Kanta-Häme

Seurakunnat selvittävät virastopalvelujen yhdistämistä

Kanta-Hämeessä kullakin seurakunnalla on omat kirkkoherranvirastonsa, mutta tulevaisuudessa voi olla toisin. Parhaillaan selvitetään, voisivatko Kanta-Hämeen seurakunnat yhdistää virastopalvelunsa yhteiseen keskusrekisteriin.

– Työryhmä on muodostettu tätä varten, mutta se ei ole vielä kokoontunut, kertoo Hämeenlinnan seurakuntayhtymän talousjohtaja Kai Kauppinen, joka on työryhmän jäsen.

Hänen lisäkseen siihen kuuluvat Hattulan kirkkoherra Virpi Järvinen, Janakkalan kirkkoherra Pekka Riikonen, Lammin kirkkoherra Heli Ulvinen ja Riihimäen kirkkoherra Sirpa Viherä.

Työntekijäedustus on lisäksi Hämeenlinnan, Jokioisten, Hausjärven ja Forssan kirkkoherranvirastoista.

– Kustannukset, henkilöstö ja tilat. Niitä asioita työryhmä pohtii, Kauppinen kertoo.

Tässä vaiheessa tilakysymyksistä ei Kauppisen mukaan ole paljon kerrottavaa. Todennäköiseltä näyttää, että keskuspaikka tulee Hämeenlinnaan, koska sen sijainti on keskeinen ja koska kaupungissa sijaitsee myös maakunta-arkisto.

– Mutta ei sen tarvitse sijaita vain yhdessä kiinteistössä, ja muutenkin palvelupisteitä jää myös seurakuntiin. Henkilöstöä ei tarvitse keskittää yhteen paikkaan, Kauppinen sanoo.

Yhdistymisajatus on peräisin kirkkohallituksen viime marraskuisesta täysistunnosta.

Linjauksen taustalla on useita syitä. Pienissä kirkkoherranvirastoissa on niin vähän työntekijöitä, että kirkonkirjojen pitoon liittyviä tehtäviä on vaikea hoitaa. Sijaisuuksien järjestämisessäkin on ongelmia,

Työ on sellaista, että se vaatii asiantuntemusta ja järjestelmien käyttöoikeuksien luomista.

Lisäksi digitointi on tuonut käyttäjille lisää opittavaa. On arvioitu, että ammattitaidon kehittäminen ja palvelutason parantaminen onnistuvat helpommin isommassa yksikössä.

Kustannuksiakin mietitään. Kirkonkirjojen pidon kustannukset ovat tällä hetkellä pienemmät isoissa yksiköissä kuin pienissä tai keskisuurissa seurakunnissa.

Lisäksi on tulossa uusi tietosuoja-asetus EU:lta, ja sen odotetaan lisäävän henkilörekistereihin liittyvää hallinnointia ja edellyttävän yhä parempaa lainsäädännön tuntemusta.

Kanta-Hämeen seurakuntien keskusrekisteri olisi kolmas Tampereen hiippakunnassa. Tampereella ja Lahdessa on ollut keskusrekisteri pitkään.

– Esimerkiksi Teiskosta lähdettiin jo 1970-luvulla Tampereen keskustaan, jos oli asiaa kirkkoherranvirastoon, Kauppinen kertoo.

Keskusrekisteriasiaa pohdittiin Hämeenlinnan seudulla viimeksi ennen vuotta 2009, kun kuntaliitosta valmisteltiin.

– Silloin tehtiin vielä tietoinen päätös siitä, ettei keskusrekisteriä muodosteta. Sitä ei nähty tarpeelliseksi, Kauppinen sanoo. HäSa

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic