fbpx
Kanta-Häme

Seudulle yhteinen keskuskeittiö?

Koululaisten ja päiväkotien aterioiden valmistukseen mietitään isoa keskuskeittiötä, josta kuljetettaisiin ruoka Riihimäen lisäksi myös Hausjärvelle ja Lopelle. Keittiössä voidaan valmistaa ruoka, jäähdyttää tai pakastaa ja kuljettaa kouluille ja päiväkoteihin palvelukeittiöihin kuumennettavaksi.

Lähes 8 000 lounaan valmistus yhdessä keittiössä tulisi vuodessa runsaat 260 000 euroa nykyistä halvemmaksi. Isossa yksikössä ruuanvalmistukseen tarvitaan nykyistä vähemmän työntekijöitä.

Ruokahuollon varaluottamusmies Marja-Leena Pasanen toteaa, että vaikka henkilökunnan määrä vähenisi erityisesti Hausjärvellä ja Lopella, eläkkeelle jäävien määrä riittää korvaamaan irtisanomiset.

– Riihimäellä tarvitaan joka tapauksessa uusi keskuskeittiö, sillä nykyinen Peltosaaren koululla toimiva ei enää pysty kasvattamaan toimintaansa. Tilat ovat ahtaat ja laitteet vaativat uusimista, toteaa sivistystoimenjohtaja Esa Santakallio.

Jhl:n varapääluottamusmies ja vasemmiston varavaltuutettu Riitta Romu pitää parhaana, että Riihimäki joka tapauksessa rakentaa uuden keskuskeittiön. Palvelujen osto yksityiseltä sektorilta ei tuo säästöjä ja oma henkilöstö kasvattaa lapsia ja nuoria terveisiin ruokailutottumuksiin.

Viime vuonna Kanta-Hämeessä keskusteltiin jopa ratkaisusta, jossa ruuanvalmistus olisi keskitetty Hämeenlinnaan Tekmen suurkeittiöön. Riihimäen seudulle päädyttiin kuitenkin selvittelemään omaa ratkaisua. Nyt kunnissa tutkitaan vastavalmistunutta keittiöverkoston kehittämissuunnitelmaa.

Selvityksessä vertaillaan kahta vaihtoehtoa. Kunnat voivat säilyttää tilanteen nykyisellään tai lähteä toteuttamaan Riihimäen ylläpitämää seudullista keskuskeittiötä.

Nykytilan säilyttäminen merkitsee kaikissa kunnissa valmistuskeittiöiden sekä koulujen ja päiväkotien yhteydessä toimivien palvelukeittiöiden remontointia. Lisäksi Riihimäellä tarvitaan uusi, noin 3 miljoonan euron keskuskeittiö.

Nykyisen toiminnan jatkaminen mahdollistaa Riihimäellä noin viiden työntekijän vähentämisen. Hausjärvellä ja Lopella tarvitaan nykyisten lisäksi työntekijä hoitamaan atk-pohjaista tuotannonohjausjärjestelmää, jotta valmistuskeittiöissä voidaan käyttää samoja ruokaohjeista ja tarjota tasalaatuista ruokaa eri palvelukeittiöissä.

Seudullisen keskuskeittiön rakentaminen maksaa 4,5 miljoonaa euroa ja lisäksi tarvitaan palvelukeittiöihin tiloja sekä laitteistoa.

Henkilöstön määrä supistuu Riihimäellä vain yhdellä, mutta Hausjärvellä ja Lopella molemmissa yhteensä noin seitsemällä. Kuljetuksissa säästetään, kun jäähdytettyä ruokaa kuljetetaan palvelukeittiöihin vain pari, kolme kertaa viikossa.

Hausjärvellä valtuusto päättää elokuussa, lähteekö kunta mukaan keskuskeittiöön. Riihimäellä käsitellään suunnitelma, kun myös Lopen päätös on saatu. HÄSA

Menot