Kanta-Häme

Senioriklovnin voi tilata vierailulle vanhuksen kotiin Hämeenlinnassa

Senioriklovnit valmistautuvat jo tulevaan Vanhustenviikkoon. Ryhmiä voi varata jo ennakkoon kotikäynnille sovittuun aikaan. Kuva: Heli Karttunen
Senioriklovnit valmistautuvat jo tulevaan Vanhustenviikkoon. Ryhmiä voi varata jo ennakkoon kotikäynnille sovittuun aikaan. Kuva: Heli Karttunen

Hämeen Setlementin senioriklovnit ovat ensi tiistaista lähtien valmiudessa. Halutessaan klovnin voi tilata vierailulle ikäihmisen kotiin.

– Haluamme nostaa tietoisuuteen, että kaikki eivät pysty osallistumaan vanhustenviikon tapahtumiin. Tällä tempauksella myös he, jotka eivät itse pääse kaupungille, saavat mahdollisuuden sen kokea, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Miika Peltonen Hämeen Setlementistä kertoo.

Kohtaamisia kahden kesken

Senioriklovnit ovat eläkepäiviään viettäviä Hämeen Setlementin vapaaehtoisia. Klovnit ilahduttavat ikäihmisiä muun muassa heidän omissa kodeissaan.

Ensimmäiset senioriklovnit koulutettiin Hämeenlinnassa 2015. Tätä nykyä senioriklovneissa on mukana 12 henkeä ja ryhmä operoi yli kuntarajojen. Setlementin klovniryhmä on tiettävästi ainoa aktiivinen Suomessa tällä hetkellä.

– Minun klovnimoottorini pitää käynnissä ihmisten kohtaaminen. Palvelutaloissa vanhukset voivat olla todella yksin ja näiden neljän vuoden aikana on ollut todella vaikuttavia kokemuksia, alusta asti toiminnassa mukana ollut Risto Saarinen kertoo.

Toiminnan ydin pääsee parhaiten esille juuri kahdenkeskisissä kohtaamisissa.

– Ne hetket, jolloin toinen saa jakamattoman huomion, sekä kiitollisuus siitä, antavat paljon, Raija Salomaa-Pakarinen kertoo.

Kaikkea muuta kuin pelleilyä

Hahmot heijastelevat erilaisia tunnetiloja.

– Tässä toiminnassa vapaaehtoistyö on se ensimmäinen pointti, sen jälkeen tulee klovneria, Helena Leonoff sanoo.

– Klovnin tehtävä on aistia, millä mielellä vastaanottaja on ja heijastaa olotilaa, joka voi olla vaikka ratkiriemukas tai surullinen, Marketta Hyytiäinen jatkaa.

Ryhmä painottaa, että klovneria on jotain aivan muuta kuin pelkkää pelleilyä.

– Ennen kaikkea se on läsnäoloa ja kohtaamista.

Kotikäyntejä

Vanhustenviikolla senioriklovnit tekevät tiistaista perjantaihin kotikäyntejä tasatunnein kahden tai kolmen hengen ryhmissä. Toiminta on tilaajille maksutonta ja klovnit ovat vaitiolovelvollisia.

– Haluan muistuttaa, että toiminta jatkuu myös Vanhustenviikon jälkeen. Klovneja voi edelleen tilata kotikäynnille ja ilman muuta toivomme yhteydenottoja, Peltonen vinkkaa.

 

Senioriklovnit ovat varattavissa kotikäynneille tiistaista perjantaihin 8.–11.10. kello 12–15 välillä. Kotikäynnit tilataan Miika Peltosen kautta: puh. 050 513 3352 tai sähköpostitse osoitteesta miika.peltonen@hameensetlementti.fi.

Vanhustenviikko 6.–13.10.

Valtakunnallista Vanhustenviikkoa vietetään 65. kerran.

Tänä vuonna teemana on ”Varaudu vanhuuteen”.

Hämeenlinnassa viikolla järjestetään monenlaisia virkistys-, musiikki- ja toimintatuokioita kantakaupungissa ja pitäjissä.

Toimintaa ovat järjestämässä Hämeenlinnan kaupunki, vanhusneuvosto, Hämeenlinnan seurakunnat sekä monet vapaaehtoistoimijat.

Viikon ohjelma on saatavilla palvelupisteistä ja kirjastoista, isommista toimintayksiköistä sekä kaupungin nettisivuilta.

Viikon pääjuhlaa vietetään Raatihuoneen juhlasalissa keskiviikkona 9.10. kello 13–14.30.