Kanta-Häme

Sibeliuksen patsas lakitettiin jo 13. kerran

Opiskelijat herättelivät vappuna hämeenlinnalaista opiskelijakulttuuria Ruususen unestaan, vaikka kylmyys ottikin lujille ennen kaikkea Hämeensaaressa järjestetyillä vappupiknikeillä.

– Usko oli loppua, mutta onneksi haalareista oli edes vähän apua kylmyydessä. Ne ovat lujaa tekoa, Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan Hamkon puheenjohtaja Sara Holm sanoo.

Sibeliuksenpuistossa vappuaattona järjestetyissä lakkiaisissa oli mukana harvalukuinen, mutta sitäkin sitkeämpi opiskelijapoppoo, jota helli jopa aurinko hetkellisesti.

Ammattikorkeakoulun opiskelijat, Hämeenlinnan insinööriopiskelijat ja tradenomiopiskelijat lakittivat vappuaattona säveltäjä Jean Sibeliuksen lisäksi myös insinööriopiskelijat.

– Insinöörilakki suunniteltiin jo vuonna 1969, mutta se unohdettiin pitkäksi aikaa. Nyt lakkia yritetään taas nostaa teekkarilakin rinnalle, insinöörien hallituksessa istuva Ossi Nuutero kertoo.

Violetin insinöörilakin saa ottaa käyttöön vasta ensimmäisen opiskelijavuoden vappuna kello 12 jälkeen. Mikäli lakkia ei käytä soveliaasti, voidaan siitä irrottaa tupsu pois.

– Olisi tosi hienoa, jos lakin käyttö yleistyisi. Se luo meidän insinöörien keskuuteen mukavaa yhteisöllisyyttä, Nuutero pohtii.

Säveltäjämestari sai kutreilleen jättimäisen ylioppilaslakin ensimmäistä kertaa vuonna 2004. Vieläkään tapa ei ole juurtunut aivan täysin Hämeenlinnan.

– Teemme kaikkemme, että saisimme istutettua opiskelijakulttuurin myös tänne Hämeenlinnaan niin, etteivät kaikki lähtisi aina Helsinkiin tai Tampereelle juhlimaan. Kovin täällä on hiljaista, vaikka meitä opiskelijoita onkin yli 3000, Sara Holm harmittelee.

Opiskelijakulttuuri on Sara Holmin mukaan paljon muutakin kuin juhlimista, haalareita tai lakkeja. Esimerkiksi Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta vaikuttaa suoraan opiskelijoiden toimeentulon, hyvinvoinnin ja koulutuksen parantamiseksi.

Opiskelijoiden vappu jatkuu vielä maanantaina taas kerran Hämeensaaressa piknikillä. Tällä kertaa on vuorossa darrapiknik.

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic