fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

"Senkin natsit, menkää konkurssiin!" Ravintola Popino sai rajua palautetta ilmoitettuaan somessa, että ottaa koronapassin käyttöön – Väkeä myös kääntyi ovelta

Pääosa ravintoloiden asiakkaista kuitenkin ymmärtää ja hyväksyy, miksi koronapassia käytetään.
Ravintola Popino otti koronapassin käyttöön keskiviikkona. Yrittäjä Tiina Klemelä tarkasti Leena ja Markku Salomäeltä heidän edellisiltana puhelimiin lataamansa koronapassit. Osa asiakkaista on kääntynyt ovelta, koska koronapassia ei ole ollut tai sitä ei ole haluttu näyttää, vaikka se olisikin ollut ladattuna, Klemelä kertoo. Kuvat: Esko Tuovinen / HäSa

Hämeenlinnalaisen ravintola Popinon ovella sai todistaa keskiviikkona, miten osa lounasaikaan sisään pyrkivistä asiakkaista suutahti ja kääntyi kannoillaan, kun henkilökunta pyysi heitä näyttämään koronapassin.

Esimerkiksi kolme miestä kertoivat koronapassin löytyvän, mutta he eivät halunneet näyttää niitä. Ryhmä poistui ja huikkasi mennessään, että he löytävät toisen ruokapaikan, jossa sitä ei kysytä.

Yrittäjä Tiina Klemelä kertoo myös kolmen ensimmäisen lounasasiakkaan poistuneen, mutta palanneen, kun he olivat ladanneet koronapassit.

– Suurin osa on näyttänyt koronapassin ja pitää sitä hyvänä, mutta osa, joilla se on, kokee vääräksi sen, että se heiltä katsotaan. On ollut niitäkin, jotka eivät ole tienneet, että koronapassi katsotaan jo lounasaikaan. Päätimme ottaa selkeän linjan ja katsoa ne koko aukioloaikana.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Ravintola Popinon yrittäjä Tiina Klemelä sai keskiviikkona vastailla myös puhelimessa koronapassiin liittyviin asiakkaiden kysymyksiin. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa
Ravintola Popinon yrittäjä Tiina Klemelä sai keskiviikkona vastailla myös puhelimessa koronapassiin liittyviin asiakkaiden kysymyksiin.

Osa pääsi myös ilman koronapassia, koska ei ollut ruuhkaa

Klemelä kertoo antaneensa armon käydä oikeudesta muutaman asiakkaan kohdalla, koska kyseessä oli ensimmäinen päivä, jolloin koronpassi oli käytössä.

– Olemme päästäneet sisään muutamia ilman koronapassia, jottei asiakkaille tulisi paha mieli. Se on ollut mahdollista, koska meillä on ollut normaalikeskiviikkoa hiljaisempi päivä eikä sali ole ollut edes puolillaan, Klemelä toteaa.

Näin hän menetteli muun muassa koronapassillisen äidin ja tämän koronapassittoman pojan kohdalla, koska pojalla oli syntymäpäivä.

Ruokaravintolat voivat ravintolarajoitusten ollessa voimassa valita, ottavatko ne käyttöön koronapassit, jolloin ne voivat kiertää rajoitukset. Toinen vaihtoehto on rajoittaa asiakaspaikat 75 prosenttiin sisätiloissa ja noudattaa annettuja aukiolo- ja anniskeluaikoja. Anniskeluravintoloissa paikoista saa olla käytössä vain puolet.

Osa lounasravintoloista oli jo keskiviikkona ottanut koronapassin käyttöön, osa ei.

Sosiaalisessa mediassa tuli heti vihapuhetta

Popino oli laittanut keskiviikkoaamuna tiedotteen koronapassin käytössä ulko-oven tuntumaan ja tiedottanut sen käyttöönotosta sosiaalisessa mediassa tiistaina.

– Somessa tuli heti negatiivista palautetta. Meitä haukuttiin natseiksi, ja meille toivottiin konkurssia. Tulee paha mieli, kun ihmiset ovat niin kiukkuisia, Klemelä sanoo.

– Emme ole poliiseja emmekä terveysviranomaisia, mutta meidän on pakko tarkistaa koronapassit, jotta pystymme harjoittamaan liiketoimintaamme. Haluamme ottaa paikan täyteen, koska esimerkiksi pikkujoulusesonki on myyty loppuun. Olemme kärsineet koronatilanteesta jo puolitoista vuotta.

Klemelä muistuttaa, että he joutuvat pitämään ravintolan suljettuna maanantaisin ja tiistaisin tarjoilijapulan vuoksi. Henkilökuntapula johtuu aiemmista rajoituksista ja ravintolasuluista, joiden aikana työntekijät ovat vaihtaneet alaa tai lähteneet opiskelemaan.

“Yhteiskunnan rattaat on pidettävä pyörimässä”

Popinoon syömään tullut pariskunta Leena ja Markku Salomäki pitää koronapassia hyvänä asiana.

– Yrittäjien täytyy saada mahdollisuus jatkaa yritystoimintaa rajoituksista huolimatta. Jos koronapassi sen mahdollistaa, meidän täytyy olla yhteisrintamassa mahdollistamassa yhteiskunnan aukiolo, pari toteaa.

Seniori-ikäisinä he kertovat koronapassin lataamisen älypuhelimeen olleen edellisiltana haasteellista.

