Kanta-Häme

Setlementti tasoittaa tietä yhdistystoimintaan

Hämeen setlementti avaa Jukolan terveysasemalle matalan kynnyksen tuki- ja ohjauspisteen, jota pyöritetään vapaaehtoisten voimin.

– Ajatus on, että kun asukas tulee terveydenhoitajan vastaanotolle, polku vertaistukeen on lyhyt. Hoitaja voi ohjata hänet vapaaehtoisen luo. Siellä tutustutaan yhdessä vaikkapa muistiyhdistyksen toimintaan ja mietitään, mihin asukas voisi osallistua.

Näin kertoo kehittämispäällikkö Hanna Nyholm, joka vetää sosiaali- ja terveysministeriön sekä raha-automaattiyhdistyksen rahoittamaa kolmivuotista hanketta.

Tuki- ja ohjauspisteeseen koulutetut vapaaehtoiset ovat valmiita esittelemään Hämeessä toimivaa yli sataa sote-alan yhdistystä.

– Terveysasemalle tulevat pääsevät myös opiskelemaan Minun terveyteni – sivuston käyttöä eli sinuiksi sähköisten terveyspalvelujen kanssa. Koneen äärellä vapaaehtoinen ja asiakas käyttävät yhdessä palvelua ja oppivat erehdysten kautta.

Juuri kohtaaminen ja yhdessä oleminen ovat Hanna Nyholmin mukaan tuki- ja ohjauspisteen peruslähtökohta.

Jukolan tuki- ja ohjauspiste on alkuun auki maanantaisin aamupäivän kolmen kiireisimmän tunnin ajan eli kello yhdeksästä puoleen päivään.

Piste muuttaa Viipurintien pääterveysasemalle, kun rakennuksen remontti valmistuu.

– Jos Jukolassa pisteessä riittää kävijöitä ja me saamme tarpeeksi vapaaehtoisia kahden pisteen pyörittämiseen, voi olla, että Jukolaan jää edelleen oma piste, miettii Hanna Nyholm.

Kolmivuotisen projektin aikana toiminta on tarkoitus juurruttaa vakituiseksi palveluksi, osaksi terveystietotupaverkostoa.

Jukolan tuki- ja ohjauspiste avataan kävijöille maanantaina 7. päivä marraskuuta. HÄSA

Päivän lehti

24.2.2020