Kanta-Häme

Seutu tähtää yhä yhteistyön tiivistämiseen

Hattulassa ja Janakkalassa kunnanhallitukset hyväksyivät maanantaina kolmen kunnan palvelurakenneselvityksen. Hämeenlinnan hyväksyi samaan aikaan palvelu- ja kuntarakenneselvityksen.

Kyse on samasta paperista. Siihen on löydetty runsaasti asioita ja palveluita, joita voidaan kehittää yhteistyössä naapurikuntien kesken.

Kuntarakenteen suhteen Hämeenlinnan seutu etenee eri jalkaa kuin naapuriseutukunnat. Forssa ja Riihimäki naapurikuntineen ovat laatineet varsinaisen kuntarakenneselvityksen.

Riihimäellä on päätetty edetä sen toiseen vaiheeseen eli nyt tutkitaan mahdollista kuntaliitosta Riihimäen, Hausjärven ja Lopen kesken.

Forssan seudullakin kuntarakenneselvityksen loppuraportti toteaa, että paras vaihtoehto alueen elinvoiman ja palvelukyvyn turvaamiseksi on uuden kunnan perustaminen.

Siellä kuntien valtuustot päättävät joulukuun puolessa välissä, edetäänkö varsinaiseen kuntaliitosselvitykseen. Lopputulosta on vaikea vielä ennustaa. Ypäjä ei lähtenyt mukaan ensimmäiseenkään selvitykseen.

Kiirettä ei ole

Seutuneuvottelukunnan puheenjohtaja Kari Ilkkala sanoo, että Hämeenlinnan seudulla jo lähtötilanne on erilainen.

– Meillä on pohjana naapurikuntien päätös, ettei kuntarakenteisiin kosketa. Olemme myös halunneet odottaa, mitä sote-uudistus loppujen lopuksi tuo tullessaan.

Seudulle palvelurakenneselvitystä konsulttina tehnyt Jarkko Majava on kuitenkin tehnyt myös pohjatyön kuntarakenneselvitykseksi.

– Se on 50-sivuinen opus. Se oli lyhyesti esillä edellisessä seutuneuvottelukunnan kokouksessa. Siihen päätettiin palata myöhemmin, Ilkkala toteaa.

Jonkinlaista kuntarakennelausuntoakin on tarkoitus jossain vaiheessa käsitellä, mutta vielä ei ole tiedossa koska.

Kuntarakenteeseen on mahdollisuus ottaa kantaa vielä puoli vuotta siitä, kun sote-järjestämislaki on hyväksytty eduskunnassa.

Hämeenlinnan seutu ei ole varsinaisesti jälkijunassa, sillä Suomessa on edelleen vajaat sata kuntaa, jotka eivät ole lähteneet mukaan minkäänlaisiin selvityksiin.

Yhteistyö laajenee

Kaikki seudun kunnanhallitukset ovat näyttäneet vihreää valoa yhteistyöhankkeille. Palvelurakenneselvityksestä tehdään yhteenvetoa maanantaina seutufoorumissa, johon kaikki kunnanvaltuustot osallistuvat.

Seutuyhteistyötä aiotaan kehittää mm. varhaiskasvatuksessa, jossa tutkitaan yli kuntarajojen toimivaa palveluseteliä päivähoitoon.

Kirjastopuolella on tarkoitus suunnitella kirjastoautojen reitit ja ajot yhdessä. Myös yhteisen auton hankinta voi tulla kysymykseen. Seudullisesti selvitetään henkilökuljetusten yhdistelyä.

Yritysten sijoittumisessa etsitään yhteistyötä. Lasten ja nuorten vaikuttajaraadin sekä terveyden ja toimintakyvyn vaikuttajaraadin laventamista seudulliseksi tutkitaan myös.