Kanta-Häme Hämeenlinna

Senaatti-kiinteistöjen arvokortteli tulee ilmeisesti myyntiin vielä tänä vuonna – Senaatilla on edessään suurten päätösten syksy

Hämeenlinnan kaupunki ei ole kiinnostunut Senaatin kiinteistöomaisuudesta.
Maanmittauskonttorin korttelin sisäpiha on todella idyllinen. Mikäli uusi asemakaava sallii täydennysrakentamisen, on tilaa houkuttelevan paljon vaikkapa uusille asuinrakennuksille. Kuva: Esko Tuovinen
Maanmittauskonttorin korttelin sisäpiha on todella idyllinen. Mikäli uusi asemakaava sallii täydennysrakentamisen, on tilaa houkuttelevan paljon vaikkapa uusille asuinrakennuksille. Kuva: Esko Tuovinen

Senaatti-kiinteistöt on tekemässä vielä syksyllä suuria päätöksiä Hämeenlinnassa omistamistaan kiinteistöistä.

Sibeliuksenkadun, Koulukadun, Kasarmikadun ja Lukiokadun rajaama Maanmittauskonttorin kortteli tulee näillä näkymin myyntiin joka tapauksessa vielä tämän vuoden aikana.

Korttelissa on 1840-luvulla valmistunut entinen yläalkeiskoulu ja kaupungin pääposti sekä hieman myöhemmin valmistuneet puurakennukset, joista toinen on toiminut muun muassa Vanajan kunnantalona.

Yhä edelleen korttelissa toimivan maanmittauslaitoksen tilat valmistuivat vuonna 1911.

Vajaakäytössä olevasta korttelista on jo tehty historiaselvitys. Museovirasto ja ympäristöministeriö ovat antaneet suostumuksensa korttelin myymiseen.

Suojelukohteet pitää säilyttää

Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo sanoo lähettämässään sähköpostissa, että komean korttelin osalta tarvitaan joka tapauksessa uusi asemakaava.

– Suojelukohteet pitää tietenkin säilyttää, mutta korttelissa voisi tulla kyseeseen täydennysrakentaminen. Kaupungilla ei ole tarvetta uusiin tiloihin, vaan yritämme päinvastoin päästä eroon omistakin vuokratiloista. Kaupungintalon myymisestä on jo päätetty, Isosuo kertoo.

Erityisasiantuntija Toni Rantanen Senaatti-kiinteistöistä sanoo, että Maanmittauskonttorin korttelin viidessä rakennuksessa on vuokralla muun muassa maanmittauskonttori ja Senaatti-kiinteistöt.

– Vaikka talot päätettäisiinkin myydä, ei ketään häädetä toimitiloistaan, vaan he voivat jatkaa vuokralla edelleen, Rantanen korostaa.

Tilat tyhjenevät joulukuussa

Senaatti-kiinteistöjen omistamat keskustan arvotontit tyhjenevät joulukuun alussa, kun OP-Palvelukiinteistöjen rakennuttama ja Jatken rakentama toimistorakennus valmistuu.

Uusi toimistorakennus valmistuu Wähäjärvenkadulle ja se vuokrataan Senaatti-kiinteistölle.

Taloon muuttavat ainakin Etelä-Suomen aluehallintovirasto, verohallinnon Hämeenlinnan toimipiste, Hämeen maistraatti sekä Kaakkois-Suomen oikeusapu- ja edunvalvontapiiri.

Puolet uusiin tiloihin muuttavista virkamiehistä työskentelee Karhulinnan kahdessa rakennuksessa Lukio- ja Koulukadulla. Talojen 5700 neliötä ovat kaikki verohallinnon käytössä.

Karhulinnan omistaa Mandatum, ei senaatti.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto muuttaa Keinusaareen vanhasta lääninhallituksesta ja samalla tontilla olevasta rakennus 66:sta. Kaiken kaikkiaan Hämeenlinnan keskustasta pois muuttavia virkamiehiä on yli 300.

 

Hallituskadun tuhansien neliöiden tyhjät liiketilat eivät kiinnosta nykykunnossa uusia vuokralaisia. Kuva: Esko Tuovinen
Hallituskadun tuhansien neliöiden tyhjät liiketilat eivät kiinnosta nykykunnossa uusia vuokralaisia. Kuva: Esko Tuovinen

Vankila voidaan purkaa

Senaatin on päätettävä syksyn aikana myös vanhan vankilan kohtalosta. Uuden vankilan vieressä olevalle vanhalle naisvankilalle on etsitty jo pari vuotta innostunutta ostajaa.

– Vanha vankila on todella vaikea myydä. Jonkin verran kiinnostusta on ollut, mutta kun koronaepidemia iski Suomeen, häipyi vähäinenkin innostus, myyntipäällikkö Asko Taskila Senaatti-kiinteistöstä kertoo.

Loputtomiin ei vankilaa voida pitää myynnissä, vaan Senaatin pitää tehdä lopullisesti päätös siitä, puretaanko se. Taskila arvioi, että päätökset tehdään vielä tämän vuoden puolella.

Joidenkin arvioiden mukaan peruskorjaus maksaisi 30 miljoonaa ja purkaminen kolme miljoonaa.

1970-luvulla rakennettu naisvankila tyhjennettiin nopeasti vangeista tammikuussa 2019, kun selliosastoilla paljastui vakava sisäilmaongelma.

Taskilan mukaan vankilalle etsitään koko ajan uutta omistajaa, vaikkei sitä enää Senaatin verkkosivuila kaupatakaan. Koko vankilalle ei ole haettu vielä purkulupaa.

Valtio on vastuussa lääninhallituksesta

Myyntipäällikkö Sirpa Rouhiainen arvelee, että päätös Maanmittauskonttorin korttelin myymisestä voidaan tehdä nopeasti elo-syyskuun aikana. Suuria kysymysmerkkejä ovat sen sijaan vanha lääninhallitus ja samalla tontilla oleva ns. talo 66.

Lääninhallituksen komean kivirakennuksen on suunnitellut arkkitehti C.L.Engel. Empiretyylinen, kolmikerroksinen kivirakennus valmistui vuonna 1836.

Apulaiskaupunginjohtaja Isosuo korostaa valtion vastuuta tyhjenevien rakennusten kunnossapitäjänä.

– Vanha lääninhallitus on historiallinen ja arvokas suojelukohde, josta valtion tulee kantaa vastuu. Rakennus ei saa rapistua, vaan sitä tulee aktiivisesti ylläpitää suojeluarvojen mukaisesti. Mikään muu ei tule kyseeseen. Rakennus on olennainen osa torin historiallisesta maisemaa Raatihuoneen ja kirkon tavoin, Isosuo korostaa. HäSa

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic