Kanta-Häme

Seminaarin koulun D-rakennus tyhjenee täysin oppilaista vuodenvaihteen jälkeen – Väistötilat löydettiin koulun muista osista

210 oppilaalle on löydetty väistötilat, ja peruskorjaus voi alkaa kesällä 2019. E-rakennuksen peruskorjaus odottaa vuoroaan, kun tiiviyskorjaukset on saatu tehtyä.
Seminaarin koulun D-rakennus on osa vanhaa kivitaloa, joka on rakennettu vuonna 1930. Välipohjassa käytettyihin orgaanisiin aineisiin on kertynyt mikrobikasvustoa.

Seminaarin koulun sisäilmaongelmista kärsivän D-rakennuksen tilat tyhjenevät täysin vuodenvaihteen jälkeen. 12 alakoululuokkaa, eli noin 210 oppilasta, siirtyy väistötiloihin koulun muihin osiin.

Seminaarin koulun väistösuunnitelma esiteltiin maanantaina tiedotustilaisuudessa henkilöstölle ja vanhemmille. Sisäilmaongelmien vuoksi opetuskäytöstä suljettavan D-osan väistötiloiksi on löydetty esimerkiksi kaksi luokkatilaa koulun F- ja H-osista. Tilat voidaan ottaa väistökäyttöön heti. Koulu tiedottaa väistösuunnitelmista oppilaiden vanhemmille ja työntekijöille.

D-rakennuksen peruskorjaus on suunnitteluvaihteessa, ja korjaukset käynnistyvät todennäköisimmin ensi kesänä.

Tässä kuussa Seminaarin koulussa on aloitettu räätälöity opetus, jossa D-rakennuksen yleisopetuksen luokat ovat siirtyneet vuorollaan puhtaaseen opetustilaan (HäSa 9.11.). Luokkiin on asennettu ilmanpuhdistuslaitteet. D-osan tunnit on värikoodattu lukujärjestykseen, ja huoltajat ovat voineet päättää, tulevatko oppilaat näinä tunteina kotiin tekemään tehtäviä.

Lue lisää: Seminaarin koulun D-rakennuksen opet kehittivät luokille rotaatiojärjestelmän

E-osaan tiiviyskorjauksia ja väistötiloja

Seminaarin koulun E-rakennusosaan on tehty vuoden aikana sisäilma- ja kuntotutkimuksia, joiden tuloksia käsiteltiin maanantain infotilaisuudessa.

Tulevissa korjaustöissä tehdään välipohjien tiivistyspinnoitukset, jotta tiloja voidaan käyttää varsinaiseen peruskorjaukseen asti. Peruskorjauksen valmistelu aloitetaan D-osan korjausten jälkeen.

E-osan ensimmäisen kerroksen luokkatiloissa altistumisolosuhde on mahdollinen. Tiivistystyöt alkavat 22. joulukuuta ja valmistuvat 28. helmikuuta. Toisen kerroksen luokkatilat ovat tyhjillään ja tiivistystyöt ovat parhaillaan käynnissä. Arvioitu valmistumisaika on 22. joulukuuta.

Tavanomaisesta poikkeava altistumisolosuhde on todennäköistä Seminaarisalissa, kirjastossa sekä opettajien työtiloissa toisessa ja kolmannessa kerroksessa.

Seminaarisalin lattian välipohjan alipaineistus valmistuu viimeistään 7. tammikuuta, jolloin se voidaan ottaa väistökäyttöön. Ensi kesänä korjataan koko salitilan lattia sekä tehdään salin ja kirjaston tiivistyskorjaukset ja ilmanvaihdon muutostyöt.

Neljännessä kerroksessa tilojen altistumisolosuhde on epätodennäköinen. Kellarikerroksen liikuntasali on pois käytöstä, ja korjaussuunnittelu käynnissä.

Vaikka rakennuksessa on todettu rakenteellisia mikrobivaurioita, sisäilmasta otetuissa mikrobi-ilmanäytteissä ei ole todettu poikkeavia mikrobipitoisuuksia.

E-osan tiloja on korjattu vuosien aikana sisäympäristöolosuhteiden ja korjaustarpeen mukaan. Korjausaika on rajoittunut loma-aikoihin, koska tilat ovat olleet jatkuvasti käytössä myös muun muassa Nummen koulun väistötilana.

Museovirasto on esittänyt myös vuonna 1953 valmistunutta E-rakennusta suojeltavaksi, mutta asian käsittely on kesken. Kiinteistönomistaja Suomen yliopistokiinteistöt oy haluaa varmistaa suojeluprosessin aikana, että rakennus voidaan uudistaa tulevassa peruskorjauksessa nykyaikaisten oppimisympäristöjen ja koulun tarpeiden mukaiseksi. HäSa

Lue lisää Seminaarin koulun D-rakennuksen ongelmista:

Seminaarin koulun oppilaiden kannanotto luovutettiin kaupungin johdolle: ”Lapset haluavat pikaisen ratkaisun väistötiloihin”

Seminaarin koulun D-rakennuksessa on todettu sisäilmaongelma – 210 oppilasta joutuu evakkoon viimeistään ensi syksyyn mennessä