Kanta-Häme

Sibelius innosti postitaiteeseen

150-vuotiasta Sibeliustahan pitäisi onnitella!

Tästä kuvataiteilija Pirjo Heinon oivalluksesta sai idun Hämeenlinnan Seudun Taideyhdistyksen perjantaina avattava kansainvälinen postitaidenäyttely.

Tammikuussa yhdistys kutsui postitaiteilijoita ympäri maailman lähettämään onnittelukortin Jean Sibeliukselle.

Postikortteja saapui viidestä maanosasta ja 22 maasta lähes 400 kappaletta. Eniten postia tuli Suomesta ja Euroopasta, mutta sitä lähetettiin myös Yhdysvalloista, Kanadasta, Brasiliasta ja Israelista.

Taiteilijakriteeriä ei ollut, joten kutsuun sai vastata kuka tahansa.

Järjestäjät yllättyivät paitsi korttien määrästä, myös siitä, miten moni-ilmeisesti teemaa oli varioitu. Mukana on maalauksia, grafiikkaa, esittävää ja abstraktia, totista ja humoristista.

– Mukana oli kuitenkin aika vähän tyypillistä postitaidetta. Tyypillisessä postitaiteessa jopa postimerkit ja osoitteisto ovat osa työtä, ja jotkut taiteilijat tekevät aiheeseen liittyvät postileimat ja merkit itse.

Postitaide onkin sananmukaisesti taidetta, joka on postitettu. Postitaiteen periaatteisiin kuuluu, että tekijöille annetaan teema, töiden kokorajoitukset ja kerrotaan, missä työt ovat esillä. Töitä ei myydä, eikä niitä myöskään palauteta.

Verkatehtaan näyttelyn jälkeen postitaidekortit matkaavat näyttelyksi Forssaan. Lopullisen kodin kortit saavat kuitenkin Tampereella sijaitsevasta Postimuseosta, jonne Hämeenlinnan Seudun Taideyhdistys ne lahjoittaa.

Vaikka näyttelyn järjestää taideyhdistys, se on koottu yhteistyössä monen eri tahon, muun muassa Hämeenlinnan kaupungin, Verkatehtaan ja Sibeliuksen syntymäkodin, kanssa. HÄSA

PostitaidenäyttelyVerkatehtaalla ja Suisto-klubilla 29.8.–3.10.

Päivän lehti

4.4.2020