fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Seminaarin koulun vuokrat paisuvat entisestään: Sisäilmaongelmien korjaaminen nostaa Hämeenlinnan kaupungin laskua kohutusta koulusta

B/A-rakennuksien korjaaminen nostaa vuosivuokraa runsaalla 90 000 eurolla.
Seminaarin koulun vuonna 1979 rakennetun AB-osan korjaaminen aiotaan käynnistää ensi kesänä. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa
Seminaarin koulun vuonna 1979 rakennetun AB-osan korjaaminen aiotaan käynnistää ensi vuonna. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa

Seminaarin koulun B/A-rakennuksien kahden kerroksen tilojen korjaaminen nostaa suunnitelmien mukaan koulun vuosivuokraa runsaalla 90 000 eurolla.

D-rakennuksen korjaustyöt, jotka ovat käynnissä, nostavat vuokraa noin 131 000 eurolla.

– D-rakennuksen töiden vuokravaikutus on noin 11 000 euroa kuukaudessa. Emme tarkkaa tiedä summa, koska töiden lopullinen hinta ei ole vielä tiedossa, kertoo Hämeenlinnan kiinteistöjohtaja Pasi Korte.

Hämeenlinna vuokrasi seminaarin koulun Suomen Yliopistokiinteistöiltä (SYK) vuonna 2012. Kaupunki neuvotteli uuden sopimuksen kiinteistön vuokrasta ja remonttien vaikutuksesta koko kiinteistön vuokraan. Selvisi, että tilojen remonteista tulisi iso vuokranlisä kaupungille.

Seminaarin koulun D-rakennuksen remontti valmistuu ensi vuonna. B/A-rakennuksien korjaustyöt aiotaan aloittaa ensi vuonna. Hämeenlinnan sivistys- ja hyvinvointilautakunta käsittelee ensi viikon kokouksessa B/A-rakennuksen remonttia ja sen vaikutusta kiinteistön vuokraan.

Seminaarin koulun kaikki rakennukset, lukuun ottamatta tulevaisuudessa purettavaa H-rakennusta, peruskorjataan. Grafiikka: Heini Suvisuo / HäSa

Kaikki on korjattava

Seminaarin koulun sisäilmaongelmat pakottavat nopeasti laajoihin korjaustöihin. Hämeenlinna ja SYK ovat yhdessä todenneet, että kaikki rakennukset purettavaa H-rakennusta lukuun ottamatta peruskorjataan.

D- ja B/A-rakennuksien korjaaminen nostaa Seminaarin koulun vuosivuokraa noin 220 000 eurolla. Se on noin 14 prosenttia kiinteistön alkuperäisestä vuokrasta, joka oli 1 575 600 euroa vuodessa. Vuokrat on sidottu indeksiin.

– En sanoisi, että nykyiset remontit nostavat vuokraa merkittävästi. Tilojen toiminnallisuus paranee. H-rakennuksen purkaminen tulee myös myöhemmin laskemaan vuokraa, Korte sanoo.

H-rakennus aiotaan purkaa, kun muita rakennuksia on remontoitu niin, että koulun toiminta saadaan sovitettua niihin. SYK on luvannut maksaa purkamisen kustannukset.

Vuosivuokra nyt vajaa 1,7 miljoonaa

Hämeenlinnan avoimen datan mukaan kaupunki maksoi viime vuoden lopulla Seminaarin koulusta vuokraa 140 357,60 euroa kuukaudessa. Vuosivuokrana se oli 1 684 291 euroa.

Kun Hämeenlinna vuokrasi Seminaarin koulun, oli tiedossa, että tiloja on korjattava. Vuokrasopimuksessa sovittiin, että yli 6,2 miljoonan euron korjaukset nostavat kaupungin vuosivuokraa 7,25 prosenttia kustannuksista.

Kun selvisi, että korjaukset maksavat huomattavasti enemmän kuin 6,2 miljoonaa euroa, vuokrasopimus neuvoteltiin uudelleen. Vuokra-aikaa, joka oli alun perin 20 vuotta, pidennettiin kymmenellä vuodella vuoteen 2042. Korjaustyöt jaettiin niiden luonteen mukaisesti vuokravaikutteisiin ja kustannuksiksi, jotka jäävät kiinteistön omistajan maksettavaksi.

SYK alensi myös prosenttia, jolla kaupungin maksettavaksi tulevat korjauskulut nostavat vuokraa. Kun alkuperäisessä sopimuksessa prosentti oli 7,25, nyt se on sovittu 5,5:ksi.

Korjaustöitä tehdään BA-rakennuksessa runsaan 2 200 neliön tiloissa.

B/A-rakennuksien korjausten kustannusarvio on runsaat 3,6 miljoonaa euroa. Kuluista runsaat 1,6 miljoonaa euroa neuvoteltu perusparannus- ja tilamuutoskuluiksi, jotka nostavat vuokraa.

Vuokraamisesta tuli kohu

Seminaarin koulun tilojen alkuperäisestä vuokraamisesta on tehty rikostutkinta. Hämeenlinnan tuolloista tilaajajohtajaa Markku Rimpelää epäillään törkeästä virkarikoksesta, koska hänen yrityksensä oli samaan aikaan liikesuhteessa Suomen Yliopistokiinteistöjen kanssa.

Vuokrasopimuksen muuttamisesta oli myös erilaisia mielipiteitä Hämeenlinnassa. Sivistys- ja hyvinvointilautakunta hyväksyi viime vuonna äänin 6–5 esityksen vuokrasopimuksen muutoksista. Täpärästi vähemmistöön jääneet lautakunnan jäsenet olisivat lähettäneet asian uudelleen valmisteltavaksi.

Vuokrasopimuksen muuttamisesta äänestettiin myös kaupunginhallituksessa viime vuoden syyskuussa. Vähemmistöön jääneet jäsenet vaativat selvitystä Seminaarin koulun vuokraamisen elinkaarikustannuksista. HÄSA

Uutista on korjattu 23.10.2021 kello 14.28. H-rakennusta ei pureta heti B/A-tilojen peruskorjauksen valmistuttua. 

 

Juttu on julkaistu alun perin lauantaina 23.10.2021.

Vuokra-aika 30 vuotta

Tampereen yliopisto siirsi opettajakoulutuksen Hämeenlinnasta Tampereelle.

Hämeenlinna vuokrasi yliopistolta jääneet tilat 20 vuodeksi.

Kiinteistön omistaa Suomen Yliopistokiinteistöt (SYK).

Kuukausivuokraksi määriteltiin 131 300 euroa, mikä on koko vuokrakaudelta runsaat 31,5 miljoonaa euroa.

Hämeenlinnan olisi pitänyt maksaa 6,2 miljoonaa euroa ylittävistä korjauskuluista 7,25 prosentin vuosivuokraa.

Hämeenlinna vaatii sopimukseen muutosta, kun selvisi, että korjauskulut kohoavat suuriksi.

Vuokrasopimukseen tehtiin muutos viime vuonna.

Korjauskulut jaetaan nyt kaupungin ja kiinteistön omistajan kesken.

Kaupunki maksaa vuokraperusteisista korjauskuluista 5,5 prosentin vuosivuokraa.

Vuokrasopimusta jatkettiin kymmenellä vuodelle vuoteen 2042.

Menot