Kanta-Häme Hämeenlinna

Selvitys valmistui: Verkatehdas ja teatteri löysivät säästöjä vain lipunmyynnistä ja tilojen yhteiskäytöstä

Vuosittaiset kulut pienenemässä 60 000 eurolla. Yhteistyön lisäämistä haettiin osana kaupungin talouden tasapainottamisohjelmaa.
Hämeenlinnan Kaupungin Teatteri Oy ja Verkatehdas velvoitettiin hakemaan säästöjä yhteistyön syventämisestä. Arkistokuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan teatteriyhtiö ja Verkatehdas Oy löysivät vain noin 60 000 euron vuotuiset säästöt, kun ne selvittivät toiminnallisen yhteistyönsä lisäämistä.

Kaupunginhallitus velvoitti yhtiöt selvitykseen jo viime kesäkuussa teatterin rakennemuutosta käynnistettäessä. Syksyllä kulttuurilaitosten yhteistyö ympättiin kaupunginhallituksen päättämään kaupungin talouden tasapainottamisohjelmaan.

Selviteltäväksi tulivat asiakaspalvelun kannalta toimivampi yhteinen lipunmyynti ja lippujärjestelmä Verkatehtaan alueelle, taloushallinnon syvempi yhteistyö, markkinointiyhteistyön lisääminen ja teknisten palveluiden yhteensovittaminen.

Myös muita yhteistyön muotoja oli etsittävä. Säästöjä löydettiin vain lipunmyynnistä ja kiinteistöjen yhteiskäytöstä.

Lipunmyynti Verkatehtaan pisteestä tehostuu

Lipunmyynnin järjestelyistä saadaan 35 000 euron vuotuinen säästö. Koronakriisin vuoksi tämä on kuitenkin mahdollista vasta syyskauden 2021 alusta alkaen.

Teatterin lipunmyyjä siirtyy Verkatehtaan lipunmyyntipisteeseen toiseksi myyjäksi. Verkatehtaan lippukaupasta saa lippuja kaikkiin kulttuuri- ja urheilutapahtumiin Ticketmasterin, Lippupisteen ja Tiketin kautta.

Verkatehdas jatkaa yhteistyötään Ticketmasterin kanssa ainakin vielä kaksi vuotta, jonka jälkeen lippujärjestelmä kilpailutetaan. Teatteri on neuvotellut uuden, vuosi kerrallaan voimassa olevan sopimuksen Lippupisteen kanssa.

Yhteisen lippujärjestelmän kilpailutuksella ei katsota saavutettavan merkittävää taloudellista hyötyä, sillä yhteistuotantoja voidaan tehdä harvoin.

Selvityksen tekijät myös muistuttavat, että teatteri tarvitsee edelleen oman ovilipunmyynnin ennen esityksiä ja että lipunmyynti on siirtymässä yhä enemmän verkkoon: Hämeenlinnan teatterin nettimyynnin osuus jo nyt suurempi kuin muilla vastaavankokoisilla teattereilla.

Toimistosta ja Verstaasta säästöä

Kiinteistöjen yhteiskäytöstä tulee säästöä yhteensä 25 000 euroa vuodessa.

Teatteri on Verkatehtaan merkittävä vuokralainen 580 000 euron vuosivuokralla. Teatterin toimisto on siirtynyt Verkatehtaan toimiston viereen päärakennukseen. Verstas-näyttämön päävuokralaiseksi vaihtui Miniteatteri tämän vuoden alussa ja teatteri vuokraa näyttämöä Miniteatterilta.

Lisätulojen saamiseksi voisi tilojen käyttöastetta lisätä siten, että Verkatehtaan lyhytaikaisen vuokrauksen myynti ryhtyisi myymään myös teatterin tiloja, mutta ongelmana on muun muassa teatterin aulan kouluruokailu, joka estää teatterin tilojen päiväkäytön.

Teatterin taloutta ei Verkatehtaalle

Taloushallinnon syvemmästä yhteistyöstä ei säästöä koidu.

Teatterissa uusi työntekijä hoitaa jatkossa kahden hallintohenkilön tehtävät, mikä vähentää hallintohenkilöstön määrää.

Toistaiseksi teatteri ei tarvitse ulkopuolista taloushallinnon lisäresurssia, mutta jos lisäapua jossain vaiheessa tarvitaan, teatteri selvittää ensin mahdollisuudet resurssien yhteiskäyttöön Verkatehtaan kanssa.

Verkatehtaalla ei kuitenkaan ole nykyrakenteella resursseja hoitaa teatterin taloustehtäviä, selvitys toteaa.

Teatteri on Verkatehtaan vuokralainen. Molempien toimistot sijaitsevat päärakennuksessa. Arkistokuva: Juhani Salo

 

Paperiset esitteet hupenevat

Säästöjä ei nähdä myöskään markkinointiyhteistyön lisäämisessä. Sitä on tehty jo pitkään muun muassa Numero– ja Makasiini-lehdillä, tapahtumilla, alueen yhteisillä infotauluilla ja ulkomainonnalla.

Verkatehtaan alueen yhteistä markkinointia kuitenkin aiotaan vahvistaa. Digimarkkinointia kehitetään, ja paperiesitteiden painaminen vähenee merkittävästi, kunnes siitä pitkän päälle luovutaan todennäköisesti kokonaan.

Teknisten palveluiden yhteensovittamisestakaan ei uusia säästöjä löytynyt.

Selvityksen mukaan kustannushyötyjä on vaikea laskea. Yhteistyö on resurssien ja avun suoraa vaihtoa.

Verkatehdas tuottaa alueen tukipalvelut eli talotekniikan, tietoliikenteen, turvallisuus- ja aulapalvelut sekä kulunvalvonnan.

Kaupunginhallituksessa maanantaina

Yhteistyöselvityksen ovat laatineet kaupungin liiketoimintajohtaja Pauliina Rautiainen, kulttuuripäällikkö Janne Nieminen, Verkatehtaan toimitusjohtaja Janne Auvinen ja teatterin toimitusjohtaja Pasi Ruohonen. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa ensi maanantaina.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsee selvityksen tiedoksi ja hyväksyy sen linjaukset. Yhteistyön edistymisestä on myös määrä raportoida kaupungin omistajaohjaukselle vuosiraportoinnin yhteydessä. HäSa

Lue myös: Hämeenlinnan säästöohjelman tavoite julki: neljä miljoonaa euroa pois vuodessa (15.11.2019)

Lue myös: Talouden tasapainotusohjelma: Pinella vuokralle, Verkatehdas ja teatteri tiiviimmin yhteen? (28.10.2019)

Päivän lehti

15.7.2020