Kanta-Häme Hämeenlinna

Seurakuntaneuvosto päässee valitsemaan uuden kirkkoherran – Asiasta on noussut jo keskustelu yleisönosastossa

Kalajan jatkajan valinnee seurakuntaneuvosto.
Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa tulevan kirkkoherran valitsee todennäköisesti seurakuntaneuvosto. Asiaa on esittänyt Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kirkkoherra Timo Kalaja.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa tulevan kirkkoherran valitsee todennäköisesti seurakuntaneuvosto. Asiaa on esittänyt Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kirkkoherra Timo Kalaja.

Aikaisemmin Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa on aina käytetty suoraa vaalitapaa eli seurakunnan jäsenet ovat saaneet äänestää tulevasta kirkkoherrasta. Vuodesta 2014 lähtien seurakunnissa on kuitenkin ollut mahdollista valita kirkkoherra seurakuntaneuvoston äänestyksellä.

Kalaja perustelee esitystään muun muassa sillä, että suora vaali on kovin työllistävä, vaikka kyse on vain yhden henkilön valinnasta. Äänestysaktiivisuus kirkkoherranvaaleissa on ollut myös pieni, viimeksi vuonna 2012 6,9 prosenttia.

Jos seurakuntaneuvosto päättää Kalajan esityksen mukaisesti, pitää asia esitellä ja perustella tuomiokapitulille, joka antaa sitten luvan tai epää sen. Käytännössä tuomiokapituli voi kuitenkin vain erityisestä syystä ratkaista vaalitavan seurakunnan pyynnöstä poikkeavasti.

Asiasta on noussut jo keskustelua muun muassa Hämeen Sanomien Mielipide-sivulla 14.1. ja sosiaalisessa mediassa.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kirkkoherra Timo Kalaja jää eläkkeelle 1.12.2019.

Seurakuntaneuvosto kokoontuu torstaina päättämään asiasta.

Lue lisää:

Mielipide: Kirkkoherra on valittava suoralla vaalilla – “Seurakunta ei kaipaa kabinettipolitiikkaa”

Kirkkoherra Kalaja vuoden päästä eläkkeelle

 

Kirkkoherran vaalitapa

Kirkkoherra valitaan ensisijaisesti välittömällä vaalilla, jossa äänioikeus on 18 vuotta täyttäneillä seurakunnan jäsenillä.

Seurakuntaneuvoston pyynnöstä tuomiokapituli voi kuitenkin päättää, että kirkkoherra valitaan vaalilla, jonka toimittaa seurakuntaneuvosto (välillinen vaali).

Seurakunnan pitää antaa myös tuomiokapitulille lausunto Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kirkkoherran viran erityisistä tarpeista.