kertoo olevansa luonteeltaan uhkarohkea ja siksi seikkailut ovat aina kiinnostaneet.

– Mukaan hakeminen lähti alkuun ihan spontaanisti. Olen Selviytyjien amerikkalaisversion lisäksi seurannut aina myös Amazing Racea.

Jarkko Kortesojakin tunnustautuu amerikkalaisen Survivorin faniksi.

– Kun jenkkiversio rupesi pyörimään televisiossa, rakensin selviytyjäratoja ja pidimme teemabileitä. Hakemusta jättäessäni mietin, mitä kaikkea jää väliin, esimerkiksi pojan rippijuhlat. Vaimo kuitenkin kannusti osallistumaan.

Valmiina syömään matoja

Malesiassa kilpailijat jaettiin kahteen leiriin. Minna ja Jarkko päätyivät vastakkaisille puolille.

– Sitä emme tienneet yhtään, mitä toisessa leirissä tapahtui. Muutenkaan emme oikeastaan päässeet toisen leirin väen kanssa juttelemaan, Jarkko kertoo.

Minna kertoo lähteneensä kisaan avoimin mielin. Hän oli valmistautunut syömään kaikkea ällöttävää madoista sisäelimiin.

– Eläimen tappaminen oli kuitenkin asia, jonka eteen pelkäsin etukäteen joutuvani. Olen niin eläinrakas, etten pysty edes kalaa tappamaan, Minna naurahtaa.

Jarkkokin oli henkisesti valmistautunut epämääräisiin syömistehtäviin ja tarvittaessa myös esimerkiksi rottien pyydystämiseen ravinnoksi.

Olosuhteiden rankkuuteenkin he olivat varautuneet, mutta silti se pääsi yllättämään. Yllätys oli myös se, että kansainvälisessä televisiotuotannossa oli mukana niin paljon työntekijöitä.

– Väkeä oli varmaan monta sataa, joten tämä ei todellakaan ole pienen budjetin hommaa. Olikin hienoa päästä näkemään, miten ohjelmaa tehdään ja miten ammattitaitoisesti homma hoitui. Kameroiden läsnäoloon tottui ensimmäisen päivän jälkeen, Minna sanoo.

– Kilpailutilanteessa niitä ei ainakaan edes huomannut, Jarkko jatkaa.

Suut supussa jo yli puoli vuotta

Selviytyjät-ohjelmaan sisältyy oleellisesti paitsi fyysisesti rankkoja olosuhteita ja kilpailuja, myös juonitteluja. Alunperin ainakin Jarkko sanoi epäilleensä, etteivät suomalaiset sillä tavalla juonittele kuin amerikkalaiset kilpailijat.

– Mutta kyllähän siellä aika tavalla selän takana kuhistiin, hän myöntää.

Ohjelman juontanut tv-kasvo Heikki Paasonen puolestaan sanoo, että munuaisiin puukotus alkoi välittömästi.

– Se tuntuu sopivan suomalaisille, ettei tarvitse sanoa suoraan päin naamaa, vaan voi vain kuiskia kameralle, Paasonen luonnehtii.

Selviytyjät Suomi -kilpailijat ovat joutuneet pysymään vaiti tropiikissa kuvatun ohjelman vaiheista jo yli puoli vuotta. Salaisuudet on säilytettävä ohjelman loppuratkaisuihin asti. Vaitioloa on kuitenkin helpottanut se, että kilpailijat ovat voineet keskustella keskenään omassa facebook-ryhmässään.

– Ilman sitä olisi kyllä sipuli haljennut, Jarkko tunnustaa.

Kilpailijat itse näkivät torstaina järjestetyssä lehdistötilaisuudessa ensimmäisen jakson helmikuussa tv-ruutuihin ilmestyvästä ohjelmasarjasta. Kun ohjelma alkaa, he aikovat istua tiiviisti television ääressä, sillä ruutu paljastaa paljon sellaistakin, mitä he eivät tähän asti ole tienneet.

– Vaimo sanoi, että joudun katsomaan ohjelmaa eri huoneeseen. Mä kommentoisin kuitenkin koko ajan näkemääni, Jarkko nauraa.

Kilpailuun mukaan lähteminen ei Minna Sammattia ja Jarkko Kortesojaa kaduta.

– Reissu avasi silmiä. Kokemusta rikkaampana tässä ollaan, he vakuuttavat. (HäSa)

Selviytyjät Suomi MTV3-kanavalla 21.2. alkaen. Ohjelmaa esitetään torstaisin kello 20.05 ja sunnuntaisin kello 20.

Mainos