Kanta-Häme

Senaatti-kiinteistöt etsii Hämeenlinnan keskustasta yhteisiä vuokratiloja neljälle virastolle

Tiloja haetaan läheltä keskustaa. Uusia tiloja Senaatti ei mielellään rakenna.
Mikäli Senaatti-kiinteistöt löytää uudet tilat, tyhjenevät niin vanha lääninhallitus kuin sen vuonna 1966 valmistunut lisärakennuskin.

Virastojen hukkaneliöitä karsiva Senaatti-kiinteistöt etsii aluehallintovirastolle eli aville, oikeusapu- ja edunvalvontapiirille, verohallinnolle ja maistraatille yhteisiä vuokratiloja Hämeenlinnan keskustan alueelta. Virastot muuttavat yhteisen katon alle, jos kaupungista löytyvät modernit toimitilat.

Tilojen vuokratarjouspyynnön määräaika päättyi tiistaina, mutta Senaatti-kiinteistöjen erityisasiantuntija Toni Rantasen mukaan kaikki kilpailutukseen liittyvät asiakirjat ovat luottamuksellisia ennen kuin päätöksiä on tehty. Esimerkiksi tehtyjen tarjousten lukumäärää ei Senaatti-kiinteistöistä paljasteta.

– Luottamuksellisuuden tarkoituksena on olla tasavertainen kaikkia tarjouksen tehneitä kohtaan. Kaikkien on oltava samalla viivalla, Rantanen korostaa.

Päätösten tekeminen vie aikaa, sillä avin, verottajan, oikeusapu- ja edunvalvontapiirin sekä maistraatin on jokaisen hyväksyttävä ensin uudet ratkaisut. Päätöksistä voi kaiken lisäksi valittaa.

– Päätös uusista tiloista on joka tapauksessa tehtävä lähiviikkoina. Tavoitteemme on, että tilanne ratkeaa vielä lokakuussa. Jos hyviä tiloja ei löydy, jatkamme entisissä, Rantanen sanoo.

Ylen uutiset kertoi torstaina, että Hämeenlinnan kaupunki tarjoaa rakennushankkeesta kiinnostuneelle OP-Palvelukiinteistöt-rahastolle tarkoitukseen suurehkoa tonttia Vanajantien varresta Keinusaaresta. Tontti sijaitsee vakuutusyhtiö Pohjantähden pääkonttorin ja lämpökeskuksen välissä.

– Kun Senaatti nyt kilpailuttaa erilaisia tilaratkaisujen tarjoajia, tämä on meidän vastauksemme asiaan, Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo sanoo.

Toni Rantasen mukaan tarjouksen tehneet voivat antaa lausuntoja tekemistään tarjouksista niin halutessaan, mutta lausunnot eivät saa vaikuttaa kilpailutuksen lopputulokseen. Lopputulokseen vaikuttavat vain ne seikat, joita on esitetty tarjouksissa.

– Mikäli tarjoaja siis haluaa julkisesti tiedottaa jättäneensä tarjouksen, on sillä toki oikeus tehdä niin, Rantanen huomauttaa.

Senaatti-kiinteistöillä on Suomessa 9000 rakennusta, joissa on 6,1 miljoonaa neliötä. Yhtiö hallinnoi suomessa 4,4 miljardin euron kiinteistöomaisuutta.

Hämeenlinnassa on paljon Senaatti-kiinteistöjen hallinnoimia virastorakennuksia, joista yksi arvokkaimmista on entinen lääninhallituksen talo Hallituskadulla torin laidalla. Vanhassa lääninhallituksessa ja sen yhteydessä olevassa Birger Jaarlin kadun kiinteistössä toimivat avi ja maistraatti. Verohallinnon Karhulinna on Lukiokadulla ja edunvalvontatoimisto Sibeliuksenkadulla.

Mikäli uudet toimistotilat löytyvät, lääninhallitus tyhjenee. Toni Rantasen mukaan rakennuksen tulevaisuudesta ei ole vielä päätöksiä.

– Meillä on paljon arvokkaita vanhoja rakennuksia joiden käyttötarkoitus tutkitaan tarkasti. Tämän päivän modernit toimistoympäristöt asettavat vanhoille arvorakennuksille omanlaisiaan haasteita, Rantanen sanoo. HäSa

Päivän lehti

21.1.2020