Kanta-Häme Janakkala

Selvitys kotihoidon tuen kuntalisästä ei kelvannut Janakkalan valtuustolle – Asia palautettiin vielä valmisteluun

Selvitys kotihoidon tuen kuntalisästä ei kelvannut Janakkalan valtuustolle.
Piia Aitto-oja (oik.) ei ollut tyytyväinen aloitteensa käsittelyyn kunnan elimissä. Aitto-ojan vieressä kokoomuksen Tomi Pohjantähti. Kuva: Päivi Ojala
Piia Aitto-oja (oik.) ei ollut tyytyväinen aloitteensa käsittelyyn kunnan elimissä. Aitto-ojan vieressä kokoomuksen Tomi Pohjantähti. Kuva: Päivi Ojala

Janakkala selvittää vielä kotihoidon tuen kuntalisän mahdollisuutta. Valtuusto päätti maanantaina yksimielisesti palauttaa asiaa koskeneen aloitteen takaisin valmisteluun.

Aloitetta oli käsitelty sivistyslautakunnassa ja kunnanhallituksessa, ja molemmat elimet olivat sitä mieltä, ettei kuntalisän maksamiselle ollut perusteita.

Kuntalisästä kuultiin valtuuston kokouksessa kaksi hyvin pitkää puhetta ja kaksi lyhyttä puheenvuoroa. Pitkään puhuivat aloitteen tehnyt Piia Aitto-oja (kd.) ja keskustan Suvi Pesonen.

Aitto-oja korosti, että tässä on kyse nimenomaan alle kolmivuotiaiden lasten kotihoidosta.

– Sen ikäisten lasten parhaat kasvattajat ovat omat vanhemmat.

Janakkalan naapurit Hämeenlinna ja Riihimäki ovat Janakkalan tavoin luopuneet kuntalisän maksamisesta. Aitto-oja katsoi, että tässä asiassa Janakkala voisi erottua edukseen.

– Kuntalisä voisi olla meidän vetovoimatekijä ympäryskuntiin nähden.

Myös Kuura Helanen (vihr.) ilmoitti olevansa kuntalisän kannalla.

– Olen itse ollut puoli vuotta kotihoidontuella, ja kuntalisä oli siinä ratkaiseva asia, hän kertoi.

Tapio Eerola (kesk.) katsoi, että kunta voisi kokeilla kuntalisää yhteiskuntapoliittisista syistä tilanteessa, jossa lasten syntyvyys koko maassa on laskenut. Hän myös huomautti, että Janakkalassa on aiemmin ollut kuntalisä käytössä.

– Jossakin suhmuroinnissa se sitten hylättiin, Eerola ihmetteli. HÄSA