Kanta-Häme

Seuraavaksi puretaan kaari

Urheilutalo Hämeenkaaren maanpäällinen osa on purettu ilmeisesti jo ensi viikolla. Tällä hetkellä rakennuksesta puretaan jo kevyitä rakennelmia ja vesikattoa. Kantavien rakenteiden vuoro on seuraavaksi.

– Näkyvät rakenteet saadaan purettua nopeasti. Eniten aikaa vievät perustusten ja kellareiden purkaminen, Hämeenlinnan vs rakennuttajapäällikkö Mika Rajala sanoo.

Samaan aikaan Hämeenkaaren kanssa Hämeenlinnassa puretaan myös sisäilma- ja kosteusvaurio-ongelmistaan tunnettua Nummen päiväkotia, jonka lapset ja henkilökunta on nykyisin uudessa Liivuoren päiväkodissa. Jukolan päiväkoti odottaa vielä vuoroaan. Päiväkotien purkaminen on kuitenkin huomattavasti Hämeenkaarta pienempi urakka.

Hämeenkaaren purkaminen alkoi huhtikuun alussa, kun rakennuksesta alettiin purkaa asbestia. Ulospäin näkyvät purkutyöt alkoivat tällä viikolla.

Rajalan mukaan yllätyksiä ei ole tullut eteen. Se purkajille on käynyt kuitenkin selväksi, että rakennus on kulkenut tiensä päähän.

– Tällaisessa julkisessa rakennuksessa 55 vuotta on kuitenkin jo pitkä ikä ja se näkyy rakennuksen kulumisena, Rajala sanoo.

Purkutyön jätteet menevät kierrätykseen tai uusiokäyttöön. Puolet Hämeenkaaresta poltetaan energiatuotannossa, mutta neljäsosa joudutaan sijoittamaan kaatopaikan penkkaan tai rakenteisiin, kun jätettä ei voida hyödyntää muuten.

– Hitainta on hallin lattioiden ja perustusten sekä kellarin rakenteiden purkaminen. Ennen kuin voimme aloittaa työn, pitää betonista ottaa näyte, Mika Rajala kertoo.

Hämeenkaaren purkaminen on poikkeuksellisen suuri urakka Hämeenlinnassa. Kaikkiaan purkamiseen menee rahaa noin 200 000 euroa.

Betonijätteen purkamista hidastuttaa sen murskaaminen pieniksi paloiksi eli puuteroiminen. Betonijäte puretaan kaivinkoneen pulveroitsijalla.

– Pelkästään betonijäte painaa pulveroituna 1 500 tonnia, Rajala arvioi.

Mikäli haitta-aineet eivät estä, käytetään biojäte murskeena maanrakennuksessa. HäSa

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic