Kanta-Häme

Seutukunta virittelee rajat ylittävää palveluseteliä

Maakunnallinen palveluseteli voi olla ratkaisu moneen resurssipulan aiheuttamaan ongelmaan kunnallisessa palvelutuotannossa.

Tästä on täysin vakuuttunut kotipalveluyrittäjä Eija Bouras Asikkalasta. Hänellä on vajaan kymmenen vuoden kokemus yrittäjänä Lahden seudulla.

Hän on myös kokoomuslainen kunnanvaltuutettu ja sai ainakin aatetoverinsa vakuuttumaan palvelusetelin eduista Hattulan ja Janakkalan kokoomuksen järjestämässä keskustelutilaisuudessa keskiviikkona.

Valtiopäiväneuvos Esko Helle (vas.) tosin epäili, että aikaa myöten Bouras myy yrityksensä jollekin kansainväliselle toimijalle, jonka jälkeen ollaan samassa jamassa kuin lääkärikeskusten kanssa nyt.

Bouras vakuutti kuitenkin juuri palvelusetelijärjestelmän mahdollistavan, jopa yhden ihmisen yritykset pystyvät kilpailemaan palvelutuotannossa.

Yhteinen aloite

Hämeenlinnan seudulla kokoomus on tehnyt valtuustoaloitteet sekä Hattulassa, Hämeenlinnassa että Janakkalassa seudullisen palvelusetelin käyttöönotosta hoiva- ja hyvinvointipalveluihin.

Janakkalan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Esa Silvennoinen (kok.) olisi valmis vieläkin laajempaan yhteistoimintaan palvelusetelin kehittämisessä.

– Se voisi hyvin olla maakunnallinen. Koko kuntauudistuksessa olisi pitänyt edetä niin, että ensin olisi mietitty uusia tapoja tuottaa palveluita.

Rakennelaki pian

Silvennoinen on samaa mieltä kunnallisoikeuden emeritusprofessori Aimo Ryynäsen kanssa.

– Itse kullakin alkaa olla mitta täynnä kuntarakennekeskustelua, mutta tätä riemua vain jatkuu.

Ryynänen tuli keskustelutilaisuuteen suoraan valtiovarainministeriön tilaisuudesta, jossa ylijohtaja Päivi Laajala kertoi kuntauudistuksen viime vaiheista.

– Rakennelakia odotetaan ihan näinä aikoina. Siihen ei Laajalan mukaan sisälly pakkoa.

Kunnille on nyt luvattu antaa yli kaksi kuukautta aikaa antaa lausuntonsa rakennelakiehdotuksesta.

– Kuitenkin lausuntoa odotetaan vanhoilta valtuustoilta. Aika käy vähiin, kun vaalit ovat tulossa ja samalla tehdään budjetteja, Ryynänen laskee.

Kunnat mukaan valmisteluun

Hän myös hämmästelee sitä, että ilmeisesti kuntajakoselvityksiä joudutaan laatimaan kaikilla seutukunnilla, vaikkeivät kunnat sitä haluaisi.

– Ensin pitäisi katsoa, mitkä tehtävät kuuluvat kunnille. Kuntien pitäisi olla mukana valmistelussa, joka nyt tapahtuu jossain ylhäällä.

Ryynänen suosittelee sosiaali- ja terveyspalvelujen niputtamista Ruotsin ja Ahvenanmaan tapaan maakunnalliseen yksikköön ja muiden palvelujen hoitamista kunnissa.

– Samalla voidaan etisiä uusia tapoja tuottaa palveluja julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyössä. (HäSa)

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic