fbpx
Kanta-Häme

Senioriasuntoja pääsee jo katsomaan

Moottoritien katteelle tulevat Tullinaukion senioriasunnot alkavat olla siinä vaiheessa, että niihin pääsee tutustumaan sisältä. Yksi asunto on jo malliksi sisustettunakin.

Keskeneräinen talo Kaivokadulla Raatihuoneenkadun päässä näyttää ulospäin tylsähköltä, ikkunat ja parvekkeetkin vaikuttavat pieniltä. Sisätiloihin päästyä vaikutelma muuttuu täysin: huoneet ovatkin hyvin valoisia isojen ikkunoinen ja avarien tilasuunnitelmien ansiosta.

Esimerkiksi 59 neliön kaksio, jonka Isku on sisustanut asuttavan oloiseksi esittelyä varten, on kuin auringossa kylpevät tupakeittiö ja kamari. Kulmassa valoa ja tilavuuden tuntua antaa lasitettava parveke, jossa on ikkunaseinää kahteen ilmansuuntaan. Vaikka asunnon pisin seinä on Kaivokadun puolella, liikenteen melu kuuluu sisään yllättävän vähän.

Keittiön ja olohuoneen väliin mahtuu hyvin neljän hengen ruokailupöytä, eikä makuuhuonekaan ole pienuudella pilattu. Myös kylpyhuoneessa on neliöitä liikkua.

– Kylppärin lavuaarin reunalla ja suihkutilassa on tukikaiteet, wc-istuin on korotettua mallia ja siihen saa myös kyynärtuet tarvittaessa. Hella on turvatoimintoinen liesi, ja huoneistossa on myös sprinklerijärjestelmä vahinkojen varalta, NCC Rakennus Oy Asumisen myyntineuvottelija Eeva Vanhatalo kertoo asuntojen turvaseikoista.

Ainoa Kotosalla-talo

Yli 55-vuotiaille tarkoitetuissa asunnoissa sinänsä ei ole mitään mullistavan uutta, mutta asumisen muoto on Hämeenlinnassa ainutlaatuista. Kotosalla-asuntoja on jo useiden vuosien ajan ollut muualla Suomea, mutta Hämeenlinnaan valmistuu nyt ensimmäinen – ja tällä tietoa myös ainoa – konseptin mukainen talo.

Omistusasumisen lisäksi asukkaat maksavat 60 euron kuukausimaksun palvelusta. Tätä maksua vastaan palveluohjaaja antaa heille apuaan ja tukeaan mitä erilaisimmissa asioissa.

Ohjaaja päivystää ensimmäiseen kerrokseen tulevassa toimistossa.Hän järjestää asukkaille ohjelmaa toiveiden mukaan. Talossa voi elää aktiivista ja sosiaalista elämää ja puuhata mieleisiä asioita yhdessä naapureiden kanssa.

Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat myös saunaosasto, josta pääsee vilvoittelemaan sisäpihalle, kuntosali ja yhteinen olohuone, johon tulee nettiyhteys ja kahvikeittopaikka. Huoneessa voivat kokoontua vaikka erilaiset asukaskerhot. Lisäksi alakerroksessa on jokaisella asunnolle oma häkkivarasto. Kaivokadun tasoon on tulossa myös liikehuoneistoja.

Alakerroksissa sijaitsee talon oma autohalli, jossa on vielä muutama vaikka vapaana.

Sisäpihasta on suunniteltu suojaisa oleskelutila, johon istuteaan kasveja kasvusaltaisiin ja rakennetaan pergola. Piha, johon tulee myös laatoitusta ja kiveystä, on asuintalon ja kauppakeskuksen välissä, mutta talon ulkopuoliset ihmiset eivät sinne pääse. Talon yleisiin tiloihin asukkaat voivat tuoda joitakin isoja tavaroitaan, jos ne eivät omiin huoneisiin mahdu.

– Esimerkiksi Tampereella muuttajat ovat tuoneet isoja viherkasvejaan, kirjojaan tai kuntosalivarusteitaan yhteisiin tiloihin. Tämä on Hämeenlinnassakin mahdollista, Vanhatalo sanoo.

Noin puolet varattu

Hämeenlinnan Kotosalla-talon 47 asunnon on määrä valmistua niin, että asukkaat pääsevät muuttamaan niihin heti joulun jälkeen. Rakennustyöt ovat pysyneet aikataulussaan. Vanhatalon mukaan tällä hetkellä noin puolet asunnoista on myyty tai niistä on sovittu kauppa.

– Kaikkia huoneistokokoja on vielä saatavilla, mutta joitain asuntotyyppejä on enää yksi jäljellä. Ensimmäiseksi menivät kaupaksi ylimpien kerrosten asunnot ja saunalliset huoneistot, hän kertoo.

Vanhatalo arvelee, että Kotosalla-talo tuo muuttovoittoa kaupunkiin, sillä osa asukkaista tulee pääkaupunkiseudulta.

– Moni tulee viettämään eläkepäiviään Hämeenlinnaan. Heillä on ehkä kaupungista nostalgisia muistoja. He arvostavat sitä, että moottoritien katteella kaikki palvelut ovat lähellä. Uudessa kerrostaloasunnossa he pääsevät eroon putkiremonttihuolista, lumitöistä ja puutarhanhoidosta. Myös yhteisöllisyys on iso ja tärkeä asia.

Asuntojen hinnat liikkuvat velattomilta hinnoiltaan 194 780 eurosta (46,5 neliön kaksio) 237 580 euroon (65 neliön kolmio). Autopaikka maksaa 18 000 euroa.

Ensiesittely Kotosalla-asunnoissa on sunnuntaina 29.9. klo 12-14.

Menot