fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinna, Janakkala ja Hattula hakevat yhteistä kilpailukykyä – Seutuyhteistyötä halutaan edistää vauhdikkaasti

Hämeenlinnan, Janakkalan ja Hattulan hallitusväki kokousti yhdessä ja päätti edetä seutuyhteistyössä rivakasti.

– Tärkeää oli, että heti aluksi tehtiin selväksi, että nyt ei puhuta kuntaliitoksista, vaan talousalueen kehittämisestä, Hattulan kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Puotila (kok.) sanoi perjantaisen yhteiskokouksen jälkeen.

Hän sekä Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) ja Janakkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Pirjo Alijärvi (sd.) iloitsivat siitä, että yhteiskokous veti hyvin väkeä. Kaupungin- ja kunnanhallitusten jäsenten lisäksi kutsuttuina olivat valtuustojen puheenjohtajat sekä kaupungin- ja kunnanjohtajat.

Tämä on myös se kokoonpano, jolla seutuyhteistyötä aiotaan kehittää vastaisuudessakin.

– Mitään uusia hallintohimmeleitä ei aiota seudulle perustaa, Sari Rautio korostaa.

Erilliset seutuelimet eivät tuoneet lisäarvoa

Kenelläkään kolmesta puheenjohtajasta ei ole ikävä seutuvaltuuskuntaa, joka toimi 2000-luvun alkupuolella, eikä myöskään seutuneuvottelukuntaa tai seutufoorumia, joka kokousti viimeksi vuonna 2014.

Oliko seutuvaltuuskunnasta siis huonoja kokemuksia?

– Sanotaan niin, että se ei antanut mitään lisäarvoa, Sari Rautio vastaa.

Yhteiskokouksessa huomattiin, ettei kolmen kunnan seutuyhteistyö ole nykyiselläänkään mitenkään vähäistä. Monessa asiassa jatkuu edelleen yhteistyö, joka sai alkunsa vuoden 2014 seutufoorumista.

– Yleinen mielipide kuntalaisten ja päättäjienkin keskuudessa on ollut, että kuntayhteistyö olisi jotenkin vähäistä tai takkuista, mutta tämän kokouksen pohjaksi tehty lista osoittaa, mitä kaikkea jo tehdään. Tässä ei siis lähdetä alusta liikkeelle, vaan joihinkin asioihin pitää vain panostaa lisää, Pirjo Alijärvi sanoo.

Pääradan linjauksesta saatava päätös pian

Tärkeimmät yhdessä kehitettävät asiat ovat Assi-sairaala, perusterveydenhuollon ja sairaalan yhteistyö, lastensuojelu ja seudullinen elinvoima ja kilpailukyky, johon kuuluu muun muassa yhteinen edunvalvonta.

Viimemainitusta on esimerkkinä VR ja Suomirata.

– On kummallista, että tässä asiassa vatuloidaan. Koko seutukunta haluaa, että päärata kulkee jatkossakin suunnilleen nykyistä linjausta pitkin. Tästä ratalinjauksesta pitää saada päätös pian, Sari Rautio sanoo.

Matti Puotila lisää, etteivät seudun kunnat lähde missään tapauksessa rahoittamaan mitään muuta linjausvaihtoehtoa Tampereelta pääkaupunkiseudulle.

Tärkeimmiksi linjattuja yhteistyöasioita tuodaan kevään aikana kaupunginhallituksen ja kunnanhallitusten käsiteltäväksi, ja seuraava yhteiskokous pidetään “hiirenkorvien aikaan”. Puheenjohtajat vakuuttavat, että eteenpäin aiotaan mennä rivakasti.

Ennen kaikkea tavoitteena on edistää yhteistä kilpailukykyä. Sen sijaan toistensa kanssa seudun kunnat eivät aio kilpailla.

– Siihen meillä ei ole varaa, Matti Puotila korostaa. HäSa

 

Lisää aiheesta:

Hämeenlinnan kaupunginhallitus hyväksyi säästöohjelman ja kutsui naapurikunnat kiputanssiin (28.10.2019)

Janakkala ja Hattula nihkeitä seutuyhteistyön syventämiselle – Ajatus kuntaliitoksesta kavahduttaa (31.10.2019)

Seudun valtuutetut paljastivat kantansa kuntaliitokseen ja seutuyhteistyön syventämiseen – Tässä tulokset (17.11.2019)

 

 

Tärkeimmät asiat tällä hetkellä

Seutuyhteistyössä aiotaan keskittyä nyt erityisesti:

Assi-sairaalan edistämiseen

Perusterveydenhuollon ja sairaalan yhteistyön kehittämiseen

Lastensuojelun kehittämiseen

Seudulliseen elinvoimaan ja kilpailukykyyn. Näitä asioita ovat matkailu, koulutus, hankeyhteistyö, edunvalvonta (mm. VR ja Suomirata), elinkeinotoiminta, työllisyyspalvelut ja kaavoitus.

Menot