Kanta-Häme

Sibelius ja Saariaho inspiroivat sävellysvyöryn

– Tässä huoneessa on 474 pakettia ja viereisen lattialla kasoittain lisää. Työtilanteeni on nyt kauhea, kihertää Anna Krohn.

Sibeliuksen juhlavuoden pääsihteeri on hoitanut Suomessa kansainvälisiä instrumenttikilpailuja, joiden tyypillinen osallistujamäärä on liikkunut kahden ja kolmen sadan välillä. Nyt hänen tehtävänään on lajitella ensimmäisen kansainvälisen Jean Sibelius -sävellyskilpailun liki 600 osallistujaa kuoro-, soolopiano- ja viuluteoksiin ja lähettää nuotit kolmihenkiselle esiraadille.

Kilpailun takaraja umpeutui syyskuun lopussa. Sen saavuttaman suuren suosion Krohn uskoo perustuvan kahteen vetovoimaiseen nimeen.

– Sibeliusta ja Saarioahoa selvästi ihaillaan, ja monet ovat todenneet kuinka upea tuomaristo kilpailulla on.

Säveltäjä Kaija Saariahon johtamaan tuomaristoon kuuluvat Mark Andre, Liza Lim, Magnus Lindberg ja Jukka Tiensuu.

– Tämän hetken ihan huippuja!

Pianolla korkein pino

Kirjeitä on tulvinut Sibeliuksen syntymäkaupunki-säätiön toimistoon mm. Indonesiasta, Argentiinasta, Kiinasta ja Japanista. Osa partituureista on ammattimaisen viimeisteltyjä, osa käsin kirjoitettuja.

– Näitä on ihan laidasta laitaan. Valtaosa tietenkin nuotinkirjoitusohjelmilla kirjoitettuja.

Koska sävellysten lajittelu on vielä kesken, ei Krohnilla ole tarkkaa tietoa sävellysten jakautumisesta eri kilpailukategorioihin. Näppituntuman mukaan korkein pino syntyy soolopianosävellyksistä, toiseksi korkein viuluteoksista.

– Luulen, että monella on ollut piano- tai viulusävellys jo valmiina. Lisäksi sellaisen kirjoittaminen on ihan ajallisesti pienempi työ kuin kuoropartituurin tekeminen.

Tuloksia maaliskuussa

Vuosi sitten julistetun ensimmäisen kansainvälisen Jean Sibelius-sävellyskilpailun tarkoituksena on saada uutta ohjelmistoa kuoroille, pianisteille ja viulisteille. Kilpailusääntöjen mukaan nimettöminä arvioitavien teosten tulee olla ennen julkaisemattomia ja esittämättömiä. Tieto kilpailusta on levinnyt maailmalle netin, musiikkikorkeakoulujen ja säveltäjäyhdistysten kautta.

– Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, minkä ikäisiä palkitut ovat, sanoo Krohn.

Esiraati valitsee sävellysten joukosta korkeintaan 50 teosta varsinaisen tuomariston kuunneltavaksi. Esiraadin jäsenten henkilöllisyyksiä ei paljasteta.

– Näin on kaikissa kansainvälisissä kilpailuissa.

Esiraadin karsintaurakan on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä. Tuomaristo saapuu Hämeenlinnaan maaliskuun lopussa. Kilpailun ratkaisemiseen viisikko käyttää kolme päivää. Tulokset julkaistaan joko 25. päivän iltana tai seuraava aamuna.

Toiveissa pysyvyys

First International Jean Sibelius Composition Competition järjestetään Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska Kulturfondenin tuella. Vielä on liian aikaista puhua kilpailun tulevaisuudesta, mutta toivoa voi aina.

– Tietysti olisi hienoa, jos tästä tulisi samalla tavalla pysyvää kuin Sibelius -viulukilpailusta, joka perustettiin silloin, kun vietettiin säveltäjän 100-vuotisjuhlia. Jos rahoittajat ovat tyytyväisiä, tämänkin kilpailun voisi järjestää joka viides vuosi, pohtii Krohn. (HäSa)

 

 

Menot