Kanta-Häme Hämeenlinna

Seppo Holttisen näytelmät ovat ronskeja maalaiskomedioita: Pirttikosken kesäteatterin Pukaman pojat -näytelmä uhkasi jäädä kirjoittamatta

Pirttikosken kesäteatterin käsikirjoittaja-ohjaaja Seppo Holttinen on loihtinut 28 näytelmää. Vakava sairastuminen uhkasi panna uralle pisteen, mutta kirjoittaminen olikin parasta kuntoutusta.
Seppo Holttinen on käsikirjoittanut ja ohjannut kaikki Pirttikosken kesäteatterin näytelmät teatterin perustamisvuodesta 1992 lähtien. Alun perin teatteri perustettiin Pirttikosken koulun tukemiseksi. Kuvassa myös Pirttikosken Sulo-koira. Kuva: Lassi Puhtimäki
Seppo Holttinen on käsikirjoittanut ja ohjannut kaikki Pirttikosken kesäteatterin näytelmät teatterin perustamisvuodesta 1992 lähtien. Alun perin teatteri perustettiin Pirttikosken koulun tukemiseksi. Kuvassa myös Pirttikosken Sulo-koira. Kuva: Lassi Puhtimäki

Viime kesänä Pirttikosken kesäteatterissa nähty näytelmä meinasi jäädä käsikirjoittaja-ohjaaja Seppo Holttisen viimeiseksi.

Kesäteatterin pyörittäminen lohkaisi kesästä roiman määrän aikaa ja syksyn mittaan työtahti hänen lypsykarjatilallaan jatkui kiivaana. Rytmihäiriöt ja lääkekuureilla hoidettavat flunssat yrittivät saada teatterimiehen hidastamaan tahtiaan.

Jatkuva kuormitus kostautui maaliskuussa 2020. Holttinen sai laajan aivoinfarktin, jonka aiheutti otsalohkon massiivinen tukos.

– Kun makasin sairaalassa, mietin, oliko Holttisen näytelmät nyt kirjoitettu. Lääkärin mukaan minulla oli tuuria, kun molemmat aivopuoliskoni toimivat edelleen, Holttinen sanoo.

Itselle vain pieni rooli

Kevättalvella, ennen sairaskohtausta Holttinen ei ollut kirjoittanut vielä riviäkään tulevan kesän näytelmän käsikirjoitusta.

Kun toipumisjakso kotona alkoi, Holttinen päätti tarttua kynään ja aloittaa tekstin luonnostelun. Hänen mukaansa se oli parasta mahdollista kuntoutusta. Heinäkuussa ensi-iltansa sai täyspitkä näytelmä Radikalisoituneet Pukaman pojat.

– En uskaltanut kirjoittaa itselleni kovin suurta ja monirepliikkistä roolia, kun infarktin jälkeen oli vaikea arvioida, miten muisti pelaa ja miten kuntoutuminen edistyy, 66-vuotias Holttinen naurahtaa.

Käsikirjoittajan uransa aikana Holttinen on kirjoittanut 28 näytelmää. Kun 20 tekstiä oli esitetty teatterilavalla, hänen oli tarkoitus lopettaa uusien tarinoiden kirjoittaminen.

Kun Holttinen kertoi päätöksensä yleisölle, vastaanotto oli hämmentynyt. Katsojien reaktio sai Holttisen jatkamaan maalaiskomedioiden kirjoittamista.

– Jotkut ihmiset tulivat tippa linssissä sanomaan, että vielä ei ole aika lopettaa. Eihän siinä auttanut kuin jatkaa sorvin ääressä.

Käsikirjoittaja Seppo Holttinen on tuttu näky myös Pirttikosken kesäteatterin näyttämöllä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Käsikirjoittaja Seppo Holttinen on tuttu näky myös Pirttikosken kesäteatterin näyttämöllä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Perinteisesti käsin

Holttinen kirjoittaa näytelmänsä aina ensin käsin.

Käsikirjoittajan inspiraatio löytyy oman elämän sattumuksista, joiden ympärille hän alkaa luonnostella näytelmän henkilöitä.

Vuosien aikana Holttisen kirjoittamissa rooleissa on nähty 150 eri näyttelijää. Myös omia lauluja on kertynyt näytelmien myötä yli sadan kappaleen pino.

– Vaimoni kirjoitti ensimmäiset näytelmäni puhtaaksi. Kun kysyin häneltä, miltä näytelmä vaikutti, vastaus oli, että samanlaiselta kuin edellinenkin. Sen jälkeen olen toiminut puhtaaksikirjoittajana itse, Holttinen vitsailee.

Hyvä näyttelijähenki

Ensimmäinen Holttisen näytelmä nähtiin Pirttikosken kesäteatterissa vuonna 1992. Alun perin teatteritoiminta käynnistyi 80-luvun lopulla lakkautusuhan alla olleen Pirttikosken koulun tukemiseksi.

Holttisen mukaan edelleen talkooväen ja näyttelijöiden joukossa nähdään samoja kasvoja kuin 28 vuotta sitten. Parhaimmillaan Pirttikosken teatterinmäellä on nähty yli tuhat katsojaa yhtä aikaa.

– Meillä on hyvä näyttelijähenki, vaikka välillä ohjaaja on joutunutkin harjoituksissa ääntään korottamaan. Uskon, että yleisöä vetää puoleensa ronski maalaiskomedia, jossa huumoria viljellään välillä myös kirosanoja säästelemättä.

Kun kesäteatterikausi päättyy, Holttinen ei pohdi kahteen kuukauteen mitään kesäteatteriin viittaavaakaan.

Päivät kuluvat oman tilan askareissa. Käsikirjoittaja toteaakin olevansa täysverinen maanviljelijä, vaikka aina sitä ei ole tahdottu uskoa.

Nuorempana Holttinen teki stand up -esityksiä erilaisiin illanviettoihin. Ohjelmaan kuului sketsi, jossa Holttinen jutteli lehmän kanssa.

Yleisössä ollut maanviljelijä ajatteli, että Holttinen tekee viljelijöistä pilkkaa ja tuli kysymään, milloin vitsiniekka oli viimeksi käynyt lypsyllä.

– Vastasin, että ennen kuin esitykseen lähdin. Tässä lajissa vaaditaan pieni annos kylähulluutta. HÄSA

Seppo Holttinen

66-vuotias pirttikoskelainen.

Hämeenlinnan Kalvolassa sijaitsevan Pirttikosken kesäteatterin käsikirjoittaja ja ohjaaja. Holttinen on myös yksi kesäteatterin perustajista.

Kirjoittanut 28 näytelmää ja yli 100 sanoitusta ja sävellystä näytelmiensä lauluihin.

Ammatiltaan maanviljelijä. Holttinen isännöi lypsykarjatilaa Iittalassa.

Esittänyt myös stand up -esityksiä erilaisissa yksityistilaisuuksissa.

Uusimman näytelmän Radikalisoituneet Pukaman pojat ensi-iltaa vietettiin heinäkuussa 2020.

Päivän lehti

11.8.2020