Kanta-Häme

Senaatti sai vihdoin Evon kalantutkimuslaitoksen kaupaksi

Senaatti-kiinteistöt on vuosien ponnistelujen jälkeen saanut myydyksi entisen kalantutkimuslaitoksen Lammin Evolla.

– Pitää sanoa kuin Sulo Vilén. Ostin, kun halvalla sain, vitsailee alueen nykyinen omistaja tutkimusmestari Jukka Bomberg.

Aluetta ja sillä sijaitsevia rakennuksia on yritetty myydä jo vuodesta 2014 lähtien, mutta vasta tämän vuoden alkupuolella Huutokauppa.comissa tärppäsi.

– Huusin sitä kilpaa jonkun, en tiedä kenen, kanssa.

Kilpahuudannasta huolimatta hinta jäi alle 100 000 euron.

– Hinta sinänsä ei ehkä kuulosta korkealta, mutta ylläpitokustannukset ovat korkeat, kun lämmitettävää pinta-alaa on tuhat neliötä ja kiinteistöverotkin melkoiset, Bomberg muistuttaa.

 

Kirkasta ideaa siitä, mitä aikoo uudella omistuksellaan tehdä, Bombergilla ei vielä ole.

– Lähinnä kesämökkinä sitä on vielä pidetty, mutta olen erittäin kiinnostunut, jos tarjolla on ideoita alueen käytöstä tai halukkuutta esimerkiksi vuokrata tiloja johonkin tarkoitukseen.

Ihan sikaa säkissä mies ei ostanut, sillä hän tuntee kalantutkimuslaitoksen alueen ammattinsa puolesta riista- ja kalantaloudentutkimuslaitoksen ajoilta.

– Työskentelen itse kalastusmestarina Keski-Suomessa ja olen monesti käynyt Evolla. Tunsin ihmiset, jotka RTKL:n aikana olivat töissä siellä.

 

Evon alueella on viime aikoina kehitetty voimakkaasti matkailupalveluita. Kalantutkimuslaitoksen tultua myyntiin kyselyjä oli matkailualan toimijoilta. Kauppoihin asti kysyntä ei kuitenkaan johtanut.

Evon hirsinen päärakennus on suojeltu. Omistajan vaihtuessa Museovirasto ja myös Hämeenlinnan kaupunki ovat ottaneet kantaa suojeluun.

Molempien kanta on, että tärkeintä on säilyttää kalantutkimuslaitoksen miljöö. Koska rakennuksissa on vuosien varrella tehty paljon muutoksia, suojelutarve kohdistuu lähinnä vanhimpien rakennusten ulkoasuun sekä niiden ja maiseman muodostamaan kokonaisuuteen.

 

Kaupunginhallituksen mukaan on tärkeää, että rakennukset saadaan käyttöön. Rakennussuojelun tulee mahdollistaa rakennusten käyttäminen monipuolisesti.

Käyttötarkoituksen muutokset ja alueen kehittäminen tulee olla mahdollista esimerkiksi matkailupalvelujen tarkoituksiin. Historialliset arvot pitää kuitenkin ottaa huomioon, kun aluetta kehitetään. HÄSA

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic