Kanta-Häme Hämeenlinna

Seminaarin koulun vuokra nousemassa: Tiloja uusitaan ja korjataan kuudella miljoonalla eurolla, vuokra jatkuu 2040-luvulle

Lautakunta hyväksyi vuokrasopimuksen Seminaarin kiinteistöistä sekä Myllymäen koulun korjaamisen ja lisärakentamisen.
Seminaarin koulun D-rakennuksen peruskorjaus alkanee ensi keväänä. Remonttikustannuksista vain osa nostaa kaupungin vuokraa. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta (sihy) hyväksyi myöhään keskiviikkoiltana osaltaan muutoksen Hämeenlinnan kaupungin ja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n (SYK) väliseen vuokrasopimukseen. Kaupunki jatkanee Seminaarin koulun tilojen vuokraamista vuoteen 2042 saakka.

Aiemman sopimuksen mukaan vuokraaminen loppuisi aikaisintaan vuonna 2032. Sihy esittää kaupunginhallitukselle sopimusmuutoksen hyväksymistä.

Sihy merkitsi myös tiedoksi työryhmän tuoreen selvityksen keskustan alakouluverkosta ja lähetti senkin kaupunginhallitukselle. Esityksen mukaan Myllymäen ja Seminaarin koulut jatkaisivat entisillä paikoillaan, ja niiden kiinteistöjä korjattaisiin.

Lautakunta hyväksyi vuokrasopimuksen äänin 6-5.

Viisi jäsentä olisi halunnut lähettää sopimuksen Mia Heinosen (sd.) ehdotuksesta uudestaan valmisteluun, hänen lisäkseen Irma Taavela (vas.), Mika Einiö (sd.), Jani Koivusaari (ps.) ja Kylli Kylliäinen (kd.).

Sopimuksen hyväksymisen kannalla olivat kokoomuslaiset Antti Ahonen, Kalle Virtanen ja Kirsi Levä sekä Jukka Jokinen (sd.), Jukka Sorvari (kesk.) ja Veera Jussila (vihr.).

Vuokra-ajan pidennys kaikille tiloille

Myllymäen kouluun kaupunki investoi seitsemän miljoonaa euroa. Seminaarin koululla SYK korjaa arviolta kuudella miljoonalla eurolla Seminaarirakennuksen D-osaa.

D-osan laaja peruskorjaus alkanee ensi keväänä, ja se kestänee reilun vuoden. Nyt neuvoteltu Seminaarin koulun kaikkien tilojen vuokrasopimuksen muutos on voimassa 20 vuotta siitä hetkestä, kun kaupunki on ottanut vastaan D-osan korjaushankkeen.

SYK ei voi maksattaa koko kuuden miljoonan euron remonttia kaupungilla.

Kustannukset on jyvitetty erikseen peruskorjaukselle, perusparannukselle, tilamuutoksille ja sisäilmakorjauksille. Näistä vain perusparannus ja tilamuutokset nostavat kaupungin maksamaa vuokraa.

Perusparannus nostaa kiinteistön laatutasoa, peruskorjaus vain mahdollistaa tilojen käytön jatkamisen. On sovittu, että perusparannukseen menevästä summasta 60 prosenttia vaikuttaa kaupungin vuokraan seuraavan 25 vuoden aikana.

Kiinteistön omistajan alkutuotoksi korjausinvestoinnista on sovittu 5,5 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että ilman indeksikorotuksia laskettuna kaupungin D-osasta maksama vuokra nousee noin 5000 eurolla kuukaudessa.

Kouluverkkoselvitys sanoo yksiselitteisesti, että ”korjausten seurauksena myös Seminaarin koulun vuokrakustannukset nousevat”.

Tällä hetkellä kaupunki ei maksa vuokraa tyhjillään olevasta D-osasta, ja kun sen korjaus valmistuu, nyt koulukäytössä oleva H-rakennus puretaan.

Vuokraneuvotteluihin osallistuneen apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon mukaan on selvää, että vuokrataso nousee, kun tilojen laatutasokin nousee. Arkistokuva: Ville-Veikko Kaakinen

Isosuo: sopimuksen muutos selkeyttää

Kaupunki väänsi vuokrasopimuksesta SYK:n kanssa yli vuoden. Koko ajan neuvotteluissa mukana ollut apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo sanoo, että nyt oli keskeistä saada sovittua selkeyttävästi, kuinka korjauskustannukset vaikuttavat tuleviin vuokriin.

Hänen mukaansa sopimusajan pidennyksen lähtökohtana oli, että ”kun omistaja joutuu investoimaan aika paljon, täytyy investoinnin kuoletusaikaa pidentää”.

Miten sopimuksen muutos on aiempaa edullisempi kaupungille?

– Tuohon on vaikea vastata, jos puhutaan puhtaasti vuokraeuroista. Kun laatutaso nousee tai kaupungin toiveesta tehdään tilamuutoksia, on selvää, että vuokratasokin nousee. Niinhän käy silloinkin, kun kaupunki korjaa omia kohteitaan, ja sisäinen vuokra lasketaan uudelleen, Isosuo sanoo.

”Kaupungin ei tarvinnut sanoa vuokratasoa vääräksi”

Oliko kaupungilla neuvotteluissa lainkaan tavoitteena saada vuokraa alemmaksi, vastapainona vuokrasopimuksen jatkamiselle?

