Kanta-Häme

Serkukset perustavat purilaisbaarin

Keittiössä käy kova tohina, kun kuuden nuoren naisen porukka tekee hampurilaisia. Lauantaina työ sujuu luultavasti jo aivan liukuhihnamalliin, kun harjoituksissakin yhteistyö on lähes saumatonta.

– Me tehdään muutenkin kaikenlaista yhdessä ja on vietetty aikaa keskenämme pienestä pitäen, kertoo serkkukatraan vanhin, 23-vuotias Jessica Rajapuro.

– Muuten hyvä, mutta lauantaina täytyy olla hiukset kiinni ja peitettynä, huomaavat kokkaajat kesken kokeilun.

Lauantaina serkukset avaavat Burger Corneriksi nimetyn hampurilais- ja vohveliravintolan Turuntie 2:n eli Skapat Energian pihaan. Koehampurilaiset paistuivat Jessican ja hänen siskojensa Anniinan (20 v.) ja Monican (15 v.) kotona Kankaantakana.

Rajapuron kolmikon lisäksi ravintolapäivässä huhkivat heidän serkkunsa, 17-vuotias Eveliina Korpela sekä 14-vuotiaat Olivia ja Mona Vekka.

Kannattaa keskittyä

Purilaisbaari on tämän kokoonpanon ensimmäinen pop up -ravintola, mutta viime marraskuussa he pitivät pienemmällä porukalla lounaskahvilaa Kankaantaustan entisellä koululla. Silloin ravintolaa emännöivät Anniina ja Jessica Rajapuro sekä Olivia ja Mona Vekka.

– Silloin meillä oli valtavasti kaikkea tarjottavaa, oli keittoja ja paljon leivonnaisia. Työtä oli vähän liikaa neljälle, tytöt muistelevat.

Kokemuksesta viisastuneena nyt keskitytään muhkeisiin hampurilaisiin ja vohveleihin, ja serkukset ovat tehneet paljon etukäteisvalmisteluja. He ovat valmistautuneet ruokkimaan noin 200 ravintolapäivän vierasta.

Sämpylät he ovat hankkineet kaupasta, mutta esimerkiksi pihvit tehdään itse, samoin valkosipulimajoneesi.

– Pihvit on tehty valmiiksi pakastimeen. Niitä varten hankittiin 30 kiloa jauhelihaa, Jessica Rajapuro kertoo.

Koko serkkukatras kertoo kokkaavansa mielellään muulloinkin kuin ravintolapäivänä. Mona Vekka on erityisen innokas leipuri, ja hän toivoo saavansa harrastuksesta myös ammatin.

Avoinna vasta illansuussa

Turuntie 2:n pihassa tarjottavat valmistetaan kahdella isolla kaasugrillillä. Sateen varalle on hankittu teltat. Marraskuun kokemusten perusteella serkukset päättivät myös, että heidän pop pu -ravintolansa aukeaa vasta kello 16 ja on avoinna kello 20 asti.

– Syksyllä tuli sellaista palautetta, että kävijät toivoivat ravintolapäivään illemmalla auki olevia paikkoja. Suurin osa pop up -ravintoloista on auki aamupäivällä tai puolenpäivän aikaan, Jessica Rajapuro kertoo.

Tytöt aikovat huomenna myös itsekin käydä ainakin muutamassa muussa pop up -ravintolassa ennen kuin oma paikka avataan.

Olivia ja Mona Vekan suunnitelmissa on käydä ainakin Tiiriön Citymarketissa, jossa heidän ystävänsä, hattulalainen Junior Master Chef -kisan voittaja Erika Björkskog keittää tomaatti- ja sipulikeittoa yhdessä finaaliin yltäneen kilpasiskonsa Viivi Vesasen kanssa.

Tiedot ravintolapäivän pop up -ravintoloista löytyvät päivän verkkosivuilta osoitteesta www.restaurantday.org/fi. Hakuun voi kirjoittaa paikkakunnan nimen tai etsiä paikkoja kartalta. (HäSa)