Kanta-Häme

Sibelius Center avaa elokuussa

Wetterhoffin kotiteollisuuskoulussa käytetty rehtorin vanha työpöytä ja monet muut ”sibeliaaniset” mööpelit saavat uuden elämän, kun Wetterhoffin holvisaliin sisustetaan uusi Sibelius Center.

Elokuussa avattava putiikki on Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiön ja Fredrika Wetterhoff -säätiön yhteinen hanke.

Keskuksesta on tulossa Sibeliuksen juhlavuoden infopiste ja ”elämyskeskus”, jonka on tarkoitus palvella turisteja ja kaupunkilaisia vielä juhlavuosiputken jälkeenkin.

– Hämeenlinnan kulttuurimatkailun tilanteesta on puhuttu paljon. Toivotaan, että tästä alkaisi vaikka uusi nousu, Fredrika Wetterhoff -säätiön toiminnanjohtaja Hannele Yrjö-Koskinen sanoo.

Romanttista henkeä …huonekaluilla

Aiemmin Wetterhoffin lankamyymälän jatkeenakin palvellut holvisali on kaunis, suuri sali Hämeenlinnan Palokunnankadulla. Sen toisella puolella on nykyään muun muassa Kulttuuriosuuskunta Kiteen myymälä ja kahvila Hoffi, toisella puolella Wetterhoffin myymälä.

Remontin yhteydessä salin Palokunnankadun puoleiselle sivulle onavattu uusi sisäänkäynti. Kesän aikana valmistuu vielä patio talon koko Palokunnankadun puoleiselle sivulle.

– Tavoitteena on näyttävä, kaunis sisäänkäynti, Yrjö-Koskinen sanoo.

Myymälään astuttuaan kävijä kohtaa Sibeliuksen ja Wetterhoffin henkeen sopivan kansallisromanttisen tunnelman. Sitä korostetaan muun muassa vanhoilla huonekaluilla, joita Wetterhoffin talosta löytyy.

Esimerkiksi kassapöydäksi tulee entinen rehtorin työpöytä, jonka Fredrika Wetterhoffin veljenpoika Fritz Wetterhoff teetätti 1890-luvulla toimiessaan hetken aikaa kotiteollisuuskoulun rehtorina.

– Tämä on ollut oikeasti käytössä vielä 1960-luvulla, Yrjö-Koskinen tietää.

Sisustuksen on suunnitellut muotoilija Markku Piri.

Konsertteja ja …korttimyyntiä

Salissa on tilaa noin 140 neliötä, joten sinne mahtuu hyvin sekä myymälä että ”elämyspuoli”.

Myymälästä ja aukiolosta vastaa Fredrika Wetterhoff -säätiö. Tapahtumat järjestää Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiö.

Saliin tuodaan myöhemmin syksyllä flyygeli ja tuoleja, jotta siellä voidaan pitää pieniä konsertteja tai luentotilaisuuksia.

Omaan nurkkaukseensa sijoitetaan av-piste, jossa voi kuunnella musiikkia tai katsella Sibeliukseen ja Hämeenlinnaan liittyviä filminpätkiä.

Hannele Yrjö-Koskinen näkisi Sibelius Centerin mielellään elämyskeskuksena, jonne voi poiketa huvikseen vain viihtymään ja hypistelemään tavaroita.

– Mutta tämä on tietenkin myymälä, ei se elä pyhällä hengellä, hän korostaa. Myynnillä ja mahdollisilla lipputuloilla pitää kattaa ainakin vuokrat ja myyjän palkka. (HäSa)