– Tämä on aika mielenkiintoinen kysymys, koska vuokrasopimuksen hinta on kaupungin tilapalveluiden, eli asiantuntijaorganisaatiomme aikanaan neuvottelema, ei (nykyisen strategiajohtajan) Markku Rimpelän, Isosuo vastaa.

Kaupunki on koko ajan kiistänyt, että se olisi kärsinyt taloudellista vahinkoa siitä, kun Rimpelä toimi vuokrasopimuspykälän esittelijänä lautakunnassa viime vuosikymmenellä.

Poliisi käynnisti viime vuoden lopulla rikostutkinnan Seminaarin tilojen vuokraamisesta. Kaupungin tilaajajohtajana aiemmin toiminutta Rimpelää epäillään törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä.

– Tarkastustoimen selvityksessä Seminaarin vuokratasosta todettiin, ettei siinä ole mitään erityistä suhteessa muiden koulujen vuokratasoon. Ei neuvotteluissa ollut semmoista tilannetta, että meidän olisi tarvinnut sanoa, että vuokrataso Seminaarilla on väärä.

SYK:n ja kaupungin vuokrasopimus mahdollistaa sen, että kaupunki voisi ostaa kiinteistöt. Juha Isosuon mukaan asia voi vielä nousta esille. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Sopimus oli saatava Myllymäki-aikatauluun

Kustannusten vuokravaikutuksista sopimistakin tärkeämpää on Isosuon mielestä se, että nyt todettiin Seminaarin koulua tarvittavan lähivuosikymmenet osana kaupungin kouluverkkoa.

– Jos olisimme olleet siitä epävarmoja, ei tällaista sopimusta olisi esitetty.

Miksi asia piti päättää nyt, kun välitöntä isoa tilan tarvetta ei Seminaarin koululla ole?

– Siksi tämä oli tärkeää päättää nyt, että vuokrasopimusneuvottelut kytkettiin talvella Myllymäen koulun tulevaisuuteen. Kysymys on näiden kahden koulun tulevaisuuden yhteensovittamisesta.

– Oli tärkeää, että Seminaarin sopimus menee päättäjille samalla aikataululla Myllymäen koulun kanssa. Nyt saadaan varmistettua, että hyvä koulu voi toimia hyvissä tiloissa jatkossakin.

”Tilojen ostaminen kaupungille voi tulla esille”

Kaupungin koulukiinteistöissä riittää lähivuosina isoja investointeja.

Lyseolle tehdään uutta yläkoulua Verkatehtaalle. Kaurialan uusi yläkoulu alkaa kohta nousta.

Hykin uuden koulun rakentaminen odottaa tänä syksynä hallinto-oikeuden päätöstä valituksesta, joka tehtiin purkamisen mahdollistavasta kaavasta. Lyseon peruskorjaus ja lisärakentaminen ovat molemmat jo siirtyneet talonrakennusinvestointien listalla vuoteen 2024 asti.

Seminaarin alueen vuoden 2012 vuokrasopimuksessa on kohta, jonka mukaan kaupunki voi myös esittää neuvotteluja kiinteistöjen ostamisesta. Onko tämä ollut esillä missään vaiheessa tai voiko se tulla esille?

– Seminaarin omistus on kyllä ollut keskusteluissa, ja on täysin mahdollista, että ostaminen voi tulla esille myöhemmin, peruskorjausten jälkeen. SYK:n toimitusjohtaja on avoimesti sanonut, ettei Seminaari aivan kuulu heidän portfolioonsa ja että neuvotella voidaan. HäSa

Lue myös: Myllymäen koulun puolustajat voittamassa: koulu pelastuu ja saa jopa lisäosan, jos esitys menee läpi (11.9.2020)

Näin Seminaarilla korjataan

Edellisen kerran Seminaarirakennuksen D-osa peruskorjattiin 1970-luvun lopussa. Rakennus on valmistunut 1930-luvulla.

Sittemmin siinä on sisäilmaongelmien takia tehty muun muassa tiivistyskorjauksia ilman merkittävää tulosta.

Korjaus käsittää talon sisäosat neljässä kerroksessa. Ullakkotilaan rakennetaan uusi ilmanvaihdon konehuone. Koko talotekniikka uusitaan, kuten myös ikkunat ja vesikatto.

Jokaisessa kerroksessa on myös tiloja, jotka eivät ole koulun aktiivisessa käytössä.

Nyt kaupungilla on D-osassa vuokralla parituhatta neliömetriä, joissa on kahdeksan perusopetustilaa, seitsemän pienryhmätilaa ja kaksi aineopetustilaa. Korjauksessa perusopetustiloja lisätään 15:een, pienryhmätiloja jää kolme ja musiikin opetukselle tulee kaksi tilaa.

Korjauksen hankekuvauksen mukaan huomioon otetaan myös uuden opetussuunnitelman vaatimuksia. Mitään isoa, avointa tilaa ei ole tulossa, vaan tilajakoihin tehdään pieniä järjestelyjä.

Tilojen välinen ”visuaalinen ja logistinen yhteistoimintamahdollisuus” sekä pariopettajuus mahdollistetaan ovellisin lasiseinin ja varustamalla kolme aulatilaa esimerkiksi pienryhmätoimintaa tai eriyttämistä varten.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic