Kanta-Häme

Selviämisaseman sijainti ei ole Hämeenlinnassa vielä selvä – Sairaanhoitopiiri odottaa maakunnan linjausta

Ahveniston sairaalassa päivystys keskittyy terveydenhoitoa vaativiin päihtyneisiin potilaisiin. Muut päihtyneet poliisi kuskaa putkaan selviämään.

Paljon puhuttu selviämisasema näyttää yhä kaukaiselta haaveelta Kanta-Hämeessä. Yhtenä ideana on ollut, että selviämisasema olisi osa vuonna 2024 valmistuvaa uutta keskussairaalaa eli Ahveniston sairaalaa Assia.

– Tällä hetkellä Assin suunnitelmissa ei ole erillistä selviämisasemaa. Asiaa on käsitelty useaan otteeseen päivystyksen tilojen suunnittelun yhteydessä sekä sairaalahankkeen ohjausryhmässä, kertoo projektipäällikkö Eeva Rikkilä-Kettunen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä.

Selviämisaseman ideana on, että häiriötä aiheuttavat mutta apua tarvitsevat päihtyneet saataisiin pois häiritsemästä ensiavun työntekoa.

Oikea paikka päihtyneelle ei välttämättä ole myöskään putka, sillä poliiseilla ei ole terveydenhuoltoalan koulutusta arvioimaan eri päihteiden yhteisvaikutuksia.

Rikkilä-Kettusen mukaan linjauksena on, että Ahveniston sairaalassa päivystys keskittyy terveydenhoitoa vaativiin päihtyneisiin potilaisiin.

– Ohjausryhmämme on myös todennut vuonna 2017, että odotamme maakunnan linjausta selviämishoitoyksikön sijainnista, Rikkilä-Kettunen sanoo.

Kuopiossa puolestaan selviämisasemaa ollaan suunnittelemassa. Kuopion kaupungin vs. terveysjohtaja Pertti Lipponen kertoi Savon Sanomissa (23.11.), että asia on työn alla muun muassa tilojen ja kustannusten osalta.

Poliisiylitarkastaja Stefan Gerkman kertoo Hämeen Sanomille, että selviämisasemien tarve on käsin kosketeltava.

– Nyt ihmisiä kuskataan selviämään väärään paikkaan eli putkaan. Onhan se aika nurinkurista, että poliisi on taho, joka ensisijaisesti pitää huolta päihtyneistä.

Kysymys selviämispalveluista on sekä ihmisoikeudellinen että poliisin resursseja kuormittava.

– Tilanne ei ole uusi. Epäkohta on tiedostettu jo pitkään, mutta mitään ratkaisua ei ole vielä syntynyt. Poliisin näkökulmasta lähtökohta on, että selviytymisasemat kattaisivat koko maan.

Niin sanottuja rauhallisia päihtyneitä on kaikista päihdekiinniotoista karkeasti arvioiden kolmannes, vuositasolla 200 000.

Sisäministeri Paula Risikon (kok.) vetämä ministeriryhmä esitti viime vuonna, että selviämisasema tulisi jokaiseen maakuntaan. Kanta-Häme on yksi, jossa sitä ei ole, vaan poliisi on valvonut myös niin sanottuja rauhallisia päihtyneitä.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri Mikko Franssila totesi Hämeen Sanomien jutussa (22.5.2017), että putkakuolemia sattuu aika usein, jos päihtyneellä on muitakin terveysongelmia. HäSa

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic