Kanta-Häme

Seurakuntavaalikone avautui

Maanantaina avautui Kirkkohallituksen vaalikone, jossa voi esimerkiksi selvittää seurakuntavaaliehdokkaan kannan homoliittoihin ja kirkon talouteen. Määräaikaan mennessä vaalikoneen kysymyksiin vastasi yli puolet ehdokkaista.

Hämeenlinnan seurakuntayhtymän seurakuntien ehdokkaiden vastausprosentista ja vastauksista on hankala muodostaa kokonaisnäkemystä.

– Olemme pyytäneet palvelun toimittajilta aiempaan tapaan seurakuntakohtaista yhteenvetoa, mutta sellaista ei ainakaan toistaiseksi ole saatavilla, valittelee Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan viestintäpäällikkö Mikko Hieta.

Valtakunnallisesti vaalikoneessa olevilla ehdokkailla ei ole selkeää mielipidettä samaa sukupuolta olevien parien kirkolliseen vihkimiseen. Noin joka neljäs vastustaa sitä ja joka kymmenes kannattaa.

Vastauksista selviää myös, että ehdokkaat näkevät kirkon kiinteistöjen myynnin ensisijaisena keinona, jolla voidaan paikata seurakuntien heikkenevää taloutta.

Seurakunnilla oli mahdollisuus asettaa vaalikoneeseen myös 1–3 omaa kysymystä. Hämeenlinnasta paikallisia kysymyksiä ei noussut.

– Ei oikein ollut sellaisia polttavia kysymyksiä. Ehkä se kuvaa sitä, että täällä eletään nyt tasaista, vakaata kautta kirkollisessa elämässä. Isot ratkaisut organisaation suhteen on jo tehty, Hieta tuumaa.

Sen sijaan Janakkalassa ja Hattulassa teemaksi saattaa nousta Kirkkohallituksen vuodelle 2015 kaavailema uusi rakenne, joka pakottaisi pieniä seurakuntia osaksi isompia yhtymiä.

Nimekkäitä luopujia

Hieta kuitenkin toivoo, että laimeus ei näy vaalien äänestysprosentissa.

– Aktiivisuus on parantunut pari prosenttiyksikköä vaaleista vaaleihin, ja tavoitteena on jatkaa sitä kehitystä.

Haasteita kuitenkin riittää. Ehdokkaita on asetettu peräti neljännes vähemmän kuin viime vaaleissa. Viime kerralla äänestysprosentiksi yhtymän alueella muodostui 16,8.

– Ehdokkaiden määrä korreloi usein äänestysaktiivisuuden kanssa. Nyt on lisäksi muutamia nimekkäitä luopujia, kuten kirkolliskokousedustaja Aarne Kauranen ja valtuuston varapuheenjohtaja Satu Leppänen, Hieta mainitsee.

Viime seurakuntavaaleissa 16-vuotiaat pääsivät uurnille ensimmäistä kertaa.

– Nyt siitä puuttuu uutuudenviehätys, joten saa nähdä, kuinka käy.

Bussi ja ulkomainontaa

Äänestysaktiivisuutta kohottamaan on valjastettu muun muassa vaalibussi, joka kiertää ennakkoäänestysviikon ympäri Hämeenlinnan seutua.

– Panostamme myös ulkomainontaan, Hieta kertoo.

Yhtymän omalta hameenlinnanseurakunnat.fi -sivustolta ei vielä maanantaina löytynyt suoraa linkkiä vaalikoneeseen.

– Yritämme tehdä sen mahdollisimman nopeasti. Vaalikoneeseen pääsee suoraan osoitteessa seurakuntavaalit.fi, Hieta neuvoo.