Kanta-Häme

Senaattorin makasiini avautuu päiväksi katseille

Moni ohikulkija on ihmetellyt, mikä komea, vanhannäköinen tiilirakennus sijaitsee Löyttymäentien varrella Janakkalassa.

– On kyselty, onko se kappeli, kun seinässä on ristikin, talkoolainen Raili Ojala kertoo.

Kyseessä ei ole kappeli, vaan Löyttymäen kartanon viljamakasiini, jonka rakennutti senaattori Leo Mechelinin jo 1880-luvulla.

Makasiini siistiksi talkoilla

Yksityisomistuksessa oleva makasiini on lauantaina auki yleisölle. Omistajaperheeseen kuuluva Outi Uotila kiittelee Jokimaan kyläseuralaisia, jotka ovat siivonneet makasiinia ja sen ympäristöä talkoilla.

Makasiini on säilynyt sisätiloiltaankin hyvin, eikä sitä ole tarvinnut juurikaan korjata. Vain katto on uusittu kahdesti.

Makasiinissa kävijät näkevät, miten jyviä säilytettiin noin sata vuotta sitten. Helteellä sisällä on mukavan viileää.

Mechelinin juhlavuosi

Lauantaina Löyttymäessä on ohjelmassa paljon muutakin sen kunniaksi, että kylän suuren miehen Leo Mechelinin kuolemasta on tänä vuonna tullut kuluneeksi täydet 100 vuotta.

Löyttymäkeläiset ja jokimaalaiset, jotka nykyään toimivat yhteisessä kyläseurassa, järjestävät makasiinin pihassa markkinat, ja lisäksi kyläläiset esittävät Mechelinin ajoista kertovan kuvaelman.

Siinä on mukana 25 kyläläistä, joiden ikähaitari on viidestä vuodesta 76:een. Useimmat esiintyjät ovat ensikertalaisia. Vahvistuksekseen kyläläiset ovat saaneet kokeneen janakkalalaisen harrastajanäyttelijän Jarmo Tuomisen, joka esittää Mecheliniä.

– Erityistä on se, että monien näyttelijöiden esi-isät ovat aikanaan olleet Löyttymäen kartanon torppareita ja työntekijöitä, Uotila kertoo.

Alma saa näytellä Almaa

Useimmat mukanaolijat ovat ensimmäisessä roolissaan.

Outi Uotilan Alma-tytär saa näytellä Mechelinin ainoaa tytärtä Celyä, jonka oikea nimi oli Alma Cecilia. Uotila kertoo, että hän aikanaan antoi Almalleen nimen juuri Celyn mukaan.

Alma Cecilia Mechelin tunnettiin naisasialiikkeen ja monien kansalaisjärjestöjen aktiivina, joka oli perustamassa esimerkiksi Martta-yhdistystä.

Kuvaelmassa nähdään myös kaksi hevosta ja ratsastajaa.

Maanpaosta Löyttymäkeen

Kuvaelma on toimittaja Outi Uotilan kirjoittama ja ohjaama. Se kertoo muun muassa siitä, kuinka Mechelin vuonna 1905 palasi maanpaosta Tukholmasta. Hän asettui tuolloin kartanoonsa, koska Helsingissä oli noina aikoina levotonta.

Kohtaus näytellään Löyttymäen kartanon portailla. Nykyinen rakennus on osin sama kuin Löyttymäen rakennuttama kartano.

Yksi kohtauksista esitetään komean kuusivanhuksen juurella. Puu istutettiin noin 120 vuotta sitten senaattori Mechelinin Alexandra-vaimon aloitteesta. ”Senaattorskan kuusen” ympärysmitta on kolme ja puoli metriä.

Juhlia järjestetty aiemminkin

Löyttymäkeläiset ovat juhlineet Mecheliniä jo aiemmin. Pari vuotta sitten Löyttymäen koulun pihassa paljastettiin hänen kunniakseen muistokivi, ja viime syksynä juhlittiin makasiinin uutta viiriä.

– Vanhan mallin mukaan tehty viiri on saatu lahjoituksena Löyttymäen kartanon pehtorin S. R. Johanssonin jälkeläisiltä. Heitä odotamme myös lauantain juhlaamme, Outi Uotila kertoo.

Löyttymäkeläiset puolestaan osallistuivat tammikuussa Helsingin kaupungintalossa järjestettyyn Mechelin-juhlaan.

– Se oli hieno juhla arvokkaassa ympäristössä, Outi Uotila muistelee. (HäSa)

Mechelin-tapahtuma Löyttymäessä la 2.8. Maalaismarkkinat kello 10 alkaen, kello 12 Elonkorjuu-kuvaelma. Kello 13.30 alkaen keittolounas Kivikellarinmäen kotimuseolla.

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic