Kanta-Häme Hämeenlinna

Seminaarin koulu avasi oman Oodinsa: "Koulukirjastomme tarvitsi todellisen räjäytyksen"

Kyseessä on oppilaille suunnattu välituntien luku-lounge. Kirjoja ei voi lainata kotiin.
Erityisopettaja Tarja Vihervaara kertoo Oodin olevan hiljainen tila kirjojen lukemiseen ja rauhoittumiseen. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Erityisopettaja Tarja Vihervaara kertoo Oodin olevan hiljainen tila kirjojen lukemiseen ja rauhoittumiseen. Kuvat: Ville-Veikko Kaakinen

Hämeenlinnassa sijaitsevaan Seminaarin kouluun on luotu uusi kirjasto vanhan tilalle. Osa edellisen kirjaston kirjoista on siirretty juuri avattuun Seminaarin Oodiin. Hämeenlinnan kaupungin pääkirjasto on ollut hankkeessa mukana, ja myös he tuovat Oodiin kirjoja oppilaiden luettaviksi.

Mikä on Seminaarin Oodi, erityisluokanopettaja ja Seminaarin Oodin vastaava Tarja Vihervaara?

– Se on luku-lounge. Tänne tullaan lukemaan, ja tämä on vaihtoehtoista välituntitekemistä.

Mitä täällä voi tehdä?

– Täällä voi lukea e-kirjoja, kuunnella äänikirjoja ja lukea koulukirjaston kirjoja tai kirjaston kirjoja motolla ”Let’s go to read”.

Pitääkö siis oppilaalla olla oma laite mukana?

– Jos oppilas lukee ääni- tai e-kirjoja, on oltava oma puhelin ja kuulokkeet. Oppilas, jolla ei ole omaa laitetta mukana, ei voi käyttää sähköisiä kirjoja. Kirjastossamme on heille ihan perinteisiä kirjoja.

Mistä idea koulun ikiomalle Oodille lähti?

– Tämä lähti siitä, että halusin luoda jotakin uutta, ja meidän koulukirjastomme oli aikansa elänyt. Se tarvitsi todellisen räjäytyksen.

Ketkä kaikki olivat toteuttamassa tätä hanketta?

– Minä olen ollut pääveturi ja pääkirjastosta yhteistyössä on ollut Ulla Karila ja Seminaarin koulun viidensien luokkien luoma tiimi, johon kuuluu oppilaita ja opettajia.

Miten te hyödynnätte uutta kirjastoanne opetuksessa?

– Tulemme varmasti hyödyntämään tätä opetuksessa, ensin tämä on vain välituntikäytössä, mutta tähän tulee varausjärjestelmäkalenteri, josta opettajat saavat varata tilan ja tulla tänne hiljaista työtä. HÄSA

 

Kirjoittaja on Hämeen Sanomissa työelämään tutustumassa oleva Kaurialan koulun 9.-luokkalainen.

Auttavaiset vitostiimin jäsenet tunnistaa keltaisista kaulanauhoista. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Auttavaiset vitostiimin jäsenet tunnistaa keltaisista kaulanauhoista.