Kanta-Häme

Sibeliuksen päivä koitti

Verkatehtaalla oli lauantaina aihetta juhlaan. Säveltäjä Jean Sibeliuksen virallinen 150-vuotisjuhlan avajaistapahtuma käynnisti lukuisten konserttien ja tapahtumien sarjan, joita vietetään pitkin vuotta.

Samalla myös Hämeenlinnan kaupunki tarjosi kakkukahvit omilla syntymäpäiväjuhlillaan, kun mittariin tuli pyöreät 376 vuotta.

Yleisöä saapui paitsi avoimeen yleisötilaisuuteen, mutta myös viralliseen avajaiskonserttiin.

Kapellimestari Okko Kamun ja solisti Camilla Nylundin johdolla Sinfonia Lahti saikin esiintyä täpötäydelle Vanaja-salille.

Avajaisjuhlallisuudet vetivät uteliaita myös Helsingistä lähteneellä Sibelius-junalla. Iltapäivän Intercity-junassa oli Tapahtumajuna-yhtiön järjestämä osasto, jossa pariakymmentä osallistujaa johdateltiin illan konserttiin.

IC49-junan toisen vaunun yläkerrassa oli myös poikkeuksellisesti elävää musiikkia, kun ammattikorkeakoulu Metropolian opiskelijat Miia Roiko-Jokela ja Henrik Holmström esittivät teemamatkan ostaneelle yleisölle muun muassa teemasäveltäjän musiikkia huilun ja pianon avulla.

– Kokemus oli uusi, mutta vastaanotto oli hyvä, kitaristi Holmström kuvaili tunnin junakonserttia Hämeenlinnan asemalla.

Elokuva ja frisbeegolf palkittiin

Avoimessa yleisötilaisuudessa jaettiin samalla kaupungin kulttuuri- ja liikuntapalkinnot. Elämänlaatulautakunnan työryhmä päätti tänä vuonna palkita yhdistyksiä, jotka tekevät taustatyötä kaikkien kaupunkilaisten hyväksi.

Kulttuuripalkinto meni elokuvayhdistys Kino Tavastille. Puheenjohtaja Jaakko Mäkelä oli yhdistyksen saamasta huomionosoituksesta kiitollinen.

– Palkinto tuntuu hyvältä, ja se auttaa meidän työtämme täällä Hämeenlinnassa paljon, Mäkelä kertoi.

Kaupungin liikuntapalkinnon pokkasi tänä vuonna paikallinen frisbeegolf-seura Hämeenlinnan Discaajat.

Yhdistys sai palkinnon myöntäneen elämänlaatulautakunnan jäseneltä Ranjith Kumar Prabhakaranilta (sd.) kiitosta erityisesti maksuttoman 12-väyläisen frisbeegolf-radan perustamisesta ja ylläpitämisestä.

Molempien palkintojen arvo on tuhat euroa. Mäkelän mukaan Kino Tavast suunnittelee kaupunkiin dokumenttielokuvatapahtumaa.

Discaajat aikovat puolestaan käyttää palkintorahasta osan muun muassa koulujen hyväksi.

– Jokaiselle frisbeegolf-yhteisölle on tärkeää, että lajia viedään eteenpäin. Ostamme osalla rahasta frisbeegolf-välineistöä, joita koulut voivat lainata meiltä veloituksetta liikuntatunneille, Discaajien puheenjohtaja Jorma Laaksonen sanoi.

Löytöretki kulttuurihistoriaan

Tulevan kevään aikana Hämeenlinnassa järjestetään toistakymmentä Sibelius-konserttia ja suunnilleen saman verran eriaiheisia tapahtumia.

Niin kaupunginjohto kuin kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen (sd.) kehuivat kaupungin Sibelius-järjestelyjä omissa puheenvuoroissaan.

Tapahtumien pääarkkitehti, Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön johtaja Erkki Korhonen tiivisti kuitenkin omassa puheessaan yhden puolen, mitä alkava juhlavuosi merkitsee Hämeenlinnalle.

– Hämeenlinnalaisia on viiden vuoden ajan herätelty ja ohjeistettu näkemään, mitä kaikkea Sibeliukseen liittyvää ympäriltämme löytyy. Olemme kuin löytöretkellä kulttuurihistoriaamme ja sen tarinoihin, Korhonen totesi. (HäSa)