Kanta-Häme

Senioreiden tietotekniselle opastukselle suuri tarve

Senioreiden tietoteknisen opastuksen tarve on suuri. Suomessa on huomattava määrä yli 60-vuotiaita, jotka eivät käytä tietokonetta tai internettiä.

Palveluiden siirtyessä yhä enenevässä määrin verkkoon tavallisten arkipäiväistenkin asioiden hoitaminen vaatii usein tietokoneen ja internetin käytön perustaitoja. Netistä saa myös paljon sellaisia palveluita, tietoa ja viihdykettä, jota ei muuten ole helposti saatavilla. Lisäksi tablettitietokoneiden yleistyessä, kaivataan myös opastusta tabletin käytön aloittamisessa.

Tulossa myös Lammille ja Hauholle

Hämeenlinnan kaupunginkirjastossa aloitetaan vertaisopastuskokeilu, jossa vapaaehtoiset seniorit auttavat muita ikäihmisiä tietokoneen ja internetin peruskäytössä.

Vertaisopastus on henkilökohtaista, ja opastettava voi halutessaan ottaa mukaan oman laitteensa, johon toivoo saavansa opastusta. Tahti on verkkainen, ja opastettava itse tekee ja kokeilee asioita. Selvitysten mukaan ikääntyvät ihmiset kokevat toisen saman ikäisen parhaana opastajana nettiasioissa.

Vertaisopastuksen käynnistämiseksi tarvitaan vapaaehtoisia. Nyt kirjasto etsiikin vapaaehtoisia vertaisopastajia, jotka auttaisivat muita senioreita tietokoneen käytössä. Vertaisopastustoiminta käynnistyy aluksi pääkirjastossa, mutta myöhemmin on tarkoitus järjestää vastaavaa toimintaa myös Hauhon ja Lammin lähikirjastoissa. Myös Lammilta ja Hauholta etsitään vapaaehtoisia.

– Opastajien ei tarvitse olla superosaajia tai tietokoneiden asiantuntijoita, vaan tietokoneen ja internetin peruskäyttäjiä, jotka tulevat hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa, kertoo projektikoordinaattori Hanna Kaisti Hämeenlinnan kaupunginkirjastosta.

Opastajan ei siis tarvitse tietää ja osata kaikkea. Tärkeämpää on neuvoa siinä, miten pulmatilanteissa haetaan tietoa ja tukea.

Pääkirjasto on pilottikirjasto

Hämeenlinnan kirjaston vertaisopastus on osa Vanhustyön keskusliiton pilottihanketta nimeltä Seniorit surffaa, nettiopastaja auttaa.

Hankkeessa kehitetään uutta toimintamallia nettiopastuksen tarjoamiseksi iäkkäämmille ihmisille. Opastus on tehokkainta silloin, kun opastettava itse tekee omalla laitteellaan ja opastaja istuu vieressä auttamassa. Lisäksi vertaistoiminta lisää yhteisöllisyyden kokemusta ja vuorovaikutusta ihmisten välillä.

Vertaisopastuksen lisäksi pääkirjastosta saa myös tunnin mittaisia opastusaikoja, jossa kirjastonhoitaja neuvoo laitteiden ja netin peruskäytössä sekä sähköisessä asioinnissa. Näihin opastuksiin pitää kuitenkin varata aika kirjaston nettisivun kautta (vanamo.verkkokirjasto.fi) tai täyttämällä lomake kirjaston asiakaspalvelutiskillä. Vertaisopastukseen ei tarvitse ilmoittautua, voi vain tulla paikalle.

Vertaisopastajat saavat Vanhustyön keskusliiton tarjoaman koulutuksen ennen toiminnan aloittamista.

Hämeenlinnan pääkirjastossa (Lukiokatu 2) järjestetään 13.4. kello 10–12 vapaaehtoisten vertaisopastajien koulutus, jonne ovat tervetulleita kaikki opastamisesta kiinnostuneet. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Varsinaiset vertaisopastukset käynnistyvät torstaina 16.4. pääkirjaston atk-luokassa kello 10–12, ja niitä jatketaan tarpeen mukaan koko kevään aina torstaisin samaan aikaan.

Vertaisopastajaksi voi ilmoittautua sähköpostitse hanna.kaisti@hameenlinna.fi tai soittamalla Hanna Kaistille numeroon 050 3634417. (HäSa)

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic