Kanta-Häme Hämeenlinna

Seuraava viikko näyttää, mihin koronatilanne Kanta-Hämeessä kehittyy – "En uskalla vielä laittaa koronahanskoja naulaan"

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä kertoo, että kiireisen pääsiäisen jälkeen koronan tuoma kiire keskussairaalassa on helpottunut. Kuva: Esko Tuovinen
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä kertoo, että kiireisen pääsiäisen jälkeen koronan tuoma kiire keskussairaalassa on helpottunut. Kuva: Esko Tuovinen, arkisto

Kuluva viikko on ollut koronatilanteen osalta aika rauhallinen, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä kertoi torstaina etänä järjestetyssä mediainfossa.

Tällä hetkellä Kanta-Hämeen keskussairaalassa on osastohoidossa ainoastaan yksi covid-19-tautia sairastava potilas, joka hänkin on todennäköisesti kotiutumassa pian.

– Pääsiäinen oli aika kiireinen ja hetken ajan meinasimme jo siirtyä laajennetulle teholle, mutta sen jälkeen ei ole tullut uusia potilaita, Järvelä sanoi.

Kanta-Hämeessä koronaviruksesta johtuva covid-19-tauti on nyt todettu kaikkiaan 75 ihmisellä, joista vain puolentusinaa on sellaisia, joiden tartuntatautiketjua ei ole kyetty selvittämään.

Lue myös: Koronasuojia hankittiin sairaalaan jopa Tokmannista – Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ostot kertovat pulasta

Yli vartin altistus ratkaisee

Päävastuu tartuntatautiketjun selvittämisestä on kunnilla, joissa jokaisessa on nimettynä tartuntataudeista vastaava lääkäri. Varsinkin koronavirusepidemian alussa selvittäminen tapahtui kuitenkin sairaanhoitopiirivetoisesti, koska siellä on eniten kokemusta normaalioloissakin muiden tartuntatautien osalta.

Jos henkilöllä todetaan koronatestissä positiivinen tulos, selvitetään, keiden kanssa hän ollut edellisen vuorokauden kanssa tekemisissä yli 15 minuutin ajan.

– Olemme saattaneet ilmoittaa altistumisesta myös henkilöille, jotka ovat alleet sairastuneen kanssa tekemisissä alle tuon ajan, mutta sitä ei tartuntatautilaki vaadi, Järvelä selvensi.

Jos altistuneita on toistakymmentä, selvittäminen vie tunteja ja vaatii myös paperityötä.

– Kaikille ihmisille pitää selvittää, mitä altistuminen tarkoittaa. Sen työn tekemiseen tarvitaan paljon henkilöitä.

Hän muistutti, että kaikissa tapauksissa sairastuttajaa ei pystytä jäljittämään.

– Näitä tilanteita tulee, kun väestössä on paljon jo oireettomia tartuttajia, mutta edelleen suurimmassa osassa tapauksissa tartuntaketju on selvillä.

Kanta-Hämeessä on ainakin yksi tapaus, jossa ainoa mahdollinen paikka saada tartunta on ollut käytännössä kauppareissu.

Viikon päästä taas viisaampia

Viime viikkoina positiivisia tuloksia on tullut päivässä korkeintaan pari, mutta nyt tautia on todettu Kanta-Hämeessäkin hieman enemmän.

Järvelän mukaan tämä johtuu sekä siitä, että testausta on lisätty kuin siitä, että Uudenmaan maakunnan rajat avattiin rajoitustoimien jälkeen.

Järvelän arvion mukaan viikon päästä pitäisi nähdä, onko epidemian laantuminen väliaikaista vai pysyvämpää.

– En uskalla vielä laittaa koronahanskoja naulaan. Paikat voivat vielä muuttua koviksikin, Järvelä arvioi.

Ainakin toistaiseksi rauhoittunut vaihe on mahdollistanut sen, että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä on jo voitu avata hieman ajanvarauksiin perustuvaa toimintaa. Myös tähystystoimenpiteiden tekeminen on taas aloitettu. Tilannetta arvioidaan viikko kerrallaan.

– Kaikille potilaille, joille on varattu aika, pyritään soittamaan. Varmistamme, että he ovat tulossa ja lievitämme pelkoa, Järvelä kertoi.

Johtajaylilääkäri kannustaa myös tulemaan päivystykseen, jos oire sitä vaatii.

– Se on turvallista myös yli 70-vuotiaille ja riskiryhmäläisille. Meillä on oma puoli hengitystieoireista kärsiville, vaikka syy tulla päivystykseen olisi aivan jokin muu. Siellä oleva henkilökunta ei toimi toisella, niin sanotulla puhtaalla puolella, Järvelä selvittää.

Puhdas puoli on tässä tapauksessa sairaalaslangia, jolla tarkoitetaan niiden potilaiden hoitoa, jotka eivät kärsi hengitystieoireista.

Järvelä korostaa, että myös infektiopuolella eri infektioista kärsivät potilaat hoidetaan yksilökohtaisen riskiarvion perusteella, ja selvät koronaepäilyt eristetään muista. HÄSA

Päivän lehti

13.7.2020