Kanta-Häme

Shakki kehittää luovuutta ja loogista ajattelua ja torjuu muistiongelmia

 

Yksi Suomen vanhimmista shakkikerhoista, Hämeenlinnan Shakkikerho perustettiin 1924. Vanhin Suomen shakkikerhoista on 1886 perustettu ja edelleen toimiva Helsingin Shakkiklubi.
 
Hämeenlinnan shakkikerhossa on aikuisjäseniä 25, joista kaikki eivät kuitenkaan osallistu toimintaan. Viikoittaisissa kerhoilloissa käy 15 aktiivijäsentä. Peli-iltoja järjestetään myös kesäisin. Shakkikerho on kokoontunut Birger Jaarlinkatu 12 A:ssa Järjestösäätiön vuokraamissa tiloissa jo puolen kymmenen vuoden ajan. Kerhoilta on torstaisin, 17.30-18.30 pelaavat lasten ja nuorten kerholaiset, aikuiset jatkavat 18.30 eteenpäin.
 
– Saimme Elomessuilta yhdeksän uutta lapsijäsentä, entisiä oli neljä, Hämeenlinnan Shakkikerhon puheenjohtaja Simo Torkkola iloitsee. Torkkola vetää Antti Ojalan kanssa lasten shakkikerhoa.
 
Kouluvuoden kestävässä kerhossa tehdään erilaisia shakkiharjoituksia. Nuorimmat aloittaneet ovat esikouluikäisiä, mukaan voi tulla, kun jaksaa keskittyä. Lasten keski-ikä on noin 10 vuotta. Kerhotila vetää 16 lasta, joten vielä mahtuu mukaan. Lasten ja nuorten shakkikerhoon tulijan ei tarvitse osata shakkia, täällä saa yksilöllistä opetusta. Ei tarvitse tavoitella huippupelaajaksi kehittymistä, tämä on myös erittäin hauska harrastus ja ajanviete, 41 vuotta shakinpeluuta harrastanut Simo Torkkola kannustaa. Hän aloitti harrastuksen 10-vuotiaana Viialassa.
 
Shakista  kehittävä harrastus
Shakki kiinnostaa enemmän poikia ja miehiä. Vaikka peli sopiikin kenelle tahansa, tällä hetkellä kerhossa pelaa vain yksi tyttö. Naisia ei nykyään ole mukana, viimeksi 1990-luvulla Hämeenlinnan Shakkikerhossa oli aktiivinen naispelaaja.
 
Aikuisten kerholaisten keski-ikä on yli 40, vanhimmat kerhossa kävijät ovat noin 65-vuotiaita.
Jäsenmaksu on aikuisilta 20 euroa, lapsijäseneltä 10 euroa. Hämeenlinnan kaupunki on myöntänyt Shakkikerholle toiminta-avustusta 700 euroa.
 
– Shakki sopii kaiken ikäisille. Ranskassa tehtiin väitöstutkimus, jossa 56 lasta pelasi säännöllisesti shakkia viiden vuoden ajan, heidän keskittymiskykynsä koheni 50 % verrattuna verrokkiryhmään, ongelmanratkaisukyky kehittyi 32 %, muistikapasiteetti 22 % ja lisäksi looginen ajattelu, luovuus ja kriittinen ajattelu kehittyivät mainittavasti. Shakinpeluu kasvattaa myös sosiaalisia taitoja ja siinä oppii myös tarpeellista häviämisen taitoa. Shakki on hyödyllistä myös ikäihmisille, se saattaa hidastaa neurologisia muistihaittoja, Hämeenlinnan Shakkikerhon puheenjohtaja Simo Torkkola mainitsee.
 
Tietokonetta vastaan
Kesti 30 vuotta kehittää tietokoneohjelma, joka päihittää ihmisen. Vielä 2000-luvun alkupuolella ihminen pystyi päihittämään tietokoneen shakkipelissä, vuonna 2005 tapahtui käänne ja koneen voittaminen ei enää onnistu.
 
Uusi teknologia on tuonut tullessaan digitaaliset kellot lähipelien ajanottoon. Internet mullisti myös shakkimaailman, nykyään on helppo seurata shakkipelejä netissä livenä ja maksutta.
 
Shakkinet-sivustolta löytyy erilaisia shakkilinkkejä. Shakkiohjelman voi asentaa tietokoneeseen.
 
Netin myötä kirjeshakki on menettänyt suosiotaan. Ennen lähetettiin siirrot postikortilla ja siirtojen miettimiseen oli aikaa 3 päivää. Netissä pelaaminen on halvempaa ja nopeampaa, Torkkola kertoo.
 
Hämeenlinnan Shakkikerhon illoissa pelataan harjoitusturnauksia eripituisilla miettimisajoilla, esimerkiksi pikapeliä 15 + 15 min tai 1 tunti + 1 tunti, jolloin molemmilla pelaajilla on tunti aikaa miettiä siirtoja.
 
Lähes joka viikonloppu jossain päin Suomea on viikonlopputurnauksia. Ne ovat joko yksilö- tai joukkuekisoja. Joukkuepelejä pelataan samoin kuin jalkapallossa tai jääkiekossa, pelaajat kuuluvat joko ensimmäiseen, toiseen tai kolmanteen divisioonaan tai SM-liigaan. Hämeenlinnan Shakkikerho pelaa 2. divisioonassa.
 
Shakinpelaajille on määritelty tietyn matemaattisen laskentakaavan mukaan vahvuusluku, joka kertoo kuinka hyvä pelaaja on. Maailman paras pelaaja omaa vahvuusluvun 2840. Vahvuusluku muuttuu esimerkiksi turnauksissa. Esimerkiksi jos vahvuusluvun 1900 omaava Simo Torkkola pelaa tasapelin saman vahvuusluvun pelaajan kanssa, Torkkolan luku ei muutu. Jos hän voittaa paremman pelaajan, luku nousee, jos häviää heikommalle, luku laskee.
 
 
Lisätietoa paikallisesta shakista www.hameenlinnanshakkikerho.net
 
 
Jatta Pöyhönen-Wiik