Kanta-Häme

Selvitysten sijaan vaaditaan päätöksiä

Syksyn aikana Riihimäen kaupunginhallituksen ja -valtuuston on tartuttava koko vuoden työn alla olevien selvitysten raportteihin. Tuska edessä olevista päätöksistä pulpahteli esiin jo maanantai-iltaisessa kokouksessa, jossa tämän vuoden talousluvut pettivät odotukset.

Riihimäellä verotulot jäävät 1,7 miljoonaa odotettua pienemmiksi. Samaan aikaan menot ylittyvät 1,6 miljoonaa euroa. Vuosikatteesta on tulossa 7 miljoonaa euroa ja tuloksesta 1,9 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Kokoomuksen Eija Aittola avasi keskustelun ilmoittamalla vakavan huolensa talouden kehityksestä. Hänen näkemyksensä sai vahvaa kannatusta myös kristillisten, vihreiden ja perussuomalaisten riveistä.

– Vuosi sitten päätettiin, että talouden tahti muuttuu. Velat vähenevät ja talous paranee. Se ei ole toteutumassa. Velka kasvaa 10 miljoonalla ja menot ylittävät tulot. Murhetta lisää, että väkiluku vähenee hurjaa vauhtia.

Aittola arvosteli myös työn alla koko alkuvuoden olleita liikunta-, museo- ja teatteriselvityksiä ja jatkoselvityksiä, joiden valmistumista odotellaan.

– Ei tarvita selvityksiä, vaan tekoja ja päätöksiä. Tänä vuonna ei ole päätöksiä saatu syntymään. Kaupunginjohtajalle ja kaupunginhallitukselle terveisiä: me valtuustossa teemme päätöksiä teidän esitystenne perusteella. Odotin tänne esityksiä miten edetä, mutta ei niitä saatu.

Demarit ja vasemmistoliitto istuivat kuunteluoppilaina, joskin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkuri (sd.) puolusti selvitysten merkitystä päätösten pohjana.

Kokoomuksen Kai Heimonen esitti hallitukselle ja valtuustolle iltakoulua ja sai kannatusta demarien Kari Vilkmanilta.

Kaupunginjohtaja Sami Sulkko listasi jälleen kerran tarpeellisten säästöjen ja rakennemuutosten vaikeita reunaehdot, jotka valtuusto on asettanut.

– Lomautuksia ja irtisanomisia ei voida käyttää eikä pikaista apua talouteen voida saada myöskään asiakasmaksujen korotuksella. Tänä vuonna syntyvä 3 miljoonan euron notkahdus vastaa 77 henkilötyövuotta tai 0,5 veroprosenttiyksikön korotusta. HäSa

Päivän lehti

16.7.2020