fbpx
Kanta-Häme

Send nudes! Saisko heruja? Alastonkuvia lähettelevät jopa alakouluikäiset – somepoliisit: "Mieti, ennen kuin painat lähetä"

Oletko käynyt lapsesi kanssa läpi somettamisen pelisäännöt? Luultavasti kannattaisi.

Mieti, ennen kuin painat lähetä. Se on neuvo, jota Hämeen poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Jussi Reunanen ei voi kylliksi painottaa nuorille puhuessaan.

Somekanavista tuttu poliisi tietää, että jo alakouluikäiset lähettelevät toisilleen vihjailevia kuvia vähissä pukeissa tai täysin alasti.

– Junnut luottavat Snapchatiin. Kuvanhan pitäisi poistua muutamassa sekunnissa näytöltä ja kuvakaappauksesta tulla ilmoitus. Vieressä voi kuitenkin olla kaveri, jolle kuva näytetään ja joka voi napata näytöstä kuvan omalla laitteellaan. Siitä ei tule ilmoitusta, hän sanoo.

 

Reunasen viesti nuorille on selvä:

– Älä ikinä, koskaan, milloinkaan ota itsestäsi kuvaa, jota et voisi näyttää omalle äidillesi tai isoäidillesi.

“Älä ikinä, koskaan, milloinkaan ota itsestäsi kuvaa, jota et voisi näyttää omalle äidillesi tai isoäidillesi.”
Hän muistuttaa, ettei nettiin jaettua saa sieltä ikinä pois.

– Kuvia lähetetään ihastuksen ja rakkauden alkuhuumassa. Valitettava tosiasia on, että harva ala- tai yläasteella solmittu suhde kestää aikuisuuteen. Jos hallussa on alastonkuvia, riidellessä ne helposti lähtevät jakoon.

Reunanen tietää, että osa nuorista käyttää puhelimen kameraa peilinään. Hän lisää, että vaikka kuvaa ei olisi aikomustakaan lähettää eteenpäin, se saattaa levitä, jos puhelin tai sen muistikortti päätyy vääriin käsiin.

 

Reunasen kollega, vanhempi konstaapeli Emilia Hämäläinen arvioi, etteivät nuoret tunnista ilmiön vakavuutta ennen kuin on käynyt huonosti.

“Vaikka joku sanoisi, että kuva tulee vain minulle, siihen ei pidä luottaa. Koskaan ei voi tietää, minne kuva päätyy.”
– Siinä vaiheessa ymmärretään, että “vitsi, miten huono ajatus oli lähettää se kuva”, hän sanoo.

Nuoren, jonka kuva on levinnyt hallitsemattomasti, kärsimyksen määrä on hurja. Tuskan jakavat myös vanhemmat.

– Vaikka joku sanoisi, että kuva tulee vain minulle, siihen ei pidä luottaa. Koskaan ei voi tietää, minne kuva päätyy, hän korostaa.

 

Moniammatillisessa Ankkuri-tiimissä yhdessä sosiaalityöntekijän ja nuorisotyöntekijän kanssa työskennellessään Hämäläinen törmää jatkuvasti tapauksiin, joissa nuorten nude- ja herukuviksi kutsumia paljastavia otoksia on jaettu luvatta eri kanavissa.

Lain mukaan alastonkuvan luvaton jakaminen useille ihmisille voi täyttää yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen tai kunnialoukkauksen merkit. Molemmissa seurauksena on sakkoja.

Hämäläinen arvioi, että nuorimmat, joita tapaukset koskettavat, ovat 12–13-vuotiaita. Hän sanoo etenkin Snapchatin vaikuttaneen negatiivisesti ilmiön kehittymiseen.

– Kyseessä on lähivuosien ilmiö. Vastaavassa mittakaavassa kuvia ei ole jaettu aiemmin.

 

Reunanen pelkää, etteivät vanhemmat ole kartalla ilmiöstä. Hän tietää, että kännykän käytön valvonta vaikeutuu nuoren kasvaessa.

Reunanen pelkää, etteivät vanhemmat ole kartalla ilmiöstä. Hän tietää, että kännykän käytön valvonta vaikeutuu nuoren kasvaessa.
– Nuoren yksityisyyttä pitää kunnioittaa, eikä puhelinta voi penkoa hetken mielijohteesta. On kuitenkin muistettava, että lapsen etu on vanhempien vastuulla.

Sometapahtumat voivat ilmetä oireiluna kotona tai koulussa.

 

Huoltajat ovat Hämeenlinnan kaupungin vastaavan koulukuraattorin Nadja Koskisen kokemuksen mukaan ymmällään koko ilmiöstä. Vanhemman voi olla vaikea ymmärtää, miksi nuori lähettää itsestään kuvia ilman rihmankiertämää.

Koskinen sanoo, että nuori voi testata omaa viehätysvoimaansa lähettämällä paljastavia kuvia. Usein nuori luottaa vastapuoleen.

– Kuvan vastaanottaja voi olla oma tyttö- tai poikakaveri, mutta silti kuva leviää eron tullen tai muusta syystä, hän sanoo.

