Kanta-Häme

Serkukset kuin ilvekset

Hämeenlinnalaiset Olli Lehtinen ja Keijo Waldén kuuluivat rintamaveteraaneina kunniavieraisiin perjantaina Hämeenlinnan Itsenäisyydenpuistossa Summan patsaalla, jossa järjestettiin talvisodan päättymisen 75-vuotiskunnianosoitus.

Talvisotaan serkukset eivät vuonna 1923 syntyneinä ehtineet, mutta molemmat osallistuivat jatkosotaan. Kosketus talvisotaan oli kuitenkin läheinen.

– Isäni osallistui talvisotaan pahoissa paikoissa Raatteen tiellä Suomussalmella, Keijo Waldén kertoo.

”Suomea ei kaapata”

Olli Lehtinen pitää Suomen tulevaisuutta valoisana siitä huolimatta, että turvallisuudesta on alettu kantaa aikaisempaa enemmän huolta lähinnä Venäjän ja Ukrainan tapahtumien takia.

– Aika näyttää kehityksen suunnan, mutta ei meitä ainakaan kaapata, sanoo Lehtinen, jonka mukaan perjantainen tilaisuus oli erittäin isänmaallinen, eikä Summan patsaalla ollut tietoakaan pelokkuudesta.

Keijo Waldén kertoo käyneensä Summan patsaan tilaisuuksissa aina, kun niitä on järjestetty.

Tämänkertainen tilaisuus jää mieleen ainakin siitä syystä, kun keväinen sää oli kerrankin mitä aurinkoisin.

Summan patsaalta serkukset jatkoivat perinteiseen tapaan Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kahvitilaisuuteen keskusseurakuntataloon.

Kuin veljet keskenään

Waldénin mieleen oli erityisesti se, että hämeenlinnalaisissa tilaisuuksissa soittaa jälleen oma soittokunta, vaikka Panssarisoittokunta on lakkautettu.

Summan patsaalla soitti hiljattain Parolannummelle Lahdesta muuttanut Varusmiessoittokunta. Lisäksi tilaisuudessa lauloivat Hämeenlinnan mieskuorot seniorit.

Kuukauden välein syntyneet hämeenlinnalaiset serkukset ovat 91-vuotiaita.

– Olemme kuin veljet keskenämme, koska äitimme olivat identtiset kaksoset, Keijo Waldén kertoo.

Nykynuoret kyvykkäitä

Olli Lehtinen ja Keijo Waldén ovat vakuuttuneita, että nykyajan nuoret pystyvät tarvittaessa puolustamaan isänmaataan samaan tapaan kuin heidän veteraanipolvensa teki talvisodassa ja jatkosodassa.

Erityisesti veteraanien mieleen oli se, kun Panssariprikaatin apulaiskomentaja, eversti Jukka Orava kiitti varusmiespalvelustaan suorittavia nuoria isänmaallisiksi ja hyviksi sotilaiksi.

– On hienoa, että asia sanotaan nuorille suoraan.

Summan patsaalla puhunut eversti Jukka Orava uskoo, että talvisodan ihme voisi olla edelleen mahdollinen.

– Jos sodan ajan joukoiltamme joskus tarvittaisiin talvisodan kaltaista ihmettä, uskon ja tiedän, että nuoremmat sukupolvet kykenisivät vastaavanlaisiin tekoihin kuin veteraanimme aikoinaan.

Eversti Orava luottaa vahvasti yleiseen asevelvollisuuteen ja vaatii puolustusvoimien suorituskyvyn turvaamista.

– Vain yleisen asevelvollisuuden avulla Suomessa saavutetaan riittävä laatu ja määrä sijoituskelpoista reserviä sodan ajan tehtäviin.

Jukka Oravan mukaan ilman riittävää materiaali-investointien tasoa koko maan puolustaminen, yleinen asevelvollisuus ja sotilaallinen liittoutumattomuus saattavat joutua uudelleen arviointiin. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic