Kanta-Häme

Seutu löysi yhteisen sävelen

Odotetusti Hämeenlinnan kaupunginhallitus suhtautuu hyvin myönteisesti kaikkiin työryhmien esityksiin, jotka koskevat seudullista yhteistyötä.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina hyväksyä kaikki esitykset jatkovalmistelun pohjaksi.

Hattula ja Janakkala eivät sentään ihan kaikkia esityksiä hyväksyneet. Esimerkiksi yhteinen rakennusvalvonta ei niille käy. Suurin osa esityksistä kuitenkin hyväksyttiin.

– Ei ole kyse siitä, etteivätkö kaikki esitykset meille kävisi. Resurssipulassa joudumme kuitenkin priorisoimaan hankkeita, Hattulan kunnanjohtaja Heidi Rämö korostaa.

Hattulan, Hämeenlinnan ja Janakkalan yhteistyömahdollisuuksia on kartoitettu viidessä viranhaltijoista koostuneessa työryhmässä.

Selvitysryhmien teemoina olivat hallinto ja talous, maankäyttö, asuminen ja liikenne, elinkeinot ja elinvoima, sivistystoimi sekä sote-palvelut.

44 esitystä

Jokainen selvitysryhmä on löytänyt 7-11 toimintoa, yhteensä 44 esitystä, joissa olisi mahdollista tehdä yhteistyötä.

Esityksissä on helposti toteutettavia kuten yhteiset koulutustilaisuudet ja parhaiden toimintatapojen käyttöönotto.

On myös isoja periaatteellisia esityksiä kuten perusopetuksen tarkastelu kokonaisuutena seudullisesti.

Lisäksi on esityksiä, jotka ovat jo osin toteutumassa kuten lukiokoulutuksen keskittäminen yhdelle ylläpitäjälle, josta Hattula ja Hämeenlinna ovat jo päättäneet. Siihen Janakkalan totesi palaavansa parin viikon kuluttua.

Seutuneuvottelukunta pohtii torstaina, miten yhteistyön jatkovalmistelussa edetään.

Aikaa syyskuuhun

Seudun kolmen kunnan piti myös nimetä edustajansa demokratiatyöryhmään, jonka tehtävänä on tehdä yhdessä selvitysmies Jarkko Majavan kanssa kuntarakenneselvitys tältä seudulta.

Demokratiatyöryhmällä on syyskuun loppuun asti aikaa pohtia, esittääkö se mahdollista kuntaliitosta Hämeenlinnan seudulle.

Sen tulee muun muassa arvioida yhdistymisen vaikutuksia kunnissa. Sen pitää myös selvittää kuntayhteistyövaihtoehdon ja yhden kunnan mallin eroja.

Lisäksi demokratiatyöryhmän tehtävänä on pohtia asukkaiden osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksia sekä lähidemokratian toteutumista.

Hattulasta ryhmään tulevat kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (kok.), valtuutettu Matti Hämäläinen (sd.) ja hallituksen varapuheenjohtaja. Ritva Viitala (kesk.).

Hämeenlinnan kaupunginhallitus nimesi edustajikseen puheenjohtajansa Sari Raution (kok.), seutuneuvottelukunnan puheenjohtajan Kari Ilkkalan (ps.) ja maakuntahallituksen puheenjohtajan Johannes Koskisen (sd.).

Janakkalan edustajat demokratiaryhmässä ovat kunnanhallituksen puheenjohtaja Kalevi Ilmarinen (sd.), kunnanhallituksen jäsen Merja Taponen (kesk.) ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Esa Silvennoinen (kok.). (HäSa)