 

Pahimmillaan kuva leviää laajalle. Voi kulua kuukausia ja vuosia, kun otos nousee yhä esiin eri yhteyksissä. Tyypillisesti kuvaa muokataan matkan varrella.

Nuorta tilanne kuormittaa. Arvokkaat kaverisuhteet voivat olla vaakalaudalla.

– Vaikeimmissa tapauksissa nuorelle voi seurata psyykkistä oireilua. Kouluun meno voi tuntua nololta tai jopa ylitsepääsemättömältä, koska “kaikki tietävät”.

 

Kuraattorin näkökulmasta on tärkeää, että nuori uskaltaa kertoa tapahtuneesta aikuiselle. Koulussa kopin ottaa se aikuinen, jolle nuori asiasta puhuu.

“Vaikka vanhemman voi olla vaikea pysyä kärryillä somemaailmasta, lapsen seuraaminen on vanhemman tehtävä.”
– Voimme tarjota nuorelle keskusteluapua ja tukea, Koskinen sanoo ja lisää, että koulun tehtävä on puuttua somekohuihin ja -kiusaamiseen järjestelmällisesti.

Fokus on ennaltaehkäisyssä. Viimeksi marraskuussa yläkoulun vanhempainillan teemana oli “fiksusti somessa”.

 

Nuoret ovat näpytelleet älypuhelimiaan jo vuosia.

– Välillä nuoret kertovat huolista oma-aloitteisesti koulukuraattorille tai muulle henkilökunnalle. Eivät kuitenkaan kaikki.

Pääsääntöisesti 7.–9.-luokkalaisten ja lukiolaisten kanssa työskentelevä Koskinen muistuttaa, etteivät kaikki tapaukset välttämättä tule esiin kouluissa. Siksi ilmiön laajuutta on vaikea arvioida.

 

Koskinen kannustaa puhumaan somekäyttäytymisestä rohkeasti.

– Vaikka vanhemman voi olla vaikea pysyä kärryillä somemaailmasta, lapsen seuraaminen on vanhemman tehtävä. Kotiväki ei kuitenkaan ole yksin, vaan koulu ja muut tahot ovat tukena. HÄSA

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran 8.12.2018 Hämeen Sanomissa.

 

“Tuttu juttu aika lailla kaikille nuorille”

“Veikkaan, että paljastavien kuvien jakaminen on aika lailla kaikille nuorille tuttu juttu. Asiasta ei ole puhuttu koulussa, mutta kotona kylläkin. Minulle on ihan selvää, ettei sellaisia kuvia kannata lähettää, sillä kuvat voivat levitä. Kaikkien nuorten pitäisi ymmärtää se.”
Joni Mäenpää, 14 vuotta

 

“Kävimme kotona läpi somekäyttäytymisen säännöt jo ennen kuin latasin kännykkääni sovelluksia tai loin profiileja mihinkään somekanaviin. Minusta koulussa asioista pitäisi puhua nykyistä enemmän. Koulukuraattori voisi olla oikea henkilö kertomaan näistä asioista nuorille.”
Janna Oksanen, 14 vuotta

 

“Säännöt on kerrattu myös meillä kotona. Omasta puhelimestani löytyy somekanavista esimerkiksi Snapchat. Luulen, että alastonkuviin liittyvä ilmiö koskee yläasteikäisiä nuoria. Olen itse yhdeksännellä luokalla ja tiedän, että Hämeenlinnassakin on levinnyt luvatta kuvia.”
Ronja Markkula, 15 vuotta

 

“Kuulin nude- ja herukuvista ensimmäisen kerran joskus pari vuotta sitten. Itselleni on selvää, miten somessa kuuluu toimia. En ainakaan tiedä, että kenellekään kaverilleni olisi käynyt niin, että kuvat olisivat lähteneet leviämään. Olen silti sitä mieltä, että aiheesta olisi hyvä puhua enemmän.”
Jonne Hartikainen, 16 vuotta

 

 

 

Aikuinen, toimi!

Tärkeintä on osoittaa mielenkiintoa ja osallistua nuoren somen käyttöön.

 

1. Ole kiinnostunut. Puhu nuoren kanssa, seuraa kännykän käyttöä ja kysy, mitä hän tekee puhelimellaan. Tiedustele, mitä sovelluksia hän käyttää, millaisia päivityksiä tekee ja millaisia kuvia tai videoita jakaa. Selvitä, ovatko nuoren someprofiilit yksityisiä vai julkisia. Kysy, onko nuori tai joku hänen kavereistaan kohdannut somessa jotakin ikävää tai epäilyttävää.

 

2. Pyydä nähdä kännykkä. Vanhempi voi pyytää nuorta esittelemään kännykkänsä sisältöä. Puhelimen esittelyn ei pidä olla rangaistus, eikä sitä pidä vaatia syyllistäen. On tärkeää toimia keskustellen.

 

3. Mainitse hyvät puolet. Kun puhutaan somen varjopuolista, unohdetaan helposti hyvät puolet. Onko nuori esimerkiksi saanut somen ansiosta uusia kavereita tai onnistuuko sen kautta yhteydenpito vanhoihin tuttuihin?

Hämeenlinnan kaupungin vastaava koulukuraattori Nadja Koskinen auttoi listan laatimisessa.

 

Menot