Kanta-Häme

Seurakuntavaalien ennakkoäänestyksen voi hoitaa lauantaina vaikka kauppareissulla

Seurakuntavaalien ennakkoäänestyksessä loppukiri.
Kari Kontiokoski äänestää kaikissa vaaleissa ennakkoon. Vaalitoimitsijoina Hämeenlinnan kirkkoherranvirastossa toimivat Sari Paanu (edessä) ja Outi Elovaara.

Seurakuntavaalien ennakkoäänestyksen toiseksi viimeisenä päivänä perjantaina Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kirkkoherranviraston ovi kävi tasaiseen tahtiin.

Ennakkoon kävi äänestämässä muun muassa Kari Kontiokoski. Hän kertoo äänestävänsä kaikissa vaaleissa ja aina ennakkoon.

– Kun kerran maksaa kirkollisveroa ja on äänestänyt, niin on samalla antanut ohjeen siitä, miten asioita pitäisi hoitaa, Kontiokoski luonnehti.

Kaisu Lindstén puolestaan muisteli, ettei ole tainnut aiemmin äänestää seurakuntavaaleissa. Nyt kuitenkin tuttu kasvo ehdokkaiden joukossa sai lähtemään vaaliuurnille.

– Olen asunut täällä Hämeenlinnassa vasta reilun vuoden. Ehdokkaani on topakka ihminen, joten asiat kyllä hoituvat, hän perusteli.

Vaalivirkailijoina perjantaina aamupäivällä toimineet seurakunnan työntekijät Sari Paanu ja Outi Elovaara kertoivat, että päivän äänestyksen ensimmäinen varttitunti oli hiljainen, mutta sen jälkeen oli äänestäjiä riittänyt tasaisena virtana.

Valtaosa äänestämässä käyneistä oli oman seurakunnan jäseniä, mutta ainakin myös yhteen naapurikuntaan oli Hämeenlinnasta lähdössä ennakkoäänipostia.

Ennakkoäänestys ei ole sidottu asuinpaikkaan, vaan äänensä voi käydä antamassa missä tahansa Suomen ennakkoäänestyspaikoista. Ääni luonnollisesti annetaan oman seurakunnan ehdokkaalle.

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys jatkuu vielä tänään lauantaina. Varsinaisena vaalipäivänä eli sunnuntaina 18. marraskuuta jokainen äänioikeutettu voi äänestää vain oman seurakuntansa äänestyspaikassa. Ne ovat tuolloin avoinna kello 11–20.

Seurakunnasta riippuen vaaleissa valitaan luottamushenkilöt joko yhteen tai kahteen toimielimeen.

Jos seurakunta on taloudellisesti itsenäinen, äänestetään ainoastaan kirkkovaltuuston jäsenistä.

Seurakuntayhtymissä, kuten Hämeenlinnassa, valitaan jäsenet sekä paikalliseen seurakuntaneuvostoon että yhteiseen kirkkovaltuustoon. HäSa

Ennakkoäänestystä tänään

Hämeenlinna: kirkkoherranvirastot klo 9–18, kauppakeskus Goodman ja Tiiriön Prisma-keskus klo 10–18

Hattula: Juteinitalo klo 9–18, Tyrvännön kirkko klo 15–18

Janakkala: Turengin seurakuntakeskus klo 9–18

Riihimäki: kauppakeskus Atomi klo 11–14, kirkkoherranvirasto klo 9–18

Hausjärvi: kirkkoherranvirasto klo 9–18

Loppi: kirkkoherranvirasto klo 9–18, Läyliäisten kerhotila Keidas klo 13–15

Päivän lehti

8.8.2020