fbpx
Kanta-Häme

Sesse-robotti tanssi taidetta sydämiin

Kuvanveistonopettaja Sampo Malin pyörittelee käsissään epämääräistä johdoista, piirilevyistä ja rautalanganpätkistä kyhättyä kasaa.

– Tämä on robotti, sen perusrunko, hän esittelee, laskee robottinsa lattialle ja painaa läppäriltä käynnistysnappulaa.

Robotti hihkaisee ja tanssahtelee latinorytmein eteenpäin. Lattialla ei enää ole johtokasa vaan Sesse, sympaattinen ötökkä.

– Robotti tuo taiteeseen liikkeen. Ohjelmoinnilla saadaan teos liikkumaan kuten halutaan. Liikettä voidaan pienentää, laajentaa ja tauottaa. Perusrungon ympärille luodaan teokselle oma ulkomuoto, jota voidaan vielä tehostaa vaikka ledvaloin, Sampo Malin kuvailee.

Taiteilijoille robotiikka on jo parikymmentä vuotta ollut tuttu juttu, mutta nyt lapsetkin pääsevät kuvataidekouluissa elektroniikan pariin. Riihimäen lasten ja nuorten taidekoulussa pää avataan kesäkuussa uutuuskesäkurssilla.

Kurssin vetävä Sampo Malin lupaa, että viikon aikana syntyy hauskoja ja liikuttavia teoksia. Homma ei ole kenellekään liian vaikeaa, sillä kurssilla käytetään valmiita, ohjelmoitavia alustoja.

– Kokeilemme perusohjelmointia ja valmiita ohjelmia, mukailemme, säädämme ja parantelemme niitä. Vähän samaa, mitä jo syksyllä kouluissa tehdään, kun uusi opetussuunnitelma käynnistää ohjelmoinnin opetuksen.

Kouluissa robotit palvelevat ohjelmoinnin opettelua. Taidekoulussa painopiste on visuaalisuudessa. Taideteoksiin haetaan liikettä ohjelmoimalla ne reagoimaan esimerkiksi ohikulkijoiden liikkeisiin tai valon vaihteluihin.

Robotiikka käynnistyy toden teolla Riihimäen taidekoulussa syksyllä. Sampo Malin ideoi jo innoissaan sisältöä uudelle robotiikan, kuvanveiston ja arkkitehtuurin yhdistävälle työpajalle.

– Työpaja paneutuu nykytaiteeseen, hän tiivistää.

Draamakuvaamataito on toinen taidekoulun uutuus, jolle ei muualta löydy esikuvaa. Taidekoulun johtava opettaja Tiia Orimäki myöntää olevansa idean äiti.

Hän haluaa tiivistää taiteen perusopetusta antavien nuorisoteatterin ja taidekoulun yhteistyötä. Riihimäen nuorisoteatterin ja taidekoulun yhteisestä työpajasta odotetaan syntyvän yllätyksiä.

– Teatteri ja kuvataide yhdistetään siten, että hylätään heti ajatus näytelmän lavastamisesta. Se mitä työpaja saa aikaan, on jotakin muuta, ihan uutta, Orimäki uskoo.

Työpajan vetää taidekoulun opettaja Päivi Peltola, jolla on sekä kuvataiteiden että draaman koulutus.

Kesällä Riihimäen lasten ja nuorten taidekoulu järjestää robotiikan työpajan lisäksi työpajat myös sadusta ja sarjakuvasta sekä roolileikeistä kankaalla ja puulla. Vetäjinä ovat taiteilijat Anni Paunila ja Vilja Tamminen sekä tekstiiliopettaja Marja Louekari. HÄSA 

Menot