Kanta-Häme

Sibeliuksen metsä sai sinettinsä

Aulangonjärven itäpuolella sijaitsevan uuden luonnonsuojelualueen avajaisia juhlittiin perjantaina.

Säveltäjämestari Jean Sibeliuksen nimeä kantava luonnonsuojelualue vahvistaa Hämeenlinnan asemaa Sibelius-kaupunkina entisestään.

Noin sadan hehtaarin luonnonsuojelualue syntyi virallisesti perjantaina Hämeen ely-keskuksen tehtyä päätöksen asiasta. Sibeliuksen metsäksi ristitty alue sijaitsee Hämeenlinnan kaupungin omistamilla mailla, Aulangonjärven itäpuolella. Alue on osa kansallista kaupunkipuistoa.

Sibeliuksen metsän ydinalueita ovat Käärme- ja Levonkallioiden ympäristö, Levonhaka ja alueella kulkevan ulkoilureitin ympäristö, jossa avataan samalla uusi luonto- ja kulttuuripolku. Korkeiden puiden luoman metsäkirkkomaisen tunnelman vaaliminen on metsän ydinosan hoidon keskeinen tavoite.

Sibeliuksen Metsän alueella on Museoviraston rekisterin mukaan kaksi kiinteää muinaisjäännöstä.

 

Kaupunki teki ympäristöministeriön aloitteesta alueesta rauhoitushakemuksen ely-keskukselle joulukuussa 2017, osana itsenäisyyden juhlavuoden Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjaa.

Alue kuuluu Natura 2000 -verkostoon ja täydentää alueen suojelukokonaisuutta. Alueella on huomattava välillinen taloudellinen merkitys Aulangon matkailun kokonaisuuteen.

Sibeliuksen Metsän perustaminen mahdollistaa edelleen muun muassa Aulangonjärven retkeilypolun, ratsastusreittien ja latujen virkistyskäytön. Nykyistä hoito- ja käyttösuunnitelmaa on täsmennetty ottamaan huomioon paremmin perustettavan luonnonsuojelualueen erityispiirteet.

 

Aulanko kuului Jean Sibeliuksen kouluvuosien luontoretkikohteisiin. Kyseisestä maisemasta säveltäjä on myös saanut innoituksensa merkkiteos Finlandiaan.

Aulangon näkötornista avautuva maisema on metsäinen ja muodostaa ainutlaatuisen kokonaisuuden lähellä kaupunkikeskustaa. Aulangonjärven itäpuolelle sijoittuva uusi luonnonsuojelualue täydentää luonnonarvoiltaan valtakunnallisesti arvokasta Aulangon kokonaisuutta.

– Olen iloinen, että Hämeenlinna halusi suojella tämän upean alueen luonnon, jota aikanaan uhkasivat erilaiset rakennushankkeet. Samalla pelastettiin myös pala suomalaista kulttuurihistoriaa, sanoo asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen. HÄSA

Päivän lehti

14.7.2020