Kanta-Häme

Sibbe juoksee, laulaa, tanssii ja soittaa

Onhan sitä, on todella. Ohjelmaa. Taloudellisesta niukkuudesta huolimatta Jean Sibeliuksen juhlavuosi pursuaa konsertteja, teatteria ja muita tapahtumia.

Torstaina ohjelmansa julkistivat yhteisvoimin niin juhlavuotta koordinoiva Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiö, Hämeenlinnan kaupunki, Luova talous -hanke, lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arx kuin Verkatehdaskin.

– Kehdosta hautaan, päiväkerhosta yökerhoon, linjaa Hämeenlinnan kaupungin juhlavuosien projektipäällikkö Antti Vihinen.

Kaikkiaan tapahtumia on jopa satoja, sillä virallisen ohjelman ohella esimerkiksi järjestöt kehittelevät oman panoksensa.

– Missään muualla Suomessa ei juhlita näin kokonaisvaltaisesti, sanoo Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön johtaja Erkki Korhonen.

Paljon jäi, jotain menetettiin

Mitä juhlavuonna sitten on? Ja mitä ei ole? Säätiö esitteli juhlavuoden ohjelmaa jo viime keväänä. Sittemmin kaupungin rahoitusta on leikattu, ja rahaa on käytössä 30 prosenttia ennakoitua vähemmän.

Korhosen mukaan ohjelmaa ei kuitenkaan ole leikattu samassa suhteessa.

– Monella luovalla tavalla ohjelmistosta on silti saatu laaja. Niitäkin tapahtumia, joista on luovuttu, pyritään vielä saamaan takaisin ohjelmaan. Ulkomaisiin yllätyksiinkin on ehkä vielä mahdollisuus.

Ohjelmasta kadonneita asioita ovat kahtena aiempana vuonna järjestetyt tanssiaiset ja baritoni Gerald Finleyn konsertti. Lopullisesti on luovuttu spektaakkeleista Jääfantasia, Vesifantasia ja Värifantasia.

Ensi keväänä Hämeenlinnassa muun muassa esitetään kaikki Sibeliuksen sinfoniat Okko Kamun johdolla, ja Lohjan kaupunginorkesteri tuo kaupunkiin Kullervon. Pianoteoksetkin kuullaan, ja ulkomaisia vieraita saadaan, muiden muassa venäläisviulisti Nikita Boriso-Glebsky.

Jos jokin tapahtuma pitäisi nostaa yli muiden, eräänlaiseksi käyntikortiksi, mikä se olisi?

Sibeliuksen syksy -festivaali. Se pitää sisällään niin pienen konsertin, sinfoniakonsertin, elämyspolun kuin Sibelius-fantasiankin. Se on ainutlaatuinen kokonaisuus, Korhonen sanoo.

”Sopivankokoinen kaupunki”

Sibeliuksen juhlavuotta on lähdetty valmistelemaan jo vuonna 2009. Tulevana vuonna paitsi luodaan uutta, myös silataan vanhaa Sibeliuksella.

– Esimerkiksi Hämeenlinnan maraton on ensi vuonna Sibelius-maraton, sanoo Luova talous -hanketta vetävä Hillevi Kaarlenkaski.

Lapsille ja nuorille on muun muassa kuorokonsertti Poika, joka katseli puiden latvoja. Ideana on, että kaupungin 700 kolmasluokkalaista pääsevät itse esiintymään toisilleen.

– Tavoitteena on saada koko ikäluokalle Sibeliukseen liittyvä elämys, sanoo nuoriso- ja lastenkulttuuripalvelujen palvelupäällikkö Noora Herranen.

Lastenkulttuurifestivaali Hippalot on tänä vuonna musiikkiteemainen, ja muun muassa Kesälomaexpress liittyy Sibeliukseen.

– Hämeenlinna on juuri sopivankokoinen kaupunki tällaisen juhlavuoden tekemiseen. Ei liian iso, mutta fyysiset rajat eivät silti tule heti vastaan, Antti Vihinen pohtii.

– Yksi asia, joka mahdollistaa juhlavuoden, on se, että kaupungista löytyy tarpeeksi monenlaista kulttuuritoimintaa, Erkki Korhonen lisää.

Tuonelan joutsen levittää siipensä

Verkatehtaan näyttävin satsaus juhlavuoteen on Swan of Tuonela, Sibeliuksen musiikkia käyttävä tanssi- ja nykysirkusteos, joka saa kantaesityksensä Vanaja-salissa 26. syyskuuta.

Sen takana ovat nykysirkuksen uranuurtaja Ville Walo ja korealainen nykytanssikoreografi Sungsoo Ahn. Esitys on Verkatehtaan residenssituotanto.

– Residenssien ydinidea on tuottaa uusi taideteos. Tämä työtapa sopi juhlavuoteen hyvin, sanoo Verkatehtaan toimitusjohtaja Jouko Astor.

Verkatehtaan yhteistyö Ville Walon kanssa käynnistyi jo muutamia vuosia sitten – Walo teki Verkatehtaan ensimmäisen residenssituotannon Rautakeuhkon yhdessä Kimmo Pohjosen kanssa. (HäSa)