Kanta-Häme

Sibeliuksen löydetty sävellys soi tänään Raatihuoneessa

 

Suuren säveltäjän ja hänen vaimonsa kulissientakaiseen elämään päästään kurkistamaan kahdella Studia generalia -luennolla Raatihuoneessa. Tänään keskiviikkona SuviSirkku Talas kertoo Aino ja Jean Sibeliuksen laajasta kirjeenvaihdosta, josta tutkija on toimittanut kolme teosta.
 
– Kirjeenvaihto on laajuudessaan ja henkilökohtaisuudessaan ainutlaatuinen maailmassa, Talas sanoo.
 
– Jälkikäteen ajatellen, en voinut mitenkään aavistaa mittakaavaa, jolla tästä kirjeenvaihdosta muodostui minulle elämäntyö. Se imi minut mukaan niin, että aloin mielessäni elää näiden ihmisten kanssa ja tulin heidän sukulaistensa perheenjäseneksi.
 
Pariskunta kirjoitteli toisilleen taajaan, joskus kolmekin kirjettä viikossa. Jean kirjoitti ruotsiksi ja Aino vastaili suomeksi. Nuori säveltäjänalku raportoi morsiamelleen esimerkiksi opiskeluvuosiensa juhlahumua hyvinkin tunnollisesti.
 
– Sibba ei ollut mikään bluffijätkä, vaan hyvin rehellinen nuorimies, Talas uskoo.
 
Vävypojan paineita
Kirjeissä kuvastuvat myös pikkukaupungissa kasvaneen, ruotsinkielisen ja vähävaraisen Sibeliuksen ”suorituspaineet”, kun hän tuli vävypojaksi suomalaisen kulttuurin aallonharjalla ratsastavaan Järnefeltien aatelissukuun.
 
– Aino ei voinut missään vaiheessa elämäänsä sietää esimerkiksi sitä ajatusta, että taloudellinen ahdinko olisi näkynyt Sibban pukeutumisessa. Kaiken piti olla ulospäin aivan viimeisen päälle, Talas kertoo.
 
– Välillä ei tätä ajatustenvaihtoa voi muuta kuin nauraa ja kirjeistä ei puutu koomisiakaan piirteitä.
 
Sibelius omisti viisiviikkoiselle kummityttärelleen Lululle 28. heinäkuuta 1889 päivätyn sävellyksen, joka löydettiin äskettäin Harvardin yliopiston arkistosta USA:sta. Pianosävellyksen maailman kantaesitys oli Englannissa Brightonissa 21. helmikuuta arvostetun Sibelius-tulkitsijan Folke Gräsbeckin soittamana, ja keskiviikkona Raatihuoneen yleisöllä on mahdollisuus kuulla tämä sama esitys ensimmäistä kertaa Suomessa.
 
Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön johtajan Erkki Korhosen johdolla avataan Sibeliusten kirjeenvaihtoa. Keskustelun lomassa kuullaan myös kirjeisiin liittyviä musiikkinäytteitä sekä Korhosen että Gräsbeckin soittamana.
 
Historian  kuohuissa
Huhtikuu 11. päivän Studia generaliassa Lasse Lehtinen luennoi aiheesta Sibelius aatteiden aallokossa. Lehtinen lähestyy säveltäjää ja hänen työtään poliittisen historian näkökulmasta.
 
– Sibeliuksen sävellys Ristilukki kuvaa esimerkiksi venäläistä kenraalikuvernööriä ja hänen verkostoaan karmaisevaan tyyliin, Lehtinen luonnehtii.
 
– Kun sävelletyn tekstin vielä tuntee, nousee silmiin todellinen kauhukuva verkkojaan punovasta pedosta.
 
Lehtinen sanoo tutkimustyönsä olevan vielä kesken, mutta arvelee esitelmään mennessä käyvänsä aiheen asiantuntijasta.
 
– Aion kertoa siitä, mitä aatteet liikuttivat ja sivusivat Sibeliusta. Uskon, että joillekin kuulijoille on yllätys, että häneltä löytyy sellainenkin sävellys kuin Työkansan marssi.
 
– Mitä väitteisiin hänen natsisympatioistaan tulee, hyväntahtoinen tulkinta on, että Saksa käytti häntä hyväkseen. On myös muistettava, että Suomi ja Saksa olivat aseveljiä.
 
 
Aino ja Jean Sibeliuksen kirjeenvaihtoa ke 6.3. klo 19 ja Sibelius aatteiden aallokossa to 11.4. klo 19 Raatihuoneessa.