Kanta-Häme Hämeenlinna

Selvitys lupaa hyvää Lammin lukiolle – Liipaisimella ollut lukio onkin nyt tarpeeksi houkutteleva

Koulun vetovoimaa voidaan yrittää lisätä uusilla painotuksilla, mutta se jää koulutuskuntayhtymä Tavastian tehtäväkasi.
Tuore selvitys puoltaa Lammin lukion toiminnan jatkamista. Kuva Esko Tuovinen

Lammin lukio on juuri valmistuneen lukioselvityksen mukaan riittävän houkutteleva, joten sen toimintaa kannattaa jatkaa.

Lukion toiminta oli liipaisimella viimeksi talvella, jolloin vaihtoehtona oli sen yhdistäminen kaupungin muihin lukioihin. Sen jälkeen kaupunginhallitus päätti selvittää, mikä olisi taloudellisesti kestävä tapa jatkaa lukion toimintaa Lammilla.

Selvityksessä arvioidaan, että nykyinen yksisarjainen malli on Lammin lukiolle kustannustehokkain tapa toimia.

Samankokoisten keskitasoa

Kaupungin sivistys- ja hyvinvointilautakunta käsittelee Lammin lukioselvitystä kokouksessaan ensi keskiviikkona. Sivistys- ja hyvinvointijohtaja Päivi Raukko esittää lautakunnalle, että se hyväksyisi omalta osaltaan tehdyn selvityksen ja lähettäisi sen kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Selvityksessä on vertailtu suunnilleen samankokoisten lukioiden kustannuksia eri puolilla maata. Vertailuvuonna 2018 Lammilla opiskelijakohtaiset käyttömenot olivat 10 058 euroa.

Lammin luku on selvästi korkeampi kuin Kaurialan ja Lyseon lukiossa, mutta suurin piirtein samalla tasolla kuin samankokoisissa lukioissa.

Lammin lukion opiskelijat tulevat pääosin Lammin ja Tuuloksen alueella. Lukioikäisten määrä laskee, mutta se näkyy selvityksen mukaan merkittävästi vasta kahdeksan vuoden kuluttua.

Painotuksina luonto tai partio?

Selvityksessä on pohdittu myös keinoja lisätä Lammin lukion houkuttelevuutta esimerkiksi uusilla painotuksilla. Lukion nykyisiä painotuksia ovat kansainvälisyys ja vuotuinen musikaaliprojekti.

Näiden lisäksi uutena painotuksena voisi olla esimerkiksi luontoon, ympäristöön ja kestävään kehitykseen liittyvä kokonaisuus tai ekologialinja. Tämä liittyisi luontevasti Lammin biologisen aseman ja Evon retkeilyalueen toimintaan.

Toisena vaihtoehtona voisi olla partiolinja yhteistyössä Suomen Partiolaisten kanssa.

Lammin lukio kuuluu hallinnollisesti koulutuskuntayhtymä Tavastian alaisuuteen, kuten muutkin kaupungin lukiot ja Parolan lukio. Lukiokoulutuksen painotuksista päättää koulutuksen järjestäjä eli Tavastia.

Siksi Lammin lukion kolmannen painotuksen suunnittelua esitetään Tavastian tehtäväksi. Kaupungilla ei nykyisessä taloudellisessa tilanteessa ole mahdollisuutta osallistua sen rahoitukseen.

Samoin tarkoitus on selvittää mahdollisuuksia sähköisten oppimisympäristöjen laajempaan hyödyntämiseen. HÄSA

Suomeksi Yksisarjainen opetus: Opiskeltavien kurssien opetus järjestetään lukuvuoden aikana vain kerran saman vuosikurssin opiskelijoille.

Lue myös: Lammin lukio voi jatkaa, jos se pystyy kehittämään toimintaa – ”Nykymalli ei riitä” (31.3.2020)

Lammin lukion kohtalo vaakalaudalla – Rehtori: ”Monen lukiopolku saattaa katketa siihen, jos lukio lakkautetaan” (25.10.2019)

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic