Kanta-Häme

Senaatti-kiinteistöt tutkii vankilamuseon kosteusongelman

Vankilamuseon kosteusongelmat otetaan jälleen kerran suurennuslasin alle, kun museoviraston kiinteistöt siirtyvät vuodenvaihteessa Senaatti-kiinteistöille. Vankilamuseon uusi hallinnoija on varannut projektiin muutamia satojatuhansia euroja.

– Ihan ensimmäisenä käynnistetään alapohjan ja vesieristeiden tutkimukset, sanoo Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Selja Flink.

Tutkimukset aloitetaan heti alkuvuodesta. Flink tietää, etteivät korjaavat toimenpiteet ole helppoja, sillä museovirasto on kuivatellut rakennuksen alapohjaa jo kuuden vuoden ajan.

– Siellä on vedenpinta hyvin lähellä lattiapintaan. Jotta kosteus pääsisi haihtumaan, on muun muassa lattiapinnoitteita poistettu, kertoo Linnan tilapalvelujen kiinteistöpäällikkö Petri Ylämurto.

Remontti, joka tehdään todennäköisesti ensi vuoden lopulla, ei sulkene museota yleisöltä.

– Koska rakennukseen on useita sisäänkäyntejä, voidaan ylemmät kerrokset varmaan pitää avoinna, uskoo Flink.

Kellarinhaju vaaratonta

Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon johtajan Tuulia Tuomen mukaan vankilamuseossa kävijät valittavat aika ajoin hajusta kellarikerroksessa. Hänen omasta mielestään haju ei ole paha.

– Kellari haisee kellarilta. Ongelmahan on se, että rakennus on osittain maan alla ja rakennettu 1870-luvulla. Vesieristäminen tehdään nykyisin vähän eri lailla kuin tuolloin, sanoo Tuomi.

Sekä Tuomi että Ylämurto ovat ilahtuneita Senaatti-kiinteistöjen suunnitelmista, vaikka konkretia antaa vielä odottaa itseään.

Vankilamuseon sisäilman nykyisen laadun kanssa pystytään elämään. Lipunmyynti on siirretty pois alakerrasta, jonne on järjestetty lattiatuuletus. Ylämurron mukaan henkilökunta ei oireile.

– Sisäilma on aina ykkösasia, siihen panostetaan. Ymmärtääkseni vankilamuseossa on turvallista olla, mutta ongelma on nyt tarkoitus ratkaista, sanoo Senaatti-kiinteistöjen Flink. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic