Kanta-Häme Hämeenlinna

Seurakunta ja Pelastakaa Lapset tarjoavat omaa tukeaan koronan vuoksi vaikeuksissa oleville perheille

Avustusta voi saada esimerkiksi perheen ruokakuluihin. Kuva: Anja filppula
Avustusta voi saada esimerkiksi perheen ruokakuluihin. Kuva: Anja filppula

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta myöntää avustuksia vähävaraisille lapsiperheille.

Perheiden parhaaksi -avustusta myönnetään perheen yhteiseen tai lapsen tai nuoren harrastus- ja virkistystoimintaan, opiskelu- ja vaatekuluihin sekä perheen ruokakuluihin ja hygieniatuotteisiin.

Avustusta myönnetään korkeintaan 500 euroa ja sitä voivat hakea Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan alueella eli Hämeenlinnan kantakaupungissa ja Rengossa asuvat perheet. Lapsella ja nuorella tarkoitetaan alle 18-vuotiasta.

Perheiden parhaaksi -avustuksen on mahdollistanut Viljo Vartiaisen Hämeenlinna-Vanajan seurakunnalle osoittama testamenttilahjoitus.

Avustusta voi hakea seurakunnan verkkosivulla hameenlinna-vanajanseurakunta.fi/perheidenparhaaksi. Hakuaika päättyy 30.4.2020, minkä jälkeen seurakunnan diakoniatyöntekijät ottavat yhteyttä ja kutsuvat tapaamiseen diakoniakeskukseen.

Tapaamisessa käydään läpi hakemus sekä tehdään talousselvitys. Päätöksistä ilmoitetaan kirjallisesti toukokuun 2020 loppuun mennessä.

Avustus myönnetään vain kerran. Se maksetaan osto-osoituksena tai seurakunnalle osoitetulla laskulla.

 

Myös Pelastakaa Lapset ry tukee koronavirustilanteen takia ahdinkoon joutuneita lapsiperheitä muun muassa lahjakorteilla ruokakauppaan sekä tarjoamalla keskustelutukea lapsille ja nuorille netin välityksellä.

Lahjakortteja ruokakauppoihin myönnetään lapsiperheille järjestön paikallisyhdistysten kautta ympäri Suomen. 70 euron arvoisella lahjakortilla perhe saa ruoka-apua, joka auttaa konkreettisesti vaikeimman hetken yli.

Pelastakaa Lasten paikallisyhdistykset jakavat lahjakortteja suoraan apua tarvitseville perheille esimerkiksi paikallisten yhteistyökumppanien, kuten sosiaalitoimen ja seurakuntien diakoniatyön avulla. Yhdistykset eivät ota vastaan hakemuksia, vaan tuki ohjataan tarvitseville perheille suoraan.

Etäopiskelun haasteet, etäisyys ystäviin ja oma tai läheisen kuuluminen riskiryhmään huolettavat lapsia ja nuoria. Verkon kautta annettava keskusteluapu auttaa näkemään toivoa tulevassa. Pelastakaa Lasten lapsille ja nuorille suunnatuissa verkkopalveluissa on tulevina viikkoina tavallista enemmän auttajia paikalla.

 

Pelastakaa Lapset ry:n mukaan monet perheet ovat jo joutuneet koronan takia talousvaikeuksiin, vaikka epidemia on vasta alussa. Järjestö muistuttaa, että myös henkinen hyvinvointi on koetuksella perheissä, kun poikkeustilanne lisää stressiä niin lapsilla kuin vanhemmilla.

Suomessa 112 000 lasta elää vähävaraisissa perheissä. Poikkeustilassa monet ongelmat kärjistyvät, useissa perheissä vanhemmat saattavat menettää toimeentulonsa ja elämän edellytykset heikkenevät. Vähävaraiset ja koronaviruksen vuoksi ahdinkoon joutuneet perheet tarvitsevat välittömästi apua.

Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat perheet, joissa on kasautuneita ongelmia esimerkiksi mielenterveyden, päihteiden ja väkivallan vuoksi. Jos perheessä on lisäksi talousvaikeuksia ja sosiaaliset suhteet kodin ulkopuolella ovat kaventuneet, voi tilanne muuttua entistä vaikeammaksi.

Lasten hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että perheen tilanne ei pääse heikkenemään ja että perhe saa tarvittaessa ulkopuolista apua vaikeaan tilanteeseen. HäSa

Päivän lehti

7.4.2020