– Taistelimme puhelimien kanssa, kun latasimme niitä. Emme saaneet avattua toiseen puhelimeen pdf-tiedostoa. Hukkasimmekin koronapassin monta kertaa. Sitten etsimme vielä Youtubesta, miten kuvakaappaus (QR-koodista) otetaan, koska emme ole tehneet sitä ennen, Salomäet naurahtavat.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kerho-ravintolassa ei koronapassia lounasaikaan

Pohjantähti-areenassa toimivassa Kerho-ravintolassa ei lounasaikaan ole käytössä koronapassia.

– Korona on vähentänyt lounasasiakkaiden määrää. Lisäksi voimme tarvittaessa ottaa käyttöön viereisen klubiravintolan tilat, jolloin pystymme turvaamaan turvavälit, kertoo ravintolapäällikkö Mia Kallio.

Lounasasiakkaille istumapaikkoja on 140 ja klubin puolella 80. Lounasaikaan asiakkaita käy 120–160.

– Iltatapahtumissa eli pelipäivinä koronapassi on käytössä kaikissa ravintoloissa ja aitioissa. Koronapassi tarkastetaan sisäänkäynneillä, mikä vaatii nykyistä enemmän henkilökuntaa.

Palmialla työskentelevät Jarkko Hohenthal (vas.) ja Aleksi Nurmi eivät ole vielä ladanneet koronapassia, mutta he eivät myöskään vastusta sen käyttöönottoa. He kävivät keskiviikkona lounaalla Kerho-ravintolassa, jossa koronapassia ei lounasaikaan edellytetä. HPK:n pelipäivinä koronapassi sen sijaan on käytössä kaikissa Pohjantähti-areenan ravintoloissa ja aitioissa. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa
Palmialla työskentelevät Jarkko Hohenthal (vas.) ja Aleksi Nurmi eivät ole vielä ladanneet koronapassia, mutta he eivät myöskään vastusta sen käyttöönottoa. He kävivät keskiviikkona lounaalla Kerho-ravintolassa, jossa koronapassia ei lounasaikaan edellytetä. HPK:n pelipäivinä koronapassi sen sijaan on käytössä kaikissa Pohjantähti-areenan ravintoloissa ja aitioissa.

“Turha niskuroida vastaan”

Kerho-ravintolassa lounaalla keskiviikkona olleet Aleksi Nurmi ja Jarkko Hohenthal Palmiasta eivät kumpikaan olleet vielä ladanneet koronapassia.

– En ole kokenut sitä tarpeelliseksi, koska en käy kapakoissa enkä ravintoloissa. Jos koronapassi on joissain lounasravintoloissa käytössä, minulla ei ole mitään ongelmaa ottaa sitä käyttöön Omakannasta, Nurmi toteaa.

– Hyväksyn kaikki toimenpiteet, jos niillä päästäisiin takaisin normaaliin elämään. Ovathan ne vittumaisia ja hankalia kaikille, mutta asiaa ei auta se, että kieltäytyy rokotteista ja kiukuttelee pakotteista, hän lisää.

Jarkko Hohenthalkin pitää koronapassia hyvänä asiana.

– Turha niskuroida vastaan, jos sellainen vaaditaan. Kaikilla on kuitenkin oikeus omaan mielipiteeseensä, ja jokainen tekee omat valintansa. Uskon, että ravintoloissa koronapassin tarkistaminen yöaikaan ei ole sujuvaa, vaan tulee takeltelemaan.

Esimerkiksi Tawastia Groupin ravintoloista Albertin Kellari otti koronapassin käyttöön keskiviikkona, Skogster ottaa torstaina sekä Emilia-klubi ja Piparkakkutalo perjantaina.

Koronapassi tarkastetaan niissä kaikilta yli 16-vuotiailta sisään tultaessa kellonajasta riippumatta.

Verkatehtaalla koronapassia on vaadittu kaikissa yleisötapahtumissa keskiviikosta alkaen ulko-ovella. Ravintola Verkatehtaalla koronapassia ei edellytetä lounasaikaan, koska lounaalla siirryttiin 75 prosentin paikkakapasiteettiin. HÄSA

Näin saat koronapassin

Koronapassina toimii EU:n digitaalinen koronatodistus, joka sisältää kolme eri todistusta.

Nämä ovat todistus täydestä koronarokotussarjasta, 72 tunnin sisään saadusta negatiivisesta koronatestituloksesta tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronavirustaudista.

Todistuksen voi saada Omakannasta tai pyytää tulosteena suoraan terveydenhuollosta.

Koronarokotustodistuksen pitäisi näkyä Omakannassa viimeistään viiden vuorokauden sisällä siitä, kun henkilö on saanut rokotuksen.

Koronapassi Omakannasta:

1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi, kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

2. Valitse kohta “Koronatodistus” vasemman reunan valikosta tai Omakannan etusivulta.

3. Avaa koronatodistus painamalla pdf-linkkiä. Todistus avautuu uuteen välilehteen.

4. Tallenna pdf-tiedosto puhelimeesi tai muulle laitteelle valmiiksi käyttöä varten. Voit myös ottaa QR-koodista kuvakaappauksen tai tulostaa todistuksen paperille, mikä saattaa koronapassia vaadittaessa nopeuttaa koodin lukemista.

Menot