Kanta-Häme

Selkäkivuista miljardien lasku

Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet maksavat Suomessa useita miljardeja euroja vuosittain, arvioi Suomen tuki- ja liikuntaelinliitto.

Liitto julkaisi marraskuun lopussa laskelman sairastumisten kuluista. Arvio on summittainen, koska kaikkia perusterveydenhoidossa tulevia kustannuksia ei ole liiton mukaan mahdollista eritellä.

Dosentti, fysiatrian erikoislääkäri Timo Pohjolainen toteaa, että suurin hintalappu tulee työkyvyttömyyden aiheuttamasta tuotantopanoksen menetyksestä.

– Kun työntekijä on poissa töistä, se on noin kolme kertaa kalliimpaa kuin sairauden tutkimus, hoito ja kuntoutus, Pohjolainen sanoo.

Suurin riski sairastua tuki- ja liikuntaelinsairauksiin on Pohjolaisen mukaan raskaan fyysisen työn tekijöillä, jotka ovat runsaasti työnsä puolesta jalkeilla.

– Esimerkiksi rakennusmiehillä ja metsäalan työntekijöillä riski on suuri, Pohjolainen kertoo.

Riski on suuri myös nostamista vaativissa töissä. Noin 40 prosenttia Kelan korvaamista sairaspäivärahoista johtuu tuki- ja liikuntaelimiin liittyvistä vaivoista.

Tilastollisesti istumatyötä tekevien selkävaivat ovat vielä Pohjolaisen mukaan kohtalaisen edulliset, koska niistä harvoin koituu pitkiä sairaslomia tai työkyvyttömyyttä.

Paras tapa välttää selkäkipuja ovat Pohjolaisen mukaan ne tutut kohtalaiset elämäntavat riittävine liikuntoineen ja hyvine ruokailutottumuksineen.

– Vanha sanonta, että elä immeiseksi, pätee tässä, hän toteaa.

Kanta-Hämeen selkäyhdistyksen puheenjohtaja Eero Kainulainen kertoo, että heidän tavoitteenaan on saada jäsenet ja selkäjumpissa käyvät ihmiset ajattelemaan myös muuta kuin kipuja.

– Ajattelemme niin, että jos voimme yhden sairaalahoitojakson estämään vuodessa, niin syntyy kustannussäästöä, Kainulainen kertoo. HäSa