Kanta-Häme

Seudun vedet ovat hyvässä kunnossa

Ei ihmeempiä yllätyksiä. Näin voi tiivistää Hämeenlinnan seudullisen ympäristötoimen vesistöjen tilan seurannan tulokset vuosilta 2011 ja 2012.

Tutkimusjärvet Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Janakkalassa ovat kokonaisuutena katsoen varsin hyvässä kunnossa. Kahden kesän aikana tutkituista 46 järvestä erinomaiseksi luokiteltiin vesi kahdeksassa järvessä. Hyväkuntoisiksi arvioitiin 18 järveä, tyydyttäväksi 15 ja välttäviksi viisi järveä.

– Parempaan suuntaan on menty. Vedet eivät ole erinomaisia, mutta täällä ovatkin aina painottuneet hyvä- ja tyydyttävä-luokat, Hämeenlinnan kaupungin ympäristöasiantuntija Heli Jutila toteaa.

Vesistöjen ekologisen tilan luokittelu kertoo yksittäisten vesistöjen tilasta yleisluontoisesti. Toisin kuin vuoden 2010 tutkimuksessa, yhtään järveä ei todettu huonokuntoiseksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö sellaisiakin järviä seudulta yhä löytyisi.

– Seurantajärvien määrä on sen verran vähäinen, ettei siitä voi päätellä yleisesti vesien kuntoa.

Ympäristöpalvelujen laskennan mukaan Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Janakkalassa on yhteensä yli 450 järveä.

Ekologinen tila on vain yksi tapa arvioida vesistöjen kuntoa. Vesistönäytteistä analysoidaan laboratoriossa väri, kokonaistyppi, fosfori ja muita ravinteita. Näytteenoton yhteydessä mitattiin näkösyvyys. Esimerkiksi uimarantojen käyttökelpoisuus arvioidaan eri kriteereillä.

Seurantajärviin voi vaikuttaa

Tänä kesänä tutkittavien järvien määrä vähenee.

Kaupungin ympäristöpalvelut ottaa näytteet 11 järvestä: Hämeenlinnassa Vekurinjärvestä, Valkjärvestä, Kankaistenjärvestä, Hattelmalanjärvestä, Ahvenistonjärvestä, Murhalammilta, Alisesta, Rautjärvestä, Vaimareenjärvestä ja Kyynäräjärvestä sekä Hattulassa Vinjalammilta. Lisäksi Tuuloksen järvien seuranta jatkuu omassa hankkeessaan.

Seurantaan valikoituvien järvien määrään voivat myös asukkaat vaikuttaa. Mikäli suojeluyhdistykset tai muut tahot ovat aktiivisia, voi haluttu järvi valikoitua kesän 2014 seurantaan.

– Ranta-asukkailla on myös usein jotain etukäteistietoa järven tilasta, Jutila toteaa. (HäSa)